Προληπτική μήνυση για πορτρέτο του Άντι Γουόρχολ

Προληπτική μήνυση για πορτρέτο του Άντι Γουόρχολ

Η μήνυση κατατέθηκε οι διαχειριστές της περιουσίας του Γουόρχολ κατά της Λιν Γκόλντσμιθ για μια φωτογραφία του Πρινς, την οποία ο καλλιτέχνης αξιοποίησε σε πίνακά του

Μήνυση εναντίον της φωτογράφου Λιν Γκόλντσμιθ κατέθεσαν οι διαχειριστές της περιουσίας του διάσημου καλλιτέχνη της pop art,Άντι Γουόρχολ.

Η μήνυση κατατέθηκε προληπτικά και με σκοπό να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις τυχόν αξιώσεις που μπορεί να έχει η φωτογράφος για μία προσωπογραφία του Πρινς που φιλοτέχνησε ο Γουόρχολ εμπνεόμενος από μία φωτογραφία που τράβηξε η ίδια το 1981.

Ο Γουόρχολ το 1984 είχε ζωγραφίσει μία σειρά από πορτρέτα του Πρινς και σύμφωνα με την αγωγή «την εμπνεύστηκε και τη μεταμόρφωσε από μία δημόσια φωτογραφία του καλλιτέχνη (που τραβήχτηκε από την Γκόλντσμιθ) και η οποία κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή».

Οι διαχειριστές ισχυρίζονται ότι η φωτογράφος αδίκως διαμαρτύρεται «μετά από 30 χρόνια» από τότε που ο Γουόρχολ δημιούργησε τα έργα του, πως αυτά παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η αγωγή έχει ως στόχο «να προστατεύσει την περιουσία του Γουόρχολ».

«Παρά το γεγονός ότι ο Γουόρχολ χρησιμοποιούσε συχνά ως πηγή έμπνευσης για τα πορτρέτα του, φωτογραφίες που είχαν βγάλει άλλοι, τα έργα του ήταν εντελώς νέες δημιουργίες», υποστηρίζει στην καταγγελία ο δικηγόρος των διαχειριστών Λουκ Νίκας.

(Φωτογραφία: AP Photo / Frank Augstein, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πορτρέτο του Μάο από τον Άντι Γουόρχολ πουλήθηκε για 12,6 εκατ. δολάρια

SHARE:

24Media Network