Προμηθέα εσύ σούπερσταρ – Τι συμβαίνει φέτος με τον δημοφιλή ήρωα της μυθολογίας;

Προμηθέα εσύ σούπερσταρ – Τι συμβαίνει φέτος με τον δημοφιλή ήρωα της μυθολογίας;
Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης Patroklos_Skafidas

Μέχρι στιγμής έχει “δανείσει” το όνομά του σ΄ένα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πιο συγκλονιστικές παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού, ενώ άλλες δύο πολύ μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές που ετοιμάζονται τον έχουν κεντρικό πρόσωπο και πηγή έμπνευσης.

Το μυθολογικό πρόσωπο του Προμηθέα ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπημένο. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά, ο Τιτάνας που δώρησε στους ανθρώπους τη φωτιά και αποτέλεσε τον πρώτο πολιτιστικό φορέα της ιστορίας, έχει αναδειχθεί σε σούπερσταρ. Μέχρι στιγμής έχει “δανείσει” το όνομά του σ΄ένα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πιο συγκλονιστικές παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού – ο λόγος για τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Άρη Μπινιάρη με τον Γιάννη Στάνκογλου*- ενώ άλλες δύο πολύ μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές που ετοιμάζονται τον έχουν κεντρικό πρόσωπο και πηγή έμπνευσης.

Andreas Simopoulos

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Καραθάνος στη δεύτερή του απόπειρα – μετά τους εξαιρετικούς του Όρνιθες– να ασχοληθεί με τα Αρχαία Κείμενα βάζει στο στόχαστρό του τον Προμηθέα και σκηνοθετεί μία
διαφορετική παράσταση, όπου ο Καύκασος δεν υπάρχει. Κανένας βράχος και καμία αλυσίδα δεν κρατούν αιχμάλωτο τον Προμηθέα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας). Την παράσταση αυτή θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση από τις 10 έως τις 30 Οκτωβρίου του 2021.

Το κάλεσμα του Προμηθέα c_Akriviadis

Λίγο νωρίτερα, από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί «Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821» του Χριστόφορου Χριστοφή. Η παράσταση αναφέρεται, μέσα από το βλέμμα των Ελλήνων της Διασποράς, στο θέμα της εθνικής παλιγγενεσίας 1821-1827, μιας εποχής καθοριστικής για τη διαμόρφωση νέων ιδεών. Από τους φοιτητές της εποχής, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες –με αναφορές στον Φιλικό Ξάνθο, τον πρίγκιπα Υψηλάντη, τον γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, τον γερμανό συγγραφέα Γκαίτε… τον Ναπολέοντα– μεταφερόμαστε στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, στη σφαγή της Χίου, την πολιορκία του Μεσολογγίου, στον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Όλα τους σημαντικά γεγονότα, που υπήρξαν πηγή έμπνευσης του ρομαντικού κινήματος και καθόρισαν, εν πολλοίς, την ευρωπαϊκή ιστορία γενικότερα.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας και πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Χριστοδούλου (Γκαίτε), Στάθης Κόικας (Μεφίστο), Σπύρος Σταμούλης (Λόρδος Βύρων), Αλμπέρτο Φάις (Άγνωστος), Παναγιώτης Γεωργούλας (Ξάνθος), Μάξιμος Μουμούρης (Καποδίστριας). Στον ρόλο του Ναπολέοντα, ο Δημήτρης Πιατάς. Χορεύουν: Ελισάβετ Δελακά, Δήμητρα, Κόκκορη, Ασπασία Λαιμού. Τραγουδά η Θεοδώρα Μπάκα.

*Ο Προμηθέας Δεσμώτης, η μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Πορεία μετά την περιοδεία του σε επιλεγμένα φεστιβάλ της περιφέρειας και τις sold out παραστάσεις σε Επίδαυρο και θέατρα της Αττικής, δίνει την τελευταία παράσταση της στις 26 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Τεχνολoγικού Πάρκου Λαυρίου & ταυτόχρονα παρουσιάζεται σε live streaming τόσο για το ελληνικό όσο και για το διεθνές κοινό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα