Σταύρος Ξαρχάκος: Δεν θα συμμετάσχω στην ΕΔΕΜ

Σταύρος Ξαρχάκος: Δεν θα συμμετάσχω στην ΕΔΕΜ
O Σταύρος Ξαρχάκος Eurokinissi

Με επιστολή του ο μεγάλος δημιουργός δηλώνει την απόφασή του να μην συμμετάσχει στον φορέα συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων που έρχεται σε αντικατάσταση της κρατικής υπηρεσίας

Με επιστολή του, ο μεγάλος μουσικός, Σταύρος Ξαρχάκος ανακοινώνει την απόφασή του να μην συμμετάσχει στον φορέα συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ, που αντικαθιστά την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

Η επιστολή Ξαρχάκου

Προς τους δημιουργούς του 450 ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ. ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 είχα απευθύνει έκκληση προς το σύνολο των δημιουργών αλλά κυρίως προς εκείνους που ηγούνται των σωματείων συνθετών και στιχουργών και της αυτοδιαχείρισης όπου μεταξύ άλλων ανέφερα:

«Εάν οι εκπρόσωποι των σωματείων, όλων των σωματείων, νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον των δημιουργών που εκπροσωπούν θα έπρεπε όχι σήμερα ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ να έχουν κάτσει ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ σε ένα τραπέζι ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ (δημιουργούς και εκδότες, Έλληνες και ξένους) και να σχεδιάσουν από μηδενική βάση:

  1. Τη δημιουργία ενός οργανισμού με μια Γενική Συνέλευση, ένα Εποπτικό και ένα Διοικητικό συμβούλιο εκλεγμένο από εμάς.
  2. Τη συγκέντρωση στον οργανισμό αυτό όποιων χρήσιμων περιουσιακών ή άλλων στοιχείων και άξιων ανθρώπινων πόρων διαθέτουν σήμερα η ΕΥΕΔ και η Αυτοδιαχείριση.
  3. Την επιλογή των καλύτερων επαγγελματιών που διαθέτει η αγορά για να διοικήσουν τον οργανισμό μας.
  4. Τη χρηματοδότηση από τα δικαιώματά μας της ανάπτυξης αυτού του οργανισμού.
  5. Τη στήριξη της πολιτείας στο εγχείρημα.

Απευθύνω έκκληση προς τους δημιουργούς και ιδίως τους  εκπροσώπους των σωματείων των δημιουργών να συνεργασθούν από κοινού για τη δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές πικρίες, ανασφάλειες, εγωισμούς και επιδιώξεις.»

Όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν δυστυχώς δεν έγινε καμία ουσιαστική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση. Μου ειπώθηκε ότι πρώτα θα έπρεπε να συσταθεί η ΕΔΕΜ και μετά θα ακολουθούσε η προσπάθεια συγχώνευσης με την Αυτοδιαχείριση. Αν και δεν κατάλαβα τι θα εξυπηρετούσε αυτό, εμπιστεύθηκα τα σωματεία και περίμενα μαζί με όλους τους δημιουργούς τη δημιουργία της ΕΔΕΜ. Όμως αν και έχει χορηγηθεί άδεια στην ΕΔΕΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπιστώνω ότι καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για τη δημιουργία ενιαίου οργανισμού, από όσους διοικούν τα σωματεία των δημιουργών και την ΕΔΕΜ. Είναι άραγε τόσο σημαντικές οι καρέκλες της εξουσίας?

Με λύπη μου βλέπω δε να έχουν ενεργό ρόλο στην ΕΔΕΜ και πρόσωπα που την εποχή της παντοδυναμίας της ΑΕΠΙ ήταν εγκάθετοι του Ξανθόπουλου και με λοιδορούσαν για τον αγώνα μου (από το 1997) για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ! Αισθάνομαι πλήρως ματαιωμένος, όλες μου οι προσπάθειες και οι αγώνες για τη βελτίωση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών φαίνεται ότι απέτυχαν, όπως απέτυχε και η «γέφυρα» της ΕΥΕΔ που έγινε χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και προσωρινά λειτούργησε.  Εν τω μεταξύ η κοινότητα των δημιουργών κυλά προς την εξαθλίωση  χάνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένης λοιπόν  αυτής της απαράδεκτης κατάστασης δηλώνω ότι δεν θα συμμετέχω στην ΕΔΕΜ.

Ελπίζω ότι σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα συσταθεί ένας ενιαίος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης Ελλήνων και αλλοδαπών συνθετών και στιχουργών

Σταύρος Ξαρχάκος

Αθήνα 16 Ιουνίου 2020

Η απάντηση του  Σωματείου 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων

Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου, θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε αμέσως ότι στις 23/6 θα εκδικαστεί η προσφυγή της Αυτοδιαχείρισης στο ΣτΕ για ακύρωση της άδειας της ΕΔΕΜ και στις 24/6 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ένωση των δύο οργανισμών, αφού η Αυτοδιαχείριση δε δέχεται να την αποσύρει ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις νωρίτερα. 
Δεν μιλάμε για έναν παιδικό τσακωμό. Στην διαπραγμάτευση αυτή συμμετέχουν η ΕΔΕΜ, που είναι η προσπάθεια του ελληνικού τραγουδιού να προασπίσει ενωμένο τον έλεγχο στα έργα του, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στην οποία έχουν συσπειρωθεί κατά κύριο λόγο ξένοι οργανισμοί. Αν η διαπραγματευση ειναι καλόπιστη, θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. 
Η ΕΔΕΜ βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της. Θα φανεί σύντομα πως όσοι εργαστούν σ’αυτήν θα διασφαλίσουν απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη. Ας κάνουμε όλοι μια εβδομάδα υπομονή. 
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε στον δρόμο που ακολουθούσε ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος εδώ και πολλά χρόνια: στηρίζουμε απόλυτα έναν οργανισμό στον οποίο οι δημιουργοί θα έχουν τον έλεγχο του έργου τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα