Τα Ανώγεια για τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μουσική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (8/6/2011).
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μουσική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (8/6/2011). Ⓒ 2011 NIKOLAS GIAKOUMIDIS/ASSOCIATED PRESS

Ο Δήμος Ανωγείων αποχαιρέτησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη. Η δήλωση του δημάρχου.

«Εμείς ζήσαμε στα Ανώγεια μια ανεπανάληπτη συνεύρεση των δύο Μέγιστων που οργάνωσε ο αείμνηστος δήμαρχος, Γιώργης Κλάδος, του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή η βραδιά στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» με αξεπέραστους ερμηνευτές, όπως ο Μητροπάνος, η Πασπαλά, ο Λέκκας κά, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μας και στα πολιτιστικά δρώμενα των Ανωγείων».

Με αυτή τη θύμηση και αναφορά αποχαιρετά ο ,Δήμος Ανωγείων και ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τον Μίκη Θεοδωράκη δηλώνοντας ότι: «Χάσαμε το Μίκη μας … χάσαμε τη ζωντανή παρουσία του, χάσαμε την αύρα του - εκείνη την ευεργετική ενέργεια που εκπέμπει, όσο ζούνε, το πνεύμα όλων των σημαντικών ανθρώπων που ζει και διαχέεται και τη νοιώθουμε γύρω μας».

ADVERTISING

«Ένας αιώνας ζωής… πλήρης ημερών…» αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως «μας άφησε όμως το μεγάλο πολύτιμο αιώνιο έργο του. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι κορυφαία παγκόσμια καλλιτεχνική-πνευματική αξία που τοποθετείται μέσα στους μετρημένους στα δάκτυλα των δύο χεριών, εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Έλλην με αυτογνωσία του ελληνισμού, πατριώτης, καλοκάγαθος, στρατευμένος καλλιτέχνης, σε δύσκολες εποχές υπηρέτησε με τη χειμαρρώδη τέχνη του τα οράματα του λαού για ελευθερία, ειρήνη, κοινωνική αλλαγή, εθνική ανεξαρτησία, και κοινωνική αλλαγή. Ολόκληρος ο λαός τον ένοιωσε σάρκα από την σάρκα του, τραγούδησε στους ρυθμούς του, πάλεψε για μια καλύτερη ζωή με τις μελωδίες του. ο Μίκης Θεοδωράκης εκτός από τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης, κατάφερε να φέρει στο στόμα του λαού το λόγο των μεγάλων ποιητών. Η τέχνη του έγινε ένα με τα οράματα του λαού. Το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η ελληνική Πολιτεία είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, ως αντίδωρο στη μνήμη του για ότι προσέφερε στη χώρα ο σπουδαίος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Δήμος Ανωγείων αναπροσάρμοσε αυτό το τριήμερο όλες τις πολιτιστικές δράσεις του στους κανόνες και στο πνεύμα αυτό: Η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από το μεγαλειώδες πολύμορφο έργο του θα μείνει αθάνατη στις γενιές των Ελλήνων. Μίκης Θεοδωράκης, 'Αξιος Εστί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μίκης Θεοδωράκης, Κρήτη
SHARE:

24Media Network