Τα Μουσεία και τα μάτια μας – Διεθνής Ημέρα με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

Τα Μουσεία και τα μάτια μας – Διεθνής Ημέρα με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου και είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε ξανά τον σπουδαίο ρόλο των χώρων τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία. Το φετινό μήνυμα και οι εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην πάγια προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το σταθερό μήνυμα της ημέρας αυτής είναι τα μουσεία να λειτουργούν ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγώνμε σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής”, μία θεματική που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Μαΐου

Το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.

Το πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 είναι διαθέσιμο εδώ.

Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

A.R.Penck, "Το κόκκινο ψάρι", 1982, Συλλογή Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Αθήνα goulandris.gr

Την Πέμπτη, 18 Μαΐου, στο Μουσείο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα “Τέχνη και Περιβάλλον”. Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Θα υλοποιηθούν επίσης πολλά δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

Giorgos Vitsaropoulos

Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται και η ειδικά σχεδιασμένη δράση του Ιδρύματος για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή “Παιχνίδι για Μεγάλους”, με θέμα “Τέχνη και 5 Αισθήσεις”, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το θάλλω και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Η δράση ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση των μεγαλύτερων ανθρώπων και παρέχει έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και εξωστρέφειας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων De Profundis η οποία θα ερμηνεύσει έργα που εξυμνούν την άνοιξη, την εποχή που η φύση αναγεννάται και φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 με το κοινό να μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση “Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής”, καθώς και τη νέα έκθεση “ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις” που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασικός στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός φορέας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

Το καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Paris Tavitian

Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους από διαφορετικές εθνικότητες. Επίσης, από το 2022 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Προσωπικής Ανάπτυξης Ευ Ζην” που προσφέρει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας σε εφήβους και το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα “ΣΕ ΕΠΑΦΗ” για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (οπτικές βλάβες, κώφωση, βαρηκοΐα) καθώς και ειδικευμένες δράσεις όπως μηνιαίες ξεναγήσεις στην Ελληνική νοηματική γλώσσα.

Περίπατος και ξενάγηση στον υπέροχο κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, Πέμπτη 18 Μαΐου, έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο του μουσείου με τίτλο “Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική” με δύο ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 αντίστοιχα.

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Σταύρος Ψηρούκης

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η φύτευση και η συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης βασίστηκε στις αρχές της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος στον αστικό δημόσιο χώρο.

Η σημερινή μορφή του κήπου ενός από τα πιο αγαπητά μουσεία της πόλης είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και εντατικής συνεργασίας επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία: αρχιτεκτονική, μηχανική, αρχιτεκτονική τοπίου, γεωπονία, συντήρηση έργων γλυπτικής, ιστορία της τέχνης.

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Σταύρος Ψηρούκης

Στη διάρκεια του πολυθεματικού περιπάτου, μέλη αυτής της συνεργατικής ομάδας θα συζητήσουν για τα πολλαπλά ζητήματα χώρου, τοπίου και κλίματος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, αλλά και για τις λύσεις που από κοινού σχεδίασαν και υλοποίησαν.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει με θεματικές περιηγήσεις και ελεύθερη είσοδο

Με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023. Αναλυτικότερα:

Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A. Την Τετάρτη 17 Μαΐου (12:00-13:00), την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 11:00-12:00 και ώρα 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 12.00-13:00) στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου (Αίθουσα 4, 5 και Αίθουσα 48) με τίτλο «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;».

Β. Την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-13:00 στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών (αίθουσες 21, 22, 25 και 26) με τίτλο «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις.

Επιγραφικό Μουσείο – Το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας μας

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό διοργανώνοντας τις ακόλουθες ξεναγήσεις την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023:

Επιγραφικό Μουσείο epigraphicmuseum.gr

Από τις 11:00-12:00 η Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση «Λίθινες Διαδρομές Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Εκτίθενται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

«Θεραπεύων Φιλοτίμως» είναι ο τίτλος της ωριαίας ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 από αρχαιολόγους του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί η δράση των γιατρών στην αρχαιότητα μέσα από επιλεγμένες επιγραφές της μόνιμης έκθεσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 8232950 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00). Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μουσείο Ακρόπολης Alexandros Michailidis / SOOC


Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η φετινή θεματική “Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής” επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Η Αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Ώρα για Μουσείο… Μπενάκη

Μουσείο Καποδίστρια Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο φετινό εορτασμό με δωρεάν είσοδο (18/5) και δράσεις στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ – Αρχαία μυστικά περιποίησης και ευεξίας” (18.05.2023, 12:00, 13:30, Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι). Με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 οι αίθουσες του Μουσείου μεταμορφώνονται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης. Πληροφορίες – κρατήσεις εδώ.

Το Μουσείο Μπενάκη, όπως κάθε χρόνο, τιμά έναν πολιτιστικό οργανισμό της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για το έργο του στη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στη φετινή εκδήλωση ο τιμώμενος πολιτιστικός οργανισμός είναι το Μουσείο Καποδίστρια (23.05.2023, ώρα 19:30 – Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Περισσότερα εδώ…

BEATBOX “Μουσική Σφαίρα” στο Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες συμμετέχει και αυτή την χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και προσκαλεί τους επισκέπτες του στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023.

Οι επισκέπτες του Ιδρύματος θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις, στα παιδικά εργαστήρια ΒΕΑΤ ΒΟΧ και Ζωγραφική με βιώσιμα υλικά καθώς και στη βραδινή δράση παρατήρησης πλανητών. Πρόκειται για δράσεις με ελεύθερη είσοδο από τις 4 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ.

Το Ίδρυμα θα υποδέχεται όλους τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να μελετήσουν βαθύτερα το καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο του διεθνούς γλύπτη Takis, ο οποίος για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια διηύρυνε τους ορίζοντες της παραδοσιακής γλυπτικής μέσα από την δημιουργία του και ενέταξε τον τομέα των θετικών επιστημών στην γλυπτική του. Ήδη από την δεκαετία του 1950 φιλοτέχνησε κινητικά και μουσικά γλυπτά, πίνακες, πραγματοποίησε performances και σχεδίασε θεατρικά σκηνικά.

Περισσότερα εδώ…

Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και το γιορτάζει με μια ξεχωριστή σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Σε μία από αυτές, οι πόρτες του ΒΜΦ ανοίγουν για μια σειρά από Πέμπτες και η ομάδα του μουσείου προσκαλεί τους ενήλικες επισκέπτες να ανακαλύψουν το σπάνιο αυτό βιομηχανικό μνημείο μέσα από μια ιδιαίτερη απογευματινή ξενάγηση με ελεύθερη συμμετοχή που συνοδεύεται από early
drink.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ΔΗΜ που φέτος έχει θέμα “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής”, η απογευματινή ξενάγηση της Πέμπτης 18 Μαΐου γίνεται πιο εορταστική καθώς η περιήγηση των ενηλίκων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου θα κλείσει με ένα DJ set.

  • Ώρα έναρξης ξενάγησης: 19.15, Διάρκεια: 60-70’, Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα, Ώρα έναρξης DJ set: 21.00, Χώρος διεξαγωγής: Νέο Υδαταέριο, Απαραίτητη και για τα δύο η κράτηση θέσης μέσω viva.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα