Marvel: Απίστευτη γκάφα – Έκαναν τους Ασιάτες, Δυτικούς και μουτζούρωσαν ημίγυμνα στήθη

Marvel: Απίστευτη γκάφα – Έκαναν τους Ασιάτες, Δυτικούς και μουτζούρωσαν ημίγυμνα στήθη
Η Elektra της Marvel Marvel

Η Marvel άλλαξε τα φώτα των σκίτσων του Greg Smallwood για την Elektra και στο Twitter έγινε ένας μικρός χαμός. Στερεότυπα και σεμνοτυφία στο όνομα της "πολιτικής ορθότητας". Μια ιστορία λογοκρισίας.

O Greg Smallwood είναι κομίστας που έκανε το ντεμπούτο του το 2013 με το βραβευμένο Dream Thief. Από το 2014 είναι υπεύθυνος για τη σειρά του Moon Knight της Marvel , ενώ το 2018 παρουσίασε το Vampironica για την Archie Horror. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για εξώφυλλα για τη σειρά του Punisher, και για τα The Archies καιStar Wars.

Ο Smallwood προχώρησε σε μια σειρά tweets, με τα οποία διαμαρτυρήθηκε για το πώς η Marvel αντιμετώπισε τη δουλειά του για το ανθολόγιο της έκδοσης του Elektra: Black, White & Blood #2, από τη Marvel Comics.

Το έργο συνυπογράφεται από τους Al Ewing, Peter David, Greg Smallwood.

Elektra: Black, White & Blood #2 Marvel

 

Όπως αναφέρει ο Smallwood:

“Λυπάμαι που το λέω αλλά η Marvel χωρίς την έγκρισή μου, προσπάθησε να “διορθώσει” πολλά στοιχεία της τέχνης μου στο τεύχος δύο του Elektra: Black, White, & Blood, πριν το στείλει για εκτύπωση. Δε μιλάμε για τεράστιες αλλαγές, αλλά πραγματικά δε μου αρέσει να αλλοιώνεται η τέχνη μου. Ο εκδότης με ενημέρωσε πως οι όροι της Marvel παραβιάζονταν από στοιχεία του έργου μου και μου ζητήθηκε να τα επανασχεδιάσω έτσι ώστε να συντονίζονται με “την καλύτερη αναπαράσταση των ασιατικών χαρακτηριστικών. Η σύζυγός μου και εγώ περιμέναμε το δεύτερο παιδί μας την επόμενη εβδομάδα της ενημέρωσής μου, και προσπαθούσα να ολοκληρώσω άλλη εργασία μου πριν τη γέννα, έτσι ενημέρωσα τη Marvel πως δεν είχα τον χρόνο για να κάνω τις αλλαγές, ωστόσο δεν θα είχα καμία αντίρρηση αν τελικά δεν δημοσίευαν καθόλου το τεύχος λόγω των “ευαίσθητων ζητημάτων” που ανέφεραν. Μου απάντησαν πως το να αποσυρθεί το τεύχος δεν προβλεπόταν, και αν δεν έκανα τις αλλαγές, η Marvel θα προχωρούσε σε διαγραφή των επίμαχων καρέ. Τους απάντησα πως δεν θέλω κανείς να αγγίζει τη τέχνη μου και αμέσως ξαναδούλεψα όλα τα στοιχεία που είχαν επισημανθεί. Δυστυχώς, μόλις χθες έμαθα ότι οι άνθρωποι της Marvel δεν μπήκαν καν στον κόπο να χρησιμοποιήσουν τη νέα μου εκδοχή και αντ’ αυτού προχώρησαν στην εκτύπωση με τις δικές τους αναθεωρημένες σελίδες. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω περαιτέρω αναθεωρήσεις ή ακόμη και να εγκρίνω τις αλλαγές που έγιναν. Προσπάθησαν επίσης να καλύψουν κάποιο “γυμνό” με το αποτέλεσμα να είναι ένα σκέτο χάος. Και αυτό το στοιχείο, ήμουν πρόθυμος να το διορθώσω ο ίδιος. Ήθελα απλώς να σας ενημερώσω πως το όνομά μου υπάρχει σε αυτό το κόμικ, ωστόσο είμαι εντελώς ενοχλημένος”. Σημειώνεται πως η Elektra παρουσιάζεται ως Ασιάτισσα στο MAX-universe ενώ την υποδύθηκε η Elodie Yung στο Daredevil.

Στη σειρά των tweets του παρουσιάζει μάλιστα τα δικά του σχέδια σε αντιπαραβολή με τα “πειραγμένα”.

 

 

 

Ο Devin Lewis, εκδότης της Marvel για τα Daredevil, Devil’s Reign και Venom, απάντησε πως το όλο λάθος οφείλεται σε “κακή επικοινωνία και παρεξήγηση στην αλληλουχία των email” που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές. Πολλοί σκιτσογράφοι πάντως πήραν θέση στα social, σχολιάζοντας πως στην εκδοχή του Smallwood δεν υπήρχε τίποτα το προσβλητικό προς τους Ασιάτες, και πως η δική του παρουσίαση είναι καλύτερη από τις τελικές “διορθώσεις”, ως προς την εκφραστικότητα των χαρακτήρων.

Ένα ενδεικτικό σχόλιο του Paul Guinan παρακάτω.

Η βραβευμένη Jen Bartel, σχολίασε από τη δική της μεριά, πως η “εντελώς αντιπροσωπευτική τεχνική σας αντικαταστάθηκε από διορθώσεις που αν μη τι άλλο είναι άβολες, και βασίζονται σε φυλετικά στερεότυπα. Όχι μόνο έκαναν τη δουλειά σας να φαίνεται αντικειμενικά χειρότερη, αλλά το τελικό προϊόν είναι στην πραγματικότητα ενοχλητικό και αναπαράγει τη λογική της δήθεν “ευαισθησίας” για την παρουσίαση φυλετικών στοιχείων”, που εν τέλει ανταποκρίνεται στη στερεοτυπική αναπαραγωγή.

“Όποιος επισήμανε ως προσβλητική την αναπαράσταση του Greg, πρέπει να κάνει μαθήματα ιστορίας, γιατί είναι σαφές ότι δεν κατανοεί τι σημαίνει να έχεις “ευαισθησία” γύρω από την ασιατική εκπροσώπηση. Αυτές οι φαινομενικά μικρές αλλαγές, πήραν τις ακριβείς απεικονίσεις και τις μετέτρεψαν σε κάτι το προσβλητικό”.

Ακόμη μια… “βλεφαρική” επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Κορέα η πλαστική βλεφάρων είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Ο σκοπός της πρόσθεσης διπλού βλεφάρου αποσκοπεί στο να κάνει τα μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα.

Εν κατακλείδι πάντως η Marvel αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις διορθωμένες εκδόσεις για όλες τις ψηφιακές και μελλοντικές συλλογές, αλλά δεν θα επανεκτυπώσει το εν λόγω τεύχος μετά τη πρώτη κυκλοφορία του. Η σειρά “Elektra: Black White & Blood” είναι μια ανθολογία που περιλαμβάνει ιστορίες με συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, που εμβαθύνουν στη ζωή της διάσημης δολοφόνου Elektra Natchios. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε Ιανουάριο και το τεύχος #2 πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 23 Φεβρουαρίου.

Elektra: Μια ιστορία λογοκρισίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνικής καταγωγής υπερηρωίδα Elektra έχει δεχτεί αρκετές φορές “ψαλίδι” στις εκδοτικές της περιπέτειες. To 2001 η Marvel είχε αναθέσει στον καταξιωμένο δημιουργό Brian Michael Bendis* να γράψει μια νέα σειρά κόμικ για την ηρωίδα, η οποία θα ήταν αρκετά “σκοτεινή” και θα απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό. Αυτό κι έκανε: Απέδωσε μια ανατριχιαστική ιστορία όπου η Elektra έρχεται μεταξύ άλλων αντιμέτωπη με τον αστυνομικό που σκότωσε κατά λάθος τον πατέρα της. Στο τρίτο τεύχος της σειράς, ο Bendis ήθελε την ηρωίδα να εμφανίζεται γυμνή.

Η Marvel εκτύπωσε το τεύχος αλλά αποφάσισε ότι το γυμνό είναι πιο… ωμό από τη βία και έτσι ανακάλεσε πολύ γρήγορα το κόμικ, επανεκδίδοντάς το με καλυμμένα τα επίμαχα σημεία. Περιττό να αναφέρουμε ότι όσοι πρόλαβαν την πρώτη έκδοση, έχουν στη συλλογή τους έναν μικρό θησαυρό.

Η λογοκριμένη σελίδα από το Elektra #3 (2001):

Marvel

Τη σκυτάλη για το σενάριο της σειράς πήρε μετά τον Bendis ο Greg Rucka, ο οποίος αποφάσισε να μείνει πιστός στην νταρκίλα που εγκαθίδρυσε ο προκάτοχός του. Θέλοντας να αποτυπώσει τους δαίμονες που αντιμετώπιζε η Elektra σκέφτηκε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταφύγει σε ναρκωτικές ουσίες, μην μπορώντας να διαχειριστεί την εσωτερική της πάλη. Εμπνεύστηκαν έτσι με τον καλλιτέχνη Greg Horn ένα εξώφυλλο για το τεύχος #10, στο οποίο η Elektra εμφανίζεται ημιαναίσθητη σε μια πολυθρόνα, έχοντας κάνει χρήση ουσιών. Στο πάτωμα ο Horn είχε σχεδιάσει μια σύριγγα.

Φυσικά και η Marvel έσβησε τη σύριγγα με συνοπτικές διαδικασίες και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια Elektra που απολαμβάνει τον… ήλιο και το αεράκι από το παράθυρό της.

Marvel

 

*Ο Brian Michael Bendis έχει βραβευτεί με 5 βραβεία Eisner και είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις διάσημες σειρές της Marvel “Secret Wars”, “House of M”, “Secret Invasion”, “Age of Ultron”, πολλές εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα