Τι έκανε το μουσείο Prado και οι πίνακές του μυρίζουν;

Τι έκανε το μουσείο Prado και οι πίνακές του μυρίζουν;
Φωτογραφία από παλαιότερη έκθεση στο Μουσείο Prado / 2016/ "The Adoration of the Magi" Francisco Seco/AP Photo

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε μια ταινία ή γενικά ένα έργο τέχνης και με την όσφρησή μας; Το μουσείο Prado απάντησε και έβαλε μυρωδιές σε πίνακα του Γιαν Μπρύγκελ.

Στο μυθιστόρημα “Το Άρωμα” του Πάτρικ Ζίσκιντ, ο ήρωας επιδίδεται σε ένα ανελέητο κυνήγι της τέλειας μυρωδιάς. Τα πάντα έχουν τη μυρωδιά τους και ο Ζαν Μπατίστ Γκρενουίγ προσπαθεί να συνθέσει με κάθε τίμημα το “άρωμα του έρωτα”.

Στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Άγγλο ηθοποιό Ben Whishaw συχνά ο θεατής πιάνει τον εαυτό του να θέλει να είχε την ευκαιρία να… μυρίσει όλα όσα διηγείται ο ήρωας.

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε μια ταινία ή γενικά ένα έργο τέχνης και με την όσφρησή μας; Το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη έρχεται να δώσει μία κάποια απάντηση σε αυτό, έστω και εν μέσω πανδημίας με τις μάσκες να έχουν περιορίσει κατά πολύ αυτή την αίσθηση.

Οι επισκέπτες μυρίζουν τα… λουλούδια του πίνακα

Στην έκθεση “La esencia de un cuadro. Una exposición olfativa” (“Η Ουσία Ενός Πίνακα. Μια Οσφρητική Έκθεση“, που φιλοξενεί το Μουσείο μέχρι τις 3 Ιουλίου οι επισκέπτες κοντοστέκονται για να θαυμάσουν τον πίνακα του 17ου αιώνα του Γιαν Μπρύγκελ (Jan Brueghel) του Πρεσβύτερου, «Η Αίσθηση της Όσφρησης». Μια γυναικεία φιγούρα απεικονίζεται με ένα παιδί και τριγύρω ένα σύμπαν ολόκληρο με ζώα και ολάνθιστα λουλούδια. Η λεπτομέρεια της απεικόνισης είναι καταπληκτική. Αυτή τη φορά οι επισκέπτες δεν θα δουν απλώς τον πίνακα, θα μπορούν και να τον… μυρίσουν.

The Sense of Smell - Πίνακας των Jan Brueghel & Peter Paul Rubens - Museo del Prado Alamy Stock Photo

Η έκθεση βασίζεται στην ιδέα της σειράς έργων «Πέντε Αισθήσεις» που δημιούργησε ο Μπρύγκελ μεταξύ 1617 και 1618 στην Αμβέρσα μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος ζωγράφισε τις αλληγορικές φιγούρες. Η ιδέα πάνω στην οποία κινήθηκαν οι επιμελητές του μουσείου είναι ότι η ζωγραφική αντί να είναι μια απλή προσομοίωση της πραγματικότητας μπορεί να ακουμπήσει την ίδια την … πραγματικότητα.

Πώς απέκτησε αρώματα ο πίνακας

Από κοινού, ο Alejandro Vergara, επικεφαλής επιμελητής Φλαμανδικών και Βορειοευρωπαϊκών έργων ζωγραφικής στο Prado και ο Gregorio Sola, επικεφαλής αρωματοποιός στην ισπανική αρωματοποιία Puig επέλεξαν 10 αντικείμενα από τον πίνακα «Η Αίσθηση της Όσφρησης» – κυρίως λουλούδια, όπως γιασεμί, τριαντάφυλλο, αραλία, ίριδα, πορτοκαλανθό, ασφόδελο και γαρύφαλλο αλλά και μια συκιά και ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια – για να παρουσιάσουν τα αρώματά τους. Ενδιαφέρον έχει το ότι επέλεξαν να παρουσιάσουν και μια πλέον δυσάρεστη οσμή, αυτή της μοσχογαλής (ένα σαρκοφάγο θηλαστικό).

Καθώς οι επισκέπτες εισέρχονται στην Αίθουσα 83, σε τέσσερις σταθμούς που εκλύουν οσμές και βρίσκονται μπροστά από τον πίνακα έχουν τη δυνατότητα, σε οθόνη, να απομονώσουν και να κάνουν ζουμ στα οσφρητικά στοιχεία του έργου, εκλύοντας την οσμή που αντιστοιχεί. Οι συσκευές που ονομάζονται AirParfum (είναι πατέντα της Puig) εκλύουν στον αέρα σωματίδια τα οποία μπορεί να μυρίσει ο επισκέπτης φορώντας μάσκα – είναι υποχρεωτική – από απόσταση μισού μέτρου.

Οι συσκευές AirParfum εκλύουν στον αέρα σωματίδια, τα οποία μπορεί να μυρίσει ο επισκέπτης φορώντας μάσκα - είναι υποχρεωτική - από απόσταση μισού μέτρου. Prado video YouTube

Ο Vergara εξήγησε ότι αποφάσισε να ενσωματώσει οσφρητικό στοιχείο αφότου διάβασε επιστολή που έστειλε στον Μπρύγκελ ένας από τους πάτρονές του, ο Ιταλός καρδινάλιος Φεντερίκο Μπορομέο. Στην επιστολή, ο φημισμένος μαικήνας καλλιτεχνών έγραφε ότι όταν έβλεπε τον χειμώνα λουλούδια που είχε ζωγραφίσει ο Μπρύγκελ μπορούσε να μυρίσει τους ευωδιαστούς ανθούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα