8 παραστάσεις που “αντιστέκονται” στη φρενίτιδα του tik tok και των βιντεοπαιχνιδιών

8 παραστάσεις που “αντιστέκονται” στη φρενίτιδα του tik tok και των βιντεοπαιχνιδιών
pixabay

Σήμερα το καλό παιδικό θέατρο είναι πιο πολύτιμο από ποτέ. Τα παιδιά πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από οθόνες κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών. Εμείς σας προτείνουμε 8 παραστάσεις για όλη την οικογένεια!

Μπορεί η επιδημία του κορονοϊού να έχει χτυπήσει για άλλη μία φορά κόκκινο, μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα μέρα τη μέρα και οι ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά, ωστόσο ποιος μπορεί να στερήσει από τα παιδιά την πιο αγνή μορφή ψυχαγωγίας, το θέατρο;

Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας οι παιδικές σκηνές ανοίγουν δειλά δειλά τα “φτερά” τους και περιμένουν τους μικρούς θεατρόφιλους θεατές τους προκειμένου να τους χαρίσουν λίγη ώρα ανόθευτης μαγείας.

Σήμερα το καλό παιδικό θέατρο είναι πιο πολύτιμο από ποτέ. Τα παιδιά πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από οθόνες κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών. Το μυαλό τους αδρανοποιήθηκε, έμαθε να λειτουργεί με την εικόνα, σκρολάροντας στις οθόνες και παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Το θέατρο είναι η μόνη μορφή ψυχαγωγίας που μπορεί να τα “φρενάρει”, να τα μάθει να απολαμβάνουν τη στιγμή, είναι το μόνο που μπορεί να βάλει στη φαντασία τους φτερά, είναι το αντίδοτο ενάντια σε όλη αυτή τη φρενίτιδα του tik tok, του instagram και όλης αυτής της εικονικής πραγματικότητας.

Εμείς σας προτείνουμε 8 παραστάσεις για να πάτε με τα παιδιά σας.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων- Ιντεάλ Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου

@PATROKLOS_SKAFIDAS

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων, μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού μικρών και μεγάλων, κάνει πρεμιέρα στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ την Κυριακή 28 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου. Ένας σύγχρονος, μαγικός και παραμυθένιος κόσμος έρχεται να παρασύρει όλη την οικογένεια σε ένα ταξίδι γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, που θα ανατρέψει όλα τα στερεότυπα της πασίγνωστης ιστορίας.

Η Κοκκινοσκουφίτσα διασχίζει το δάσος των Χριστουγέννων. Στον δρόμο της συναντά ψάρια που πετούν, έναν κυνηγό δάσκαλο του καράτε, κούκλες που φορούν μάσκες, αλλά κι έναν λύκο χορευτή! Δεν πειράζει που φοβάται. Ξέρει, ότι αν καταλάβει τον φόβο της και τον αγκαλιάσει, αυτός θα υποχωρήσει. Μαθαίνει σιγά σιγά ότι μέσα από την επαφή της με όλους τους ήρωες του παραμυθιού, ακόμα και με τον “κακό” λύκο, θα προχωρήσει πιο ώριμη στον δρόμο της ενηλικίωσης. Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της. Άλλωστε, πόσο κακός είναι, αλήθεια, ο λύκος (που κρύβεται μέσα μας); Συνοδοιπόροι σε αυτό της το ταξίδι οι μικροί θεατές, που συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, βοηθώντας τη μικρή ηρωίδα να αποφύγει τις κακοτοπιές και να ανακαλύψει το αληθινό νόημα της διαδρομής της. Μονάχα η ελπίδα για το μέλλον μπορεί να τη στηρίξει στις αντιξοότητες που συναντά. Και τα μικρά παιδιά είναι πάντα οι καλύτεροι πρεσβευτές της.

Συντελεστές: Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Μάσκες: Έλενα Μαυρίδου/ Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου σε συνεργασία με τον θίασο. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος

ΙΝΤΕΑΛ: Μέρες και Ώρες παραστάσεων/Κάθε Κυριακή στις 10.00πμ/Διάρκεια: 60’/Τιμές Εισιτηρίων : από 9€ έως 14€/Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 4830330

«Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Roy Kift- Σύγχρονο Θέατρο

Copyright: [email protected] - +306946561187


Μια ξέφρενη και τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του, και επιστρέφει στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου για 3η χρονιά!. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Η κωμωδία του Άγγλου Roy Kift για παιδιά και νέους είχε δημιουργήσει την δεκαετία ‘80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), βαθειά τομή στις αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Συνδημιουργοί σε αυτή την παραγωγή είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Τη σκηνοθεσία μοιράζονται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο σκηνοθέτης και ντοκυμαντερίστας Αντώνης Ρέλλας. Οι δυο επιμελήθηκαν και την μετάφραση/ διασκευή. Διανομή: Μικές Γλύκας, Γεωργία Μαυροιδοπούλου, Βασίλης Κουκαλάνι, Τάνια Παλαιολόγου, Θάνος Αλεξίου, Φώτης Λαζάρου, Αντώνης Χρήστου. Τα 5 τραγούδια της παράστασης υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Χατζηφραγκέτα και ο ηθοποιός Τζούλιο Κατσής.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα, διατίθεται διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων και χώρος υγιεινής αναπήρων, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χρήστες/στριες τους.

Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις : Από Κυριακή 14 Νοεμβρίου/Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 14:30/Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€/Διάρκεια παράστασης: 90΄με διάλειμμα/

Ο Πέτρος και ο λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ στο Θέατρον

Zak_Viemon_Photography

Το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ παρουσιάζεται με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, ζωντανά επί σκηνής, στην αίθουσα «Ιφιγένεια», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων.

«ΘΕΑΤΡΟΝ»: Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0300, www.theatron254.gr/Παραστάσεις: Από 14 Νοεμβρίου και Κάθε Κυριακή /Ώρες παραστάσεων: 11:30 & 16:30/Προπώληση: 10€/άτομο/Τιμή Εισιτηρίου: 12€/άτομο (ειδική τιμή εισιτηρίου για ανέργους, πολύτεκνους) / Group άνω των 20 ατόμων: 8€/άτομο/Διάρκεια παράστασης: 60’ (χωρίς διάλειμμα)

«ΔΟΝ ΚΙΧώΤΗΣ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες – ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ


Ο Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί τον Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Μικρό Χορν σε μία παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και χιούμορ που υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.

Τα κοστούμια της παράστασης είναι εμπνευσμένα από πίνακες ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο), ο Βελάσκεθ , ο Γκόγια και ο Σαλβατόρ Νταλί. Τα σκηνικά έχουν αναφορές σε πίνακες ζωγράφων και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει εξ όλοκλήρου από τη μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης ) : Δημήτρης Σταμούλης , Τάσος Ράπτης , Μαριλίζα Χρονέα,u0009 Παναγιώτης Καλαντζής, Έλενα Πελαγία, Νατάσα Στεφανάτου

Παραστάσεις : Κυριακή στις 11:30 & 15:00/ Γενική είσοδος : 12 ευρώ/Διάρκεια :u000980΄ /Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία.

Μία εύθραυστη οικογένεια- Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη


Η δραστήρια σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στη δεύτερη συνεργασία της με την Ομάδα The Young Quill το πρωτότυπο έργο «Μια εύθραυστη οικογένεια», εμπνευσμένο από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50 και φωτίζει προβληματισμούς και αντιλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πραγματεύεται επίσης, τις δυναμικές των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, λόγω των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα εκείνη την εποχή. Η Αριστέα, μία ηρωική και ιδιαίτερα αυταρχική μητέρα, ζει με τα δύο της παιδιά τον Λουκά και τη Δάφνη σε μία φτωχική γειτονιά της Αθήνας. Τα δυο αδέλφια μέσω της τέχνης δραπετεύουν από την πραγματικότητα που τα πληγώνει. Ο νεαρός Λουκάς, ζωγραφίζει και λατρεύει τον κινηματογράφο. Η Δάφνη, που είναι χτυπημένη από πολιομυελίτιδα και κουτσαίνει, ζει περισσότερο μέσα στο σπίτι, αποδεχόμενη την ιδιαιτερότητά της και έχοντας δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο γεμάτο στρατιωτάκια και εικονογραφημένα περιοδικά του Μικρού Ήρωα. Η Αριστέα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα των παιδιών της και το βασικό της μέλημα είναι να τα κάνει όπως η ίδια επιθυμεί. Η άφιξη ενός ιδιαίτερου επισκέπτη αποτελεί, ίσως, τη μοναδική ευκαιρία ανατροπής των έως τότε δεδομένων και γίνεται η αιτία για να επέλθει μια σκληρή και αναπόφευκτη σύγκρουση των ηρώων με την πραγματικότητα.

Συντελεστές: Κείμενο: Ομάδα The Young Quill/Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου/Σκηνικά και Σχεδιασμός Φωτισμών: Κωστής Μουσικός/Κοστούμια: Μάριος Ράμμος/Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος /Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη/ Παίζουν (αλφαβητικά): Φιλία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραβέβας, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης.

Κάθε Κυριακή στις 18:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Αμφιθέατρο Ιδρύματος Θεοχαράκη: Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα/ Κάθε Κυριακή στις 18:00 /Διάρκεια παράστασης: 75’ (χωρίς διάλειμμα)/Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€

“Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα” – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Μια ελεύθερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε θεατρική διασκευή Εύας Στυλάντερ και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ευστρατίου.

Η ματαιοδοξία, η υποκρισία, η κολακεία, η αγωνία για το πώς μας βλέπουν «οι άλλοι», είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από το πανέξυπνο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αγαπημένη ιστορία που μιλά ουσιαστικά για την ομορφιά και τη δύναμη της ειλικρίνειας και της απλότητας, παρουσιάζεται σε νέα μουσικο-θεατρική διασκευή.

Τρεις ερμηνευτές παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και μεταμορφώνονται με μοναδικό κέφι σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, δημιουργώντας ένα ολοκαίνουργιο «μιούζικαλ τσέπης» που κρίνει με λεπτότητα και χιούμορ τη λαχτάρα των ανθρώπων να είναι κοινωνικά αποδεκτοί ενώ θέτει πολύ επίκαιρα ζητήματα, όπως η αρνητική δύναμη της κοινωνικής κριτικής και η υπερβολική σημασία που δίνουμε στην εικόνα μας.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος , Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη

Η παράσταση ξεκινά τακτικές παραστάσεις από την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12μ. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης σχεδιάστηκε- μέσα από τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν λόγω πανδημίας- ειδικά για να μπορεί να ταξιδεύει και εκτός θεατρικής σκηνής. Έτσι παρουσιάζεται κατόπιν πρόσκλησης σε σχολεία αλλά και σε άλλους μη θεατρικούς χώρους. Επιπλέον εορταστικές παραστάσεις: 26 Δεκεμβρίου και στις 3μμ, 2 Ιανουαρίου και στις 3μμ, 6 Ιανουαρίου(των Φώτων) στις 12μ.

Οι Άθλοι του Ηρακλή- Christmas Theater

thomas daskalakis ndp photo agency [email protected]

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Χριστίνα Κουλουμπή και οι συνεργάτες τους έρχονται στο Christmas Theater για να παρουσιάσουν την παράσταση Οι Άθλοι του Ηρακλή σε μια μεγάλη παραγωγή για όλη την οικογένεια.

Μια παράσταση για την δύναμη της θέλησης, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες: Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει. Παραμυθένια είναι η αντιμετώπισή μας αλλά συγχρόνως ακριβής. Βασισμένη πάνω σε ότι έχει γραφτεί για τον ήρωα και τη ζωή του έτσι ώστε τα παιδιά να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα του Ηρακλή, του ήρωα των ηρώων, που με τους άθλους του έμεινε στην ιστορία ως ο πιο ονομαστός και αγαπητός ήρωας της ανθρωπότητας.

Ηθοποιοί: Γιώργος Παράσχος,, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Άρης Δελαγραμμάτικας, Ντίνος Γκελαμέρης, Νίκος Καλιδώνης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρήστος Μπαλτάς, Άντεια Ολυμπίου, Έλενα Μιχαλάκη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Ιουστίνα Μάτσιασεκ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 στις 12.00 και στις 17.00/ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 στις 12.00/

Και ένα εφηβικό

Ο εχθρός της τάξης- Εφηβική Σκηνή Εθνικού

Valeria Isaeva


Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί τον “Εχθρό της Τάξης” του Νάιτζελ Γουίλιαμς εγκαινιάζοντας την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983.

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς/Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη/Σκηνική προσαρμογή – Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ράνια Κελαϊδίτη/Συνεργάτης δραματουργός: Γιάννης Αποσκίτης /Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα/Κοστούμια: Λίλη Κυριλή/Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Χάρης Νείλας/Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα/Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας/Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Βασιλοπούλου/Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Παπούλια

Παίζουν (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία/Σάββατο και Κυριακή στις 20:00 για το κοινό

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα