Αυτές είναι οι 6 υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” 2023

Αυτές είναι οι 6 υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” 2023
Η Μελίνα Μερκούρη Keystone Press/Alamy/Visualhellas.gr

Φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία καθώς λόγω της πανδημίας covid-19 τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Στις 23 Απριλίου στην Ελευσίνα θα απονεμηθεί το σημαντικό θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη όχι σε μία, αλλά σε δύο γυναίκες ηθοποιούς που διακρίθηκαν για τις ερμηνείες τους τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο.

Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο (που ανέρχεται σε 3000 ευρώ) περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους.

Φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία καθώς λόγω της πανδημίας covid-19 τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Σημειώστε πως τελευταία νικήτρια ήταν το 2020 η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του ‘Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Οι υποψήφιες είναι:

Αμαλία Αρσένη για το έργο “Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός.

Αμαλία Καβάλη για τα έργα “Ο Γιατρός της Τιμής του” του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και “Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.

Σοφία Κόκκαλη για το έργο “Το Σχολείο των γυναικών” του Μολιέρου σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Μαρία Μοσχούρη για το έργο “Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και “Ο μαγικός κύκλος” θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.

Κίττυ Παϊταζόγλου για το έργο “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελένη Μπούκλη για τα έργα “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και, “Η Φάρμα των ζώων” του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο Σκηνή Ελένη Παπαδάκη θέατρο Ρεξ.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2023 στις 20:00 στην Ελευσίνα στον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Μυστήριο 17 Μελίνα». Τοποθεσία Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα