Εθνικό Θέατρο με ναρκωτικά, παραβατικότητα και κλειστό κυλικείο – Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους

Εθνικό Θέατρο με ναρκωτικά, παραβατικότητα και κλειστό κυλικείο – Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους
Το Εθνικό Θέατρο ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια ζουν την έντονη υποβάθμισή της, καθώς καθημερινά, σχεδόν όλο το 24ωρο.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας εδρεύει σε μία περιοχή που κυριαρχεί το περιθώριο, τα ναρκωτικά και οι παραβατικές συμπεριφορές. Η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη και επικίνδυνη. Τη φετινή σεζόν όποιος επιχειρούσε να πάει σε μία από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κινδύνευε, καθώς γινόταν μάρτυρας της εμπορίας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Εγώ η ίδια, δύο φορές επιχείρησα να παρκάρω στον δρόμο πίσω από το θέατρο σε περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης και τις δύο φορές βρήκα το αυτοκίνητό μου παραβιασμένο. Μία φορά δε έκανα το λάθος να μην έχω μαζί μου νερό και επειδή το καφέ/κυλικείο του θεάτρου είναι ακόμη κλειστό, αναγκάστηκα να περπατήσω μέχρι την Ομόνοια προκειμένου να πάρω ένα μπουκάλι νερό. Περπατούσα και ένιωθα πως παίζω σε ταινία -θρίλερ, καθώς τόσο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια όσο και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν μετατραπεί σε σημείο συνάντησης διακινητών, σε κρυψώνες, καταφύγια, αλλά και αφοδευτήρια.

Και όλα αυτά γύρω από το Εθνικό Θέατρο. Δηλαδή, πόσο λογικό είναι να φοβάσαι να πας σε αυτό; Και αν φοβόμαστε εμείς δημοσιογράφοι, τότε τι θα πει κι ο κόσμος, αυτός στον οποίο απευθύνονται οι άνθρωποι του θεάτρου;

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια ζουν την έντονη υποβάθμισή της.

Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου απέστειλε επιστολή την Τετάρτη 11 Μαΐου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον Δήμαρχο Αθήνας, κ. Κώστα Μπακογιάννη και την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα του οξυμένου προβλήματος της εμπορίας ναρκωτικών και της συνεπακόλουθης υποβάθμισης της περιοχής κάτω από την Πλατεία Ομονοίας, όπου βρίσκεται το Κτήριο Τσίλερ, το οποίο και στεγάζει την Κεντρική Σκηνή, τη “Σκηνή – Νίκος Κούρκουλος”, καθώς και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Μαΐου με αφορμή την ανακοίνωση του ρεπερτορίου του Εθνικού, το Σωματείο μάς μοίρασε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην περιοχή.

Η επιστολή των εργαζομένων

Η αδιαφορία και η ανυπαρξία βούλησης, τόσο της Δημοτικής Αρχή, όσο και της ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή γύρω από το Εθνικό Θέατρο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μόλις δύο στενά κάτω από την πλατεία Ομονοίας η ανομία και οι παραβατικές συμπεριφορές αυξάνονται καθημερινά. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι η έντονη υποβάθμιση της.

Ένα στενό δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, στο πίσω μέρος του κτηρίου της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποιείται καθημερινά και ανενόχλητα το “επίσημο” εμπόριο, η διακίνηση και η διανομή των ναρκωτικών ουσιών του κέντρου της Αθήνας.

Καθημερινά, σχεδόν όλο το 24ωρο, η περιοχή μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης διακινητών και εξαρτημένων ατόμων με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια κατ´ αρχήν των ίδιων και κατά συνέπεια όλων μας.

Τόσο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια όσο και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μετατρέπονται σε κρυψώνες, καταφύγια αλλά και αφοδευτήρια.

Ο φόβος εξαπλώνεται, αφού ο φωτισμός την νύχτα μειώνεται, η επιθετική παρενόχληση σε συνδυασμό με την επαιτεία βρίσκουν έδαφος με αποτέλεσμα εκτός από την υγεία να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο και σε αμφισβήτηση η ασφάλεια όλων των ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση, αν δε δοθεί άμεσα λύση, τόσο για τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας, όσο και για τη διαρκή υποβάθμιση της περιοχής λόγω του εμπορίου ναρκωτικών, η ανάδειξη του προβλήματος μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις θα αποτελέσει μονόδρομο για την υπεράσπιση της περιοχής που ζούμε και εργαζόμαστε”.

Η απάντηση του Υφυπουργού

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης μίλησε για το θέμα αυτό και είπε πως το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη διεύθυνση του Εθνικού, τις αστυνομικές αρχές και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της ευρύτερης ανομίας της περιοχής.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η σημερινή εικόνα του Εθνικού, καθώς όλο το οικοδομικό τετράγωνο είχε “καθαρίσει” από παραβατικά στοιχεία. Ωστόσο, υπήρχαν διασκορπισμένες στο τετράγωνο αστυνομικές δυνάμεις που φρόντιζαν αυτήν την… τάξη λόγω της παρουσίας του υφυπουργού.

Γιατί όμως το καφέ και το κυλικείο του Εθνικού παραμένουν κλειστά;

Σε σχετική ερώτηση που θέσαμε στον διοικητικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Αλέκο Παπαδόπουλο, μας ενημέρωσε πως τα κυλικεία του Εθνικού είναι κλειστά από την αρχή της πανδημίας και των λοκντάουν. Τότε διεκόπη η συνεργασία με την εταιρεία που τα λειτουργούσε.

Στη δεύτερη φάση του κορονοϊού, από πέρσι τον Μάιο, έγιναν όλες οι νόμιμες ενέργειες – γιατί δεν τίθεται βέβαια στο Εθνικό θέμα απευθείας ανάθεσης- να βρεθεί κάποιος πάροχος, έτσι ώστε όταν ανοίξουν τα θέατρα να υπάρχει κυλικείο. Συνεργάτης δε βρέθηκε, παρόλο που το πρόβλημα δεν ήταν το οικονομικό. Τουναντίον, όπως μας τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν μειωμένες προκειμένου να βρεθεί άμεσα μία λύση. Οι αρμόδιοι και το φθινόπωρο βρέθηκαν εκ νέου απέναντι σε ένα μεγάλο “όχι” από τους υποψήφιους παρόχους. Αυτό οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί; Στο φαινόμενο της παραβατικότητας της περιοχής;

Γεγονός είναι πως ιδιαίτερα την καλλιτεχνική διεύθυνση την απασχολεί πολύ το θέμα αυτό και την πονά. Ευτυχώς, τον Μάιο ίσως έχουμε κάποια καλά νέα και επιτέλους δούμε τα κυλικεία του Εθνικού ανοιχτά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα