Ήρα Κατσούδα: Μετά την παράσταση σκάει τύπος και μου λέει “Μπράβο γέλασα. Για γυναίκα, καλή είσαι”

Ήρα Κατσούδα: Μετά την παράσταση σκάει τύπος και μου λέει “Μπράβο γέλασα. Για γυναίκα, καλή είσαι”

Η γνωστή stand up comedian μιλά στο NEWS 24/7 για την παράστασή της “Για γυναίκα, καλή είναι”.

Η Ήρα Κατσούδα σπούδασε Οικονομικά, κλασική μουσική, χορό και υποκριτική. Ωστόσο την κέρδισε το stand up comedy και πλέον ασχολείται επαγγελματικά ανεβάζοντας παραστάσεις στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Tο 2017 παρουσίασε την σόλο της παράσταση “Xωρίς Γλουτένη” και το 2019 την δεύτερη με τίτλο “Για γυναίκα, καλή είναι”.

Το “Για γυναίκα, καλή είναι” παρουσιάστηκε πρώτη φορά λίγο πριν μπει στη ζωή μας και ο κορονοϊός και τώρα επιστρέφει στο θέατρο Αλκμήνη.

Με αφορμή αυτήν την παράσταση εμείς μιλήσαμε μαζί της…

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το stand up comedy;

Ήμουν φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τις σπουδές μου, έκανα και μια σχολή θεάτρου. Κάποια στιγμή λοιπόν τότε πρωτοείδα το “delirious” του Eddie Murphy. Και όταν λέμε είδα, εννοώ το νοίκιασα σε DVD και το είδα (spoiler ηλικίας). E, και ενθουσιάστηκα τόσο που πρότεινα σε έναν φίλο από την σχολή θεάτρου να δοκιμάσουμε να κάνουμε και εμείς. Ένα μόνο θα πω. Η πρώτη παράσταση ήταν τόσο χάλια, που για να φανταστείτε είχε τύχει να ανέβουν εκείνες τις ημέρες οι γονείς μου Θεσσαλονίκη, είχαν έρθει στην παράσταση και ενώ πάντα με στήριζαν, ντρέπονταν! Και με αυτή την καθόλου διθυραμβική ιστορία, ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την κωμωδία.

Πώς εμπνεύστηκες την παράσταση «Για Γυναίκα, καλή είναι»;

Ουσιαστικά όταν ετοιμάζεις μια παράσταση stand up, αρχίζεις να γράφεις κείμενα, να τα δοκιμάζεις σε κοινό, αν είναι καλά τα κρατάς, αν όχι τα φτιάχνεις ή ακόμα και τα πετάς. Επίσης στις stand up comedy παραστάσεις υπάρχουν πολλές θεματολογίες και εναλλαγές, δεν είναι σαν τις θεατρικές που υπάρχει μία ιστορία και την υπηρετείς.

Μας εξηγείς τον τίτλο της; Τι θα δούμε στην παράσταση αυτή;

Δυστυχώς είναι μία φράση που έχουμε ακούσει κάποια στιγμή όλες. Είτε για «πλάκα» είτε για κομπλιμέντο. Ξέρεις, υπάρχουν διάφοροι που θα δουν μία γυναίκα για παράδειγμα να παρκάρει καλά, να κάνει χειρωνακτικές δουλειές, πράγματα δηλαδή που στερεοτυπικά θεωρούνταν χωρίς κανένα λόγο «ανδρικές δεξιότητες» και θα πετάξει κανά «μπράβο, για γυναίκα καλή είναι» για «καλό», ενώ είναι το χειρότερο προσβλημέντο που παίζει.

Αυτή τη φράση λοιπόν, μου την έχουν πει μετά από παράσταση. Έχει σκάσει τύπος, με πιάνει μου λέει «Μπράβο γέλασα. Και δεν το περίμενα. Για γυναίκα, καλή είσαι». Και από το να καταφύγεις στην βία, το κάνεις τίτλο παράστασης.

Η παράσταση περνάει μέσα από θέματα ισότητας των φύλων, κοινωνικά στερεότυπα, οικογένεια, διαζύγιο αλλά σε καμία περίπτωση μόνο αυτά. Περνάει τόσο από θεματικές της καθημερινότητας, βιωματικές ιστορίες και καταστάσεις που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε σαν νορμάλ, αλλά αν τις κοιτάξεις από το πρίσμα της κωμωδίας, μόνο νορμάλ δεν είναι.

Tέλος, ένας από τους βασικούς λόγους που ονόμασα έτσι την παράσταση, είναι ότι την επόμενη φορά που οποιοσδήποτε πει την φράση «Για γυναίκα, καλή είναι» δεν θα σημαίνει τίποτε παραπάνω πέρα από τον τίτλο μιας παράστασης.

Πόσο χιούμορ χωρά σε μια παράσταση για τη γυναίκα όταν έχουμε 16 γυναικοκτονίες μέσα σ΄ένα χρόνο στην Ελλάδα;

Αρχικά να πω για τούς πολλαπλούς ρόλους που έχει το χιούμορ. Δεν έχει σκοπό μόνο να κανιβαλίζει, να ελαφραίνει και να αποφορτίζει, αλλά και να καυτηριάζει και να ρίχνει τα βέλη εκεί που πρέπει. Παρ’όλα αυτά η συγκεκριμένη παράσταση δεν είναι μια παράσταση ΓΙΑ την γυναίκα. Ναι, είναι φτιαγμένη από γυναίκα, θίγει όπως είπα και πιο πάνω ζητήματα ισότητας και θέματα από την δική μου σκοπιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μένει μόνο εκεί, πιάνει και πιο ουδέτερες και καθημερινές θεματολογίες. Δεν θεωρώ ότι οφείλω να θίξω ορισμένα θέματα επειδή είμαι γυναίκα.

To stand up comedy είναι κυρίως χώρος ανδροκρατούμενος. Εσύ βιώνεις κάποια διάκριση λόγω του φύλου σου;

Όντας γυναίκα, αντιμετωπίζεις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επαγγελματική σου ανέλιξη σε αντιστοιχία με έναν άνδρα, σε οποιοδήποτε επάγγελμα και το stand up δεν αποτελεί κάποια λαμπρή εξαίρεση. Στα θετικά οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι άνθρωποι που τιμούν με λόγια και πράξεις την ισότητα. Αλλά δυστυχώς βλέπεις και κάποια άτομα του χώρου να τάσσονται στα σόσιαλ κατά των διακρίσεων, απλά για τα likes και την αποδοχή, αλλά οι πράξεις τους στην πραγματική αναλογική ζωή να μην συνάδουν με τις θέσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι θα άλλαζες γύρω σου;

Θα άλλαζα την αδικία. Την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική. Ξέρω μπορεί να ακούστηκε σαν δήλωση υποψήφιας καλλιστείων της δεκαετίας του ’90, αλλά αν είχα αυτή την δύναμη ή την δυνατότητα, αυτό θα έκανα.

Μελλοντικά σχέδια

Ετοιμάζω το καινούριο μου υλικό για νέα παράσταση από του χρόνου, οπότε είμαι σε μια διαδικασία γράφε-σβήνε. Και φυσικά συνεχίζουμε με την Δήμητρα Νικητέα το «ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ», το μοναδικό podcast που συνδυάζει αναπηρία και κωμωδία και έχει αγκαλιαστεί από όλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ερμηνεία: Ήρα Κατσούδα/Opening Act: Δήμητρα Νικητέα

Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις Από Πέμπτη 21 Οκτωβρίου μέχρι και 30 Δεκεμβρίου/Ημέρες & ώρες παραστάσεων/Κάθε Πέμπτη στις 21:30/Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€/Διάρκεια παράστασης: 80 λ (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση εισιτηρίων: TICKETSERVICES/Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)/Τηλεφωνικά: 210 7234567/Θέατρο Αλκμήνη/Σκηνή intermedia/Αλκμήνης 8-12, Γκάζι/Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός/Τηλέφωνο: 210 3428650

Σε όλες τις παραστάσεις του θεάτρου «Αλκμήνη» λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών και προσωπικού. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος των θεατών στις παραστάσεις θα πραγματοποιείται με:

● Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)

● Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)

● Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την παράσταση.

● Μόνο οι θεατές κάτω των 18 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και της παραμονής των θεατών στον χώρο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα