Ο Ορφέας Αυγουστίδης επιστρέφει και “μπαίνει” στο μυαλό μιας ιδιοφυίας

Ο Ορφέας Αυγουστίδης επιστρέφει και “μπαίνει” στο μυαλό μιας ιδιοφυίας
Elina Giounanli/nophoto.gr

Ο Ορφέας Αυγουστίδης επιστρέφει σε έναν ρόλο που ξέρει πολύ καλά: αυτό του Άλαν Τούρινγκ, του ανθρώπου που έσπασε τον κώδικα των Ναζί.

Ο Ορφέας Αυγουστίδης ήταν ένας από τους ηθοποιούς που συζητήθηκαν ιδιαίτερα τη σεζόν που μας πέρασε. Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του AlphaΣασμός αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το τηλεοπτικό κοινό και μία μεγάλη μερίδα του τον ακολούθησε και στο θέατρο, στη «Η Μηχανή του Τούρινγκ», όπου ενσάρκωσε μοναδικά τον Άλαν Τούρινγκ υπό τη σκηνοθετική οπτική του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Σε μία από τις δυσκολότερες θεατρικές περιόδους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, «Η Μηχανή του Τούρινγκ» κατέρριψε κάθε ρεκόρ και ανακηρύχτηκε η πιο επιτυχημένη εμπορικά παράσταση, που έχει ανέβει στο θέατρο Βασιλάκου μέχρι σήμερα. Οι 116 παραστάσεις, από τις οποίες η πλειοψηφία τους ήταν sold out, με τους 25000 και πλέον θεατές, οδήγησαν στην επανάληψη της παράστασης και τη φετινή σεζόν αρχικά στη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα στο θέατρο Βασιλάκου στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε για την παράσταση ο συγγραφέας του έργου, Benoit Soles: «Εντυπωσιάστηκα με το ανέβασμα της παράστασης, νιώθω πραγματικά συγκινημένος και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές! Πραγματικά με μάγεψε η ερμηνευτική δεινότητα του Ορφέα Αυγουστίδη. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ένιωσα τον παλμό του κοινού, που παρακολουθούσε καθηλωμένο!»

Ποιος είναι όμως ο Άλαν Τούρινγκ;

Άλαν Τούρινγκ, ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα των Ναζί. Αυτός που άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Είναι επίσης ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να ζήσει όπως ήθελε. Ελεύθερος από τις συμβάσεις και τα πρέπει της κοινωνίας αναφορικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, βουτηγμένο στο κυάνιο. Φημολογείται μάλιστα ότι η Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της πρώιμης επιστήμης της Πληροφορικής.

Το παράδοξο με τον Τούρινγκ είναι πως οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από την ταινία “The Imitation Game” με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να τον ενσαρκώνει μοναδικά. Ο λόγος που άργησε τόσο να αναγνωριστεί η μοναδική του συμβολή και μόλις το 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του; Η ομοφυλοφιλία του, η οποία το 1952 θεωρούταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και εξαιτίας της διαπομπεύτηκε δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Δε φυλακίστηκε, αλλά υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε σειρά ενέσιμων θεραπειών με οιστρογόνα, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του και να τον ευνουχίσουν χημικά. Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές τάσεις ήταν σχεδόν μοιραίες. Ο θάνατός του ήταν σχεδόν σίγουρα αυτοκτονία, και πιθανόν και μια αναπαράσταση σκηνής από την αγαπημένη του ταινία, τη «Χιονάτη».

Βρίσκομαι υπό κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεωμένος να υποβάλλομαι σε ορμονοθεραπεία για έναν ολόκληρο χρόνο…

Elina Giounanli/nophoto.gr

Η ερμηνεία του Ορφέα Αυγουστίδη

Ο Ορφέας Αυγουστίδης έδωσε μία συγκλονιστική ερμηνεία ως Άλαν Τούρινγκ. Ήταν παρών, διαρκώς μέσα στο παραλήρημα και στην ψυχή του ήρωά του. Σωματικά, εκφραστικά, κινησιολογικά και πνευματικά. Επί μιάμιση ώρα με μία εσωτερικής δυναμικής ερμηνεία απεικόνισε με κάθε λεπτομέρεια την διαφορετικότητα του ήρωά του. Η ιδιοσυγκρασια του Τούρινγκ, το δράμα, η βαθιά του επιθυμία να ζήσει έξω από συμβάσεις, αλλά και η γενναία του απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του, άγγιξαν βαθιά τον ταλαντούχο ηθοποιό, γι΄ αυτό και τον υπερασπίστηκε έτσι υποκριτικά.

Έχεις κρατήσει ποτέ μυστικό; Ένα πραγματικά μεγάλο μυστικό;
Έχεις ακούσει ποτέ να μιλούν για το «Αίνιγμα»;
Ήρθε η ώρα λοιπόν να με ακούσεις πολύ προσεκτικά!

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ TΟΥΡΙΝΓΚ/ «LA MACHINE DE TURING» Του Benoit Soles/ Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Hugh Whitemore «BREAKING THE CODE»/ Βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges «ALAN TURING: THE ENIGMA»/ Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης/ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος/Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος/Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα/Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος/Μουσική: Μαρίζα Ρίζου/Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα/Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή/Trailers: Άκης Πολύζος/Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά/

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 5-9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/ Η προπώληση ξεκίνησε! Αγοράστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ: Από ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/ Η προπώληση ξεκίνησε! Αγοράστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα