Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια “αφουγκράζονται” την Τήνο

Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια  “αφουγκράζονται” την Τήνο
Γιάννης Μπαριτάκης

Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια εγκαταλείπουν τον καλλιτεχνικό βόμβο της μητρόπολης για να εξερευνήσουν το Τηνιακό τόπο ως μια επιστροφή σε μια θεμελιακή κατάσταση του «είμαι».

Πάντα ανήσυχη, η δραματουργός Άννα Τζάκου, αυτήν τη φορά έχει αποφασίσει να μας μεταφέρει στην Τήνο, λίγο μετά τις βόλτες στο αστικό τοπίο της Νεάπολης των Εξαρχείων, όπου και μας ξενάγησε μέσα στη μέση του φετινού καλοκαιριού. Μιλάω για τότε που σχεδίασε ένα συμμετοχικό παραστατικό συμβάν σε κύκλο (loop), μία βιωματική παράσταση με κύριο αφηγηματικό άξονα την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου “Η Γραμμή του Ορίζοντος” του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και για να το ζήσεις έπρεπε να περιπλανηθείς σε δρόμους και σοκάκια του αθηναϊκού κέντρου, παρέα με ηθοποιούς που “έπαιζαν” αποκλειστικά για σένα.

Μετά, λοιπόν, την παράσταση “Ρέα Φραντζή [έξοδος]”, μας βγάζει ξανά από κλειστές αίθουσες και σκηνές, και μαζί με την ομάδα Geopoetics στρέφουν την παραστατική τους έρευνα στο αγροτικό και γεωλογικό τοπίο των Πάνω Μερών της Τήνου και πιο συγκεκριμένα στον Βώλακα, στον Πετριάδο, στον Καλαθά και στην Λιβάδα. Μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου θα διαρκέσει δηλαδή αυτό το ερευνητικό εργαστήρι, με τίτλο Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους”.

Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια εγκαταλείπουν τον καλλιτεχνικό βόμβο της μητρόπολης για να εξερευνήσουν το Τηνιακό τόπο ως μια επιστροφή σε μια θεμελιακή κατάσταση του «είμαι».

Λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιές αλλαγές στις εκφάνσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής της παρούσας εποχής, η ομάδα Geopoetics επιλέγει να επισκεφτεί την Τήνο για να αφουγκραστεί τον τόπο ως “κατάσταση του νου, κατανόησης του κόσμου, έκφραση κοινότητας, αισθήματος του σοφού και του ιερού, του απαραίτητου και του σημαντικού. Με όχημα την τοποειδική (site-specific) παραστατική πρακτική, για δέκα μέρες η ομάδα εξερευνά τον χώρο και τον χρόνο τόσο σαν σωματικό βίωμα όσο και σαν καθημερινή δραστηριότητα για να τον αναδείξει ως εμπειρία μιας βαθιάς ατομικής και συλλογικής μυθικής εικόνας.

Η καλλιτεχνική πρακτική του Σχεδίου Βωλάξ αναπτύσσεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και εστιάζει γύρω από τη διαδικασία του ερμηνευτή. Την ίδια στιγμή μοιράζεται και ανοίγει την παραστατική του πρακτική στην τοπική κοινότητα του νησιού για την καλλιέργεια γόνιμου εδάφους μιας μελλοντικής θεατρικής παράστασης μέσα στο Τηνιακό τοπίο”.

Συντελεστές: Σύλληψη, έρευνα, δραματουργία, καθοδήγηση εργαστηρίου: Άννα Τζάκου/Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου/Κοινοτική έρευνα/ εικαστικοί: Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας / rosanayaris/Καταγραφή έρευνας: Χριστίνα Φοίβη/Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Δαρζέντα/Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα