Κουρουβαάκα: Ο Μαόρι ήρωας της Μάχης της Κρήτης και άλλες ιστορίες

Διαβάζεται σε 3'
Κουρουβαάκα: Ο Μαόρι ήρωας της Μάχης της Κρήτης και άλλες ιστορίες
Σχέδιο στο εξώφυλλο: ΙΣΜΗΝΗ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ

Μία νουβέλα και οχτώ διηγήματα ξετυλίγονται, υπό το πρίσμα ενός διπλωμάτη, στο βιβλίο “Ο Κουρουβαάκα ή Η Μάχη της Κρήτης στους Αντίποδες και άλλες ιστορίες” του Θοδωρή Δασκαρόλη.

Με σκηνικό τη Νέα Ζηλανδία, το Ανατολικό Βερολίνο, το Λονδίνο, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Μάλτα, μία νουβέλα και οχτώ διηγήματα ξετυλίγονται, λυρικά αντλημένα από την πραγματικότητα υπό το κοσμοπολίτικο πρίσμα ενός διπλωμάτη, από την εφηβεία του μέχρι την αφυπηρέτησή του, στο βιβλίο “Ο Κουρουβαάκα ή Η Μάχη της Κρήτης στους Αντίποδες και άλλες ιστορίες”.

Κόσμοι μακρινοί συγκλίνουν, από τον Μάορι ήρωα της μάχης της Κρήτης, στα Χριστούγεννα στο Βερολίνο του τείχους, στη Μάλτα της κρίσης, στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1970 και στη Νέα Υόρκη του 1920 που μετακομίζει στην μεταδικτατορική Αθήνα. Η πραγματικότητα συναντά την μυθοπλασία με σημεία αναφοράς, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη και τους Rolling Stones.

Σχέδιο στο εξώφυλλο: ΙΣΜΗΝΗ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ

Ο Θοδωρής Δασκαρόλης αποφοίτησε από την Νομική της Θεσσαλονίκης και το πρώτο του πόστο ως γραμματέας πρεσβείας ήταν στο Ανατολικό Βερολίνο το 1988. Εκεί θα καταγράψει σκηνές από την υπηρεσιακή του εμπειρία και την καθημερινότητα της χωρισμένης Γερμανίας υπό τη μορφή ενός ρομαντικού χριστουγεννιάτικου αφηγήματος. Ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία θα γνωρίσει τον μυθικών διαστάσεων Μάορι ήρωα Κουρουβαάκα, βετεράνο της μάχης της Κρήτης. Θα του απευθύνει το ύστατο χαίρε όπως αποχαιρετούν οι Κρητικοί τους ήρωές τους και το Αιγαίο θα σμίξει με τον Ειρηνικό.

Στο Λονδίνο του 1972 εκτυλίσσεται το «Babies In Revolt», ένα σουρεαλιστικό αφήγημα γραμμένο με σχάσιμο υλικό την πολιτικο-πολιτισμική επανάσταση της ροκ γενιάς της εποχής εκείνης. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αφήνουν το αποτύπωμά τους, μεταξύ άλλων, στο «Ψώνιο» και στη «Χαμένη δεκαετία».

Σημείωμα του συγγραφέα για τον “Κουρουβαάκα”:

“Η μνήμη της Μάχης της Κρήτης παραμένει ζωντανή στους Αντίποδες και τιμάται με λαμπρότητα και συγκίνηση στη Νέα Ζηλανδία. Άλλωστε αυτό που κατ’εξοχήν συνδέει τους λαούς είναι η συστράτευσή τους στο πεδίο της τιμής. Τούτο, κατά μείζονα λόγο, ισχύει για αρχαίους λαούς όπως οι Μάορι που ήρθαν στην Κρήτη από τη μακρινή πατρίδα τους και πολέμησαν γενναία εναντίον των Γερμανών εισβολέων, τον Μάιο του 1941. Τους δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Νεοζηλανδών αυτοχθόνων στο ακροτόπι της γης πραγματεύεται – δίκην διπλωματικής αναφοράς – η νουβέλα του Κουρουβαάκα, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Αναπάντεχοι αντικατοπτρισμοί και γεω-λυρικές αναλογίες που εκλύουν βαθύρριζες και αστείρευτες δυναμικές, καταυγάζουν μιαν άρρηκτη συνάφεια μεταξύ δύο θαλασσών, του Αιγαίου και του Ειρηνικού. Στην αντανάκλαση του Αιγαίου στην άλλη άκρη της γης, υπάρχει «μια άλλη θάλασσα, μια άλλη απαλοσύνη», και εκεί, κατά τους αρχαίους Έλληνες εντοπίζονται τα νησιά των Μακάρων, όπου μεταβαίνουν μετά θάνατον, οι ψυχές των ηρώων για ν’αναπαυθούν. Ο βετεράνος της Μάχης της Κρήτης, Κουρουβαάκα που αγωνίστηκε σαν ήρωας και στις δύο θάλασσες, ανταμώνοντας τον αρχαίο μύθο, αναπαύεται εκεί όπου συναντιώνται οι αστερισμοί του Αιγαίου με τον Σταυρό του Νότου, εκεί όπου σμίγουν οι ελληνικές τριήρεις με τις πιρόγες των Μάορι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα