Όλγα Μαλέα: “Δεν έχουμε φτάσει στο 50-50 στην ισότητα των φύλων στην Ελλάδα”

Διαβάζεται σε 2'
Όλγα Μαλέα
Όλγα Μαλέα Glomex/ΕΡΤ

Η γνωστή σκηνοθέτρια Όλγα Μαλέα μίλησε για τον φεμινισμό και για τη θέση της γυναίκας σήμερα, ενώ αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια ενασχόλησής της με τον χώρο.

Καλεσμένη στην εκπομπή “Στούντιο 4” της ΕΡΤ βρέθηκε τη Δευτέρα (13/11) η γνωστή σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Όλγα Μαλέα, η οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πώς ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία, αλλά και για τον φεμινισμό και την θέση της γυναίκας στον συγκεκριμένο χώρο.

Εξηγώντας πώς έγινε σκηνοθέτρια, είπε: “Δεν είχα κάνει ποτέ τη σύνδεση ότι αυτό που τόσο πολύ μ’ αρέσει, μπορώ να το κάνω επάγγελμα. Αυτό έγινε στο Γέιλ, όπου υπάρχει ένα “γιατί όχι;”. Νομίζω ότι ήμουν στην απαρχή μίας τάσης, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη: ότι άλλο σπουδάζεις, αλλού καταλήγεις. Και πια τα παιδιά μας, θα είναι πολύ σπάνιο να ξεκινήσουν ένα επάγγελμα και να τελειώσουν σε αυτό”.

“Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το σχολείο είναι πίσω από τις δεξιότητες που μας χρειάζονται” σημείωσε, επίσης.

“Οι γονείς μου, μου έλεγαν. Τελείωσες τη Νομική, τελείωσε και την Ψυχολογία. Τώρα, παιδί μου, θα πας κάπου αλλού. Πώς το σκέφτεσαι; Μήπως καλύτερα να μείνεις σε αυτό που σπούδασες; Οι Αμερικάνοι, όμως, έχουν το “a year off”. Παίρνεις ένα χρόνο off και μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Εγώ εκείνο τον χρόνο πήγα με τον πρώην άντρα μου στην Αργεντινή, που είχε να κάνει μια μελέτη, και έκανα ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο πουλήθηκε 1 εκατομμύριο δραχμές. Εκεί πήραν τα μυαλά μου αέρα” δήλωσε η Όλγα Μαλέα.

Αναφερόμενη στο 2023 και το εάν η γυναίκα βρήκε τη θέση της, η Όλγα Μαλέα είπε: “Έχει αλλάξει, σίγουρα, η νοοτροπία. Πιστεύω ότι και τα δύο φύλα έχουμε κερδίσει. Και οι άντρες πλέον φροντίζουν τα παιδιά και οι μαμάδες πλέον δεν γαντζώνονται πάνω στα παιδιά, επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Αλλά δεν έχουμε φτάσει στην Ελλάδα στο 50-50, είμαστε κάπου στο 30%, και ακόμα παλεύουμε για αυτό“.

“Οι γυναίκες σκηνοθέτριες ακούγονται λιγότερο από τους άντρες. Κάνουν πράγματα, αλλά μετά κάπου ξεχνιούνται” πρόσθεσε.

“Μόλις το 4% των σκηνοθετών είναι γυναίκες, ιδίως στο Χόλιγουντ. Όπου είναι πολλά τα χρήματα, μπαίνουν πιο δύσκολα οι γυναίκες” σημείωσε σε άλλο σημείο η σκηνοθέτρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα