Game of Thrones: Οι τακτικές στις πιο κρίσιμες μάχες

default image

To Game of Thrones κράτησε την παράδοση και μας χάρισε ένα 9ο επεισόδιο που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, μέσα από μια μάχη του τα είχε όλα ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS!! (Pics + Vids)

ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS!! ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS!! ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS!!

Το 9ο επεισόδιο του 6ου κύκλου του Game of Thrones ήταν ένα ή ίσως το πιο επικό που έχουμε δει ποτέ στη μικρή οθόνη. Το 9ο επεισόδιο προέβη όλα όσα περιμέναμε από την καλύτερη σειρά όλων των εποχών.

Μπορεί να μην είδαμε την εξέλιξη πολλών διαφορετικών storylines, είδαμε ωστόσο όλα όσα περιμέναμε με κομμένη την ανάσα.

Όλα ξεκίνησαν με τη “μίνι” μάχη στη Μeereen, όπου η Ντενέρις που γύρισε στο τέλος του προηγούμενου επεισοδίου, για να βρει την πόλη της να φλέγεται από τους τους άρχοντες που λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και αποφάσισαν να σπάσουν τη συμφωνία με τον Τύρριον. Οι άρχοντες, λοιπόν, διεκδικούσαν πολιορκώντας και πυρπολώντας αυτό που τους άνηκε για χρόνια και μια ξένη βασίλισσα τους είχε πάρει μέσα από τα χέρια, τους δούλους.

 

Επειδή, όμως θα ήταν αδιανόητο η Ντενέρις, ίσως η σημαντικότερη υποψήφια να καθίσει στον Σιδηρούν Θρόνο να χάσει τόσο εύκολα, αυτά που με πολύ κόπο κατέκτησε, είδαμε μια πολύ διαφορετική εξέλιξη του σχεδίου των αρχόντων.

Η Ντάνι όχι μόνο δεν παραδόθηκε, αλλά τους έδειξε, με τη βοήθεια των δράκων της ποιος είναι το αφεντικό σ’ αυτή τη μίνι μάχη. Αφού, λοιπόν, έκαψε ένα από τα πλοία τους και έκανε τους στρατιώτες τους να τρέμουν απ΄τον φόβο, αποκεφάλισε και δυο από τους άρχοντες. Ενώ, στη συνέχεια την είδαμε να κάνει συμμαχία με τη Γιάρα Γκρεϋτζόι.

 

Από’ κει μεταφερθήκαμε σ΄αυτό που περιμέναμε περισσότερο το οποίο δεν ήταν άλλο από τη “Μάχη των Μπάσταρδων”. Είδαμε, λοιπόν την πρώτη γνωριμία των δυο Σνόου, με τον Τζον να προκαλεί τον Ράμσεϊ σε μονομαχία και τον δεύτερο να αποδεικνύει ότι είναι ικανός να τα βάζει μόνο με ανυπεράσπιστους.

Κάπου εκεί βλέπουμε τον Τζον και τον Σερ Ντάβος να προετοιμάζουν την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τον ψυχοπαθή, με την Σάνσα να επισημαίνει στον Τζον, ότι ο Ράμσεϊ είναι πολύ χειρότερος από αυτούς που είχε αντιμετωπίσει έξω από το Τείχος.

 

Πράγμα που φρόντισε να το αποδείξει όταν αποφάσισε να παίξει το παιχνιδάκι με τον Ρίκον, όπου όλοι καταλάβαμε ότι κάτι διεστραμμένο είχε στο μυαλό του, αποκλείοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή να τον αφήσει να φύγει. Αφού, λοιπόν σκότωσε την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζε, δηλαδή έναν γνήσιο Σταρκ και έστησε παγίδα στον Τζον Σνόου, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή ο Ράμσεϊ Μπόλτον έδειξε πως εκτός από τον πιο μισητό χαρακτήρα (μετά τον θάνατο του Τζόφρι) έχει και εξαιρετικές ικανότητες να στήνει θανατηφόρες παγίδες.

 

Πράγμα, όμως που δεν του βγήκε σε καλό καθώς μετά την επικότερη μάχη που έχουμε δει σε σειρά, μπορεί και σε ταινία, με τον Τζον Σνόου και τους συμμάχους να σώζονται κυριολεκτικά από την παγίδα την τελευταία ταινία, τον είδαμε να τρέχει για τη ζωή του.

Και κάπου εκεί ο Τζον Σνόου τον βλέπει και ξέρει πως ο πόλεμος μεταξύ τους δεν έχει τελειώσει, καθώς θέλει εκτός από το Winterfell και το κεφάλι του Ράμσεϊ Μπόλτον.

Επειδή, λοιπόν τον Σνόου δεν τον σταμάτησε ούτε ο θάνατος, τον είδαμε να μπαίνει στο “πατρικό” του με τη βοήθεια του γίγαντα, η απώλεια του οποίου ήταν τεράστιο πλήγμα, μιας και ήταν ο μόνος που είχαμε δει στη σειρά.

 

Έτσι, λοιπόν, επιτέλους οι δυο μπάσταρδοι έρχονται αντιμέτωποι και όπως ήταν αναμενόμενο ο Ράμσεϊ τρώει τις χρονιάς τους, στον πιο ικανοποιητικό ξυλοδαρμό χαρακτήρα που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ. Και εκεί που όλοι νομίζουμε ότι θα τον σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια ο Τζον βλέπει τη Σάνσα και αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι η προσωπική της μάχη, εκείνη δικαιούται να σκοτώσει τον Ράμσεϊ.

Το τέλος του προσφέρει μια απίστευτη αίσθηση ικανοποίησης, καθώς πέθανε με τον ίδιο τρόπο που λάτρευε να βασανίζει και να σκοτώνει τα θύματά του, θυμηθείτε το νεογέννητο αδελφό του και την μητριά του. Παρόλο, λοιπόν, που πιστεύει ότι τα θηρία που έχει δημιουργήσει του είναι πιστά εκείνα τον κατασπαράζουν, με τη Σάνσα να αφήνει, μετά από καιρό ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

Και αφού είδαμε περιληπτικά τι έγινε στο προτελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones για φέτος, ας δούμε τι πραγματικά έγινε στη σημαντικότερη μάχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Ποιες είναι οι στρατηγικές που επιλέγουν οι αρχηγοί κατά τη διάρκεια των μαχών;

Η μάχη για το Winterfell

 

Όπως προαναφέρθηκε ο Ράμσεϊ έστησε παγίδα στον Τζον Σνόου, ο οποίος θόλωσε και προσπάθησε να σώσει τον αδερφό του Ρίκον, αντιλαμβανόμενος ότι ο Ράμσεϊ θα τον σκότωνε. Όταν, λοιπόν, ο Ράμσεϊ κατάφερε να σκοτώσει τον Ρίκον λίγο προτού δώσει το χέρι στον Τζον, ο δεύτερος αντί να γυρίσει πίσω στους συντρόφους του, άφησε την οργή να τον οδηγήσει στο στρατό του Ράμσεϊ. Ο Μπόλτον ξεκίνησε την επίθεση, με τον Σνόου να είναι μόνος μπροστά σε 6.000 άνδρες, όσο και ο στρατός του πρώτου.

Ο σερ Ντάβος, όμως που έχει μια σχετική εμπειρία με μάχες ζητά από τον στρατό να ακολουθήσει τον Αρχηγό και την τελευταία στιγμή ο Τζον Σνόου σώζεται. Επικρατεί πανικός, με τα κορμιά των στρατιωτών να πέφτουν στο πεδίο της μάχης και τον ψυχοπαθή να παρακολουθεί από απόσταση την εξέλιξη, απολαμβάνοντας αυτό που έμοιαζε με νίκη.

Η τακτική του στρατού του Ράμσεϊ ήταν να αποδυναμώσει όσο περισσότερο μπορούσε τους αντιπάλους και στη συνέχεια να τους περικυκλώσει για να τους αποτελειώσει, πράγμα το οποίο έκανε, εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροχή.

Κάπως έτσι ο στρατός του Τζον Σνόου βρέθηκε σε πολύ δεινή θέση, περικυκλωμένος, με αποτέλεσμα να ποδοπατιούνται και να ασφυκτιούν περικυκλωμένοι από τους εχθρούς. Όλα αυτά μέχρι την εμφάνιση το Μικροδάχτυλου, ο οποίος κράτησε την υπόσχεσή του και βοήθησε τη Σάνσα.

Η μάχη στη Meereen

H δεύτερη μάχη, η οποία δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την από πάνω, δεν ήταν άλλη απ΄αυτή στη Meereen, όπου η Ντενέρις βάζει τα πράγματα στη θέση τους, μετά το ταξίδι αστραπή, κατά τη διάρκεια της επιστροφή της. Αρχική στρατηγική της Καλίσι ήταν να κάψει και να σκοτώσει του πάντες ακόμη και τον λαό της προκειμένου να διώξει μια και καλή τους Άρχοντες από την πόλη της.

Στην απόφασή της θα επέμβει ο σύμβουλός της Τύρριον Λάννιστερ, ο οποίος θα της θυμίσει τον “Τρελό” πατέρα της και την απόφαση που οδήγησε τον Τζεϊμι στο να τον σκοτώσει.

Η Ντάνι εκλογικεύεται και καταστρώνει άλλο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο καλεί τους Άρχοντες για να συζητήσουν τους όρους της παράδοσής τους και καταλήγει να καβαλάει τον Ντρόγκο και να καίει ένα πλοίο για παραδειγαμτισμό των υπολοίπων, αλλά και για να μάθουν όλοι οι δύναμή της είναι τα “παιδιά” της.

Εν τω μεταξύ ο Greyworm σκοτώνει δυο από τους Άρχοντες και ο Τύρριον ζητά από τον μόνο επιζώντα να διαδώσει στην πόλη του τι είχε συμβεί στη Meereen, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος της πόλης.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ντενέρις χρησιμοποιεί τους δράκους της, καθώς στον περσινό κύκλο είχε απελευθερώσει τους δούλους και είχε κάψει με τον ίδιο τρόπο τον Αφέντη τους.

Η πτώση του Winterfell

Ο βασιλιάς Ρόμπ Σταρ αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη κα τη συμμαχία του άρχοντα Μπάλον Γκρεϋτζόι, μόνο που ο δεύτερος αρνήθηκε έχοντας δικά στου σχέδια για το βασίλειό του, σε μια προσπάθεια διεκδίκησης όσων περισσότερων μπορούσε. Έτσι, έστειλε τον γιο του Θίον, ο οποίος παρόλο που είχε μεγαλώσει στο Winterfell, πήρε το μέρος του πατέρα του, o οποίος τον έστειλε να κάνει επιδρομές στη Stony Shore.

Ο Θίον, όμως, που δεν ήταν αυτός που γνωρίζουμε σήμερα σκέφτηκε να κάνει κάτι που θα τον ανέβαζε τόσο στα μάτια του πληρώματος και του στρατού του, όσο και στα μάτια του πατέρα του. Το σχέδιο ήταν να καταλάβει το Winterfell εκ των έσω. Ο Θίον γνώριζε ότι το κάστρο δεν φυλασσόταν, αφενός γιατί ο βασιλιάς Ρομπ με το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού έλλειπε και αφετέρου ήταν ο ίδιος που ανάγκασε τον σερ Rodrik Cassel να οδηγήσει περίπου 200 στρατιώτες στο Torrhen’s Square, που δεχόταν την επίθεση που ο ίδιος είχε στήσει. Έτσι, ανάγκασε τον πρίγκιπα Μπραν να παραδοθεί για να σώσει τη ζωή της οικογένειας αλλά και του λαού του.

Η χαρά του, όμως, δεν κράτησε για πολύ, καθώς όταν οι Μπόλτον πολιορκούσαν το κάστρο τον πρόδωσαν οι ίδιοι του οι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τον Ράμσεϊ και να γίνει ο Ρικ.

Η μάχη του Μαυροπόταμου

Ήταν μια από τις επικότερες μάχες της σειράς και έγινε μεταξύ των Μπαράθεον, φυσικά, για τον Σιδηρούν Θρόνο. Ο Στάννις, αποφάσισε να διεκδικήσει αυτό που πίστευε ότι του άνηκε από τον Τζόφρι και το χέρι του βασιλιά, δηλαδή τον Τύρριον.

Έτσι, κήρυξε πόλεμο στο King’s Landing, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει, μιας και είχε την αριθμητική υπεροχή. Όμως, ο Τύρριον, που είναι καλός στο να ξέρει πράγματα και να πίνει είχε ένα απίστευτα αποτελεσματικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Σερ Ίμρυ δεν έστειλε ανιχνευτές μπροστά, και επιτέθηκε απερίσκεπτα αμέσως, αφήνοντας μόνο ένα βοηθητικό τμήμα πίσω από μισθοφορικές γαλέρες υπό τις του Σάλλαντορ Σάαν ώστε να εποπτεύει τον κόλπο. Ο στόλος είχε παραταχθεί σε δέκα γραμμές μάχης με είκοσι πλοία η καθεμία. Οι δύο πρώτες γραμμές επρόκειτο να διαλύσουν τον μικρό βασιλικό στόλο ενώ οι υπόλοιπες θα προσάραζαν με σκοπό να αποβιβάσουν στρατό για να πολιορκήσει την πόλη.

Τα πράγματά, όμως, δεν πήγαν με βάση το σχέδιο, επειδή οι Λάννιστερ είναι αυτοί που είναι και μας έχουν αποδείξει ότι δεν δείχνουν έλεος. Έτσι, και σ΄αυτή την περίπτωση η παγίδα που έστησαν δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον εχθρό. 

Όταν ο στόλος του Στάννις συγκρούστηκε με αυτόν του Τζόφρυ, αντιμετώπισαν πλοία γεμάτα με Υγρή Φωτιά (κάτι σαν το υγρόν πυρ), που καίει ακόμα και στο νερό. Η φωτιά εξαπλώθηκε σ’ όλο το ποτάμι με αποτέλεσμα ο στόλος του Στάννις να τυλίγεται στις φλόγες, όπως και αυτός του Τζόφρι.

Η μάχη δεν τέλειωσε εκεί, καθώς 8 πλοία από τον στόλο του Στάννις γλύτωσαν από την καταστροφή και μετέφεραν τον πόλεμο στη στεριά. Στην ίδια μάχη, είδαμε τον Τύρριον να τραυματίζεται σοβαρά και να αποκτά την ουλή στο πρόσωπό του.

H μάχη στο Hardhome

H αλήθεια εδώ είναι πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη τακτική, ούτε από την πλευρά του Τζον Σνόου και των Αγρίων, ούτε από την πλευρά των Άλλων. Τα πράγματα ήταν απλά, οι μεν πάλευαν για να επιβιώσουν και να μην γίνουν τροφή για τα ζόμπι και οι δε, δηλαδή ο βασιλιάς των Άλλων, για να αυξήσει τον στρατό του.

Αφού, λοιπόν ο Τζον έχει πείσει τους Αγρίους να τον ακολουθήσουν, παρόλο που εκείνοι θέλουν να τον σκοτώσουν, γίνεται επίθεση στην περιοχή έξω από το Τείχος από τα ζόμπι που κυνηγούν τα μυαλά των ζωντανών.

Ο πολυάριθμος στρατός των ζόμπι σκαρφαλώνει τα τείχη του οικισμού των Αγρίων και τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο σε χρόνο dt, με τον Τζον Σνόου να βλέπει εκατοντάδες να πέφτουν νεκροί και να προσπαθεί να σώσει όσους περισσότερους μπορεί.

Σ’ εκείνο, λοιπόν το επεισόδιο είδαμε την επική μάχη σώμα με σώμα του Τζον Σνόου και του Άλλου με τον πρώτο να γλυτώνει, γιατί το σπαθί του είναι από βαλυριανό ατσάλι. Έτσι, είδαμε του Αγρίους να τρέπονται σε άτακτη φυγή με τα ζόμπι να τους κυνηγάνε και να πηγαίνουν στο Τείχος, ζητώντας προστασία από τη Νυχτερινή Φρουρά, γεγονός που στοίχισε στον Τζον τη ζωή του, μέχρι την ανάσταση του την Κυριακή του Πάσχα.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε στο μέλλον όλες οι παραπάνω στρατηγικές και τα “όπλα” να μάχονται το ένα απέναντι ή και δίπλα στο άλλο.

(Πηγη: Wikiwesteros)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα