Νεκροί στο βωμό της ενημέρωσης

Νεκροί στο βωμό της ενημέρωσης

Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους καλύπτοντας τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό ή την πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν

Σύμφωνα με την RSF Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε ολόκληρο τον κόσμο.Υπολογίζεται ότι 1.044 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν εφέτος-περίπου διπλάσιος αριθμός από το 2010-λόγω κυρίως της Αραβικής 'Ανοιξης, καθώς επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Λευκορωσία, η Ουγκάντα, η Χιλή, η Ρωσία  και οι ΗΠΑ

"Από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ως το Κουζντάρ του νοτιοδυτικού Πακιστάν και από το Μογκαντίσου μέχρι τις Φιλιππίνες, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι σε περιόδους πολιτικής αστάθειας ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά το 2011", τονίζει στην ανακοίνωσή της η RSF.

Η οργάνωση τονίζει ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν οι χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές τους.

Οι δέκα περιοχές του κόσμου, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες σύμφωνα με την RSF, συμπεριλαμβάνουν το Αμπιτζάν, επιχειρηματική πρωτεπυουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βιαιοτήτων την περίοδο των εκλογών και η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν συστηματικά επιθέσεις από οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν παραιτηθεί, το Φεβρουάριο.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, η Ντεράα, η Χομς και η Δαμασκός στη Συρία, η Πλατεία της Αλλαγής στη Σανάα της Υεμένης και το προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, Μισράτα.

Πέρυσι, 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η χειρότερη χρονιά της περασμένης δεκαετίας για τους δημοσιογράφους ήταν το 2007, όταν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών εκπροσώπων του Τύπου ανήλθε σε 87.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Media and Internet
SHARE:

24Media Network