Masterchef: Το “ρύζι-τσιμεντοκονία” και το πιάτο “γροθιά στο στομάχι των Ασιατών”

Διαβάζεται σε 4'
Masterchef: Το “ρύζι-τσιμεντοκονία” και το πιάτο “γροθιά στο στομάχι των Ασιατών”
Ένας από τους 4 δεν θα περάσει στην 10αδα. YouTube

Τρεις δοκιμασίες πρόσφεραν προκρίσεις στην 10αδα και διασκέδαση στους τηλεοπτικούς φαν του φετινού Masterchef

Η εβδομάδα Thriller του Masterchef ανταποκρίθηκε στο όνομα της και την Πέμπτη, μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση της, όταν θα κριθεί η δεύτερη αποχώρηση της εβδομάδας.

Για αρχή, τα τέσσερα ζευγάρια που έχασαν στη δοκιμασία της Τετάρτης (νίκησαν οι Μάριος και Χριστίνα και προκρίθηκαν στους 10 του διαγωνισμού), έγιναν αντίπαλοι.

Πράγμα που σημαίνει πως οι φίλοι έγιναν για την περίσταση «εχθροί», με τους κριτές να τους εξηγούν ότι τρεις δοκιμασίες θα έκριναν ποιος από κάθε ντουέτο θα περνούσε στην τελική 10αδα και ποιος θα πάλευε για την παραμονή του.

Όσοι έκαναν το 2-0, θα περνούσαν στον εξώστη. Σε περίπτωση ισοπαλίας, θα επιδίδονταν και στην τρίτη δοκιμασία.

Oι 4 ηττημένοι θα μαγείρευαν άλλη μια φορά, με τον καλύτερο να πηγαίνει επίσης στους 10.

Ο πρώτος σταθμός ήταν η αυθεντική καρμπονάρα, με το guanciale και την παρμεζάνα και όχι την κρέμα γάλακτος, τα μανιτάρια και ό,τι άλλο συνηθίζουμε να βάζουμε στην Ελλάδα. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν γνώση και κάποιοι περισσότερη εμπειρία ή/και διάθεση από άλλους, όπως εξασφάλιζαν το βαθμό οι Κώστας, Γιάννης Κ., Άνχελ και Νίκος (έναντι των Χρήστου, Σοφοκλή, Αλέξανδρου και Ηλία).

Η δεύτερη ήταν ένα sushi platter. Το ζητούμενο να είναι 8 φέτες sashimi (το υλικό ήταν η παλαμίδα), δυο maki rolls κομμένα στα έξι κομμάτια (με λαβράκι) το καθένα και δυο inside out maki πάλι κομμένα στα έξι (με σολομό).

Εν προκειμένω, δεν γνώριζαν όλοι οι διαγωνιζόμενοι τι ακριβώς έπρεπε να φτιάξουν. Όπως έχει εξηγήσει ο Αντώνης Δρακουλαράκος, εκ των 100 κορυφαίων sushi chef στον κόσμο.

  • το sashimi είναι «κομματάκια από κάτι ωμό. Μπορεί να είναι και από κρέας, αλλά στο ‘σουσάδικο’ προφανώς είναι από ψάρι. Είναι συνοδευτικό του αλκοόλ. Δηλαδή, στην Ιαπωνία ξεκινούν από αυτό και μετά πάνε στο sushi. Το ρύζι για το sushi είναι ειδικό, κοντόκοκκο με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο που απορροφά το νερό και για αυτό γίνεται κολλώδες».
  • τo maki «είναι το ρύζι που έχει ‘τυλιχτεί’ με φύκι και έχει γέμιση. Το πιο γνωστό στην Ιαπωνία είναι το hosomaki. Το κάνουν με ένα υλικό, όχι δέκα όπως είναι στην Ελλάδα, όπου τα κάνουν τεράστια».
  • το inside out «είναι γνωστό και ως uramaki. Δεν θα το βρείτε όμως, στην Ιαπωνία. Φτιάχτηκε στην Αμερική, για αυτούς που δυσκολεύονται να φάνε το αυθεντικό sushi και για αυτό το έκαναν πιο παιδικό. Έχει το ρύζι απ’ έξω».

Κάποιοι εκ των διαγωνιζομένων άθελα τους κακοποίησαν το σπορ του sushi, με την προσπάθεια του Χρήστου (της μηδενικής εμπειρίας, αφού ο άνθρωπος είναι κομμωτής) να το τερματίζει.

«Άλλη μια μέρα στη δουλειά» σχολίασε ο Χρήστος που δεν ήξερε τι ήταν τα μισά από τα ζητούμενα, προσθέτοντας «με πέτυχε σε καλή ημέρα η δοκιμασία, γιατί είχα φτιάξει sushi στο σπίτι για πρωινό. Οπότε νομίζω πάμε για το 1-1». Μπροστά στους κριτές ομολόγησε πως δεν τα πήγε καλά «γιατί δεν βρήκα καθόλου το τεχνικό θέμα. Ντρεπόμουν να μη φέρω τίποτα».

Πέραν του ότι έλειπε μια παρασκευή (τα maki) τα inside out ήταν κάπως «μπαμπάτσικα» («μοιάζουν με γιουβαρλάκια» είπε ο Κώστας), με τον σεφ Κουτσόπουλο να λέει «το ρύζι έχει μπει και έχει πατηθεί κανονική τσιμεντοκονία. Δοκιμάζω το ρυζομπιφτέκι σου, γιατί είσαι εσύ».

Ο παίκτης σχολίασε χαριτολογώντας «εγώ δεν δοκίμασα. Φοβήθηκα. Εσύ όμως, για αυτό πληρώνεσαι», πριν αποκαλύψει (πάλι δίκην αστείου) ότι «έτσι τα κάνουν σε μια πόλη της Ιαπωνίας που είχα πάει». Στο cue συμπλήρωσε ότι «το πιάτο μου είναι γροθιά στο στομάχι των Ασιατών. Με αυτό που έφτιαξα, χορταίνει μια οικογένεια».

Παρεμπιπτόντως, δεν είχαν ξαναφτιάξει ποτέ άλλοτε sushi οι Ηλίας και Αλέξανδρος, έτσι οι αντίπαλοι τους Νίκος και Άνχελ που είχαν εμπειρία έκαναν το 2-0 και προκρίθηκαν στους 10. Ελάχιστη εμπειρία είχε ο Σοφοκλής και έτσι νίκησε ο πιο έμπειρος Γιάννης Κ.

Άρα οι Ηλίας, Αλέξανδρος, Χρήστος και Σοφοκλής υποβλήθηκαν στη συνέχεια, στη δοκιμασία Follow the Chef, με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο («σεφ που έχει πετσοκόψει μιλούνια από επίδοξους Masterchef» όπως είπε ο Ηλίας) να μαγειρεύει και τους διαγωνιζόμενους να κάνουν ό,τι κάνει σε real time.

Ο Χαραλαμπόπουλος χαρακτήρισε την υπάρχουσα 11αδα, ως την καλύτερη των 8 σεζόν του διαγωνισμού, βάσει του πόσο διαβάζουν όλοι και των πιάτων που παρασκευάζουν. Τόνισε «άρα για πρώτη φορά δίνω εισιτήριο. Δεν κόβω» και γνώρισε την αποθέωση από όλους.

Σήμερα θα μάθουμε ποιοι θα συμπληρώσουν την 10αδα και θα συμμετάσχουν στο Silver Award της ερχόμενης εβδομάδας και ποιος θα αποχωρήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα