Netflix: Το δίκοπο μαχαίρι του κορονοϊού – Οι φόβοι και οι ελπίδες για τη νέα σεζόν

Netflix: Το δίκοπο μαχαίρι του κορονοϊού – Οι φόβοι και οι ελπίδες για τη νέα σεζόν
Netflix Shutterstock

Το Netflix εκτοξεύτηκε κατά την περίοδο της καραντίνας. Ποια προβλήματα έφερε μαζί του ο κορονοϊός. Ποιες οι προκλήσεις για τη συνδρομητική τηλεόραση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, που αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως, οδήγησε στην κατανάλωση τεράστιου αριθμού προϊόντων της συνδρομητικής τηλεόρασης, αφού ο κόσμος στράφηκε προς την παρακολούθηση σειρών και ταινιών, προκειμένου να περάσει τον άπλετο χρόνο που είχε όντας στο σπίτι.

Ως επακόλουθο, τα συνδρομητικά κανάλια και οι online πλατφόρμες περιεχομένου, πήραν «φωτιά» και είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατακόρυφα κατά τους πρώτους μήνες του 2020, με τρανό παράδειγμα την περίπτωση του Netflix. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δημιουργούσαν συνδρομές εκείνη την περίοδο από διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και από διαφορετικά target groups που «ανακάλυψαν» έναν καινούργιο τρόπο ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, αλλά τις χώρες του πλανήτη να επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους η μία μετά την άλλη, η ερχόμενη σεζόν είναι ένα στοίχημα, χωρίς τη “σιγουριά” της μαζικής προσέλκυσης νέων συνδρομητών, που προσέφερε η καραντίνα. Φυσικά και μεγάλη μερίδα των συνδρομητών, ειδικά όσοι ήταν τακτικοί καταναλωτές τέτοιου περιεχομένου πριν από την πανδημία, θα παραμείνουν πιστοί σε αυτό, αλλά εγείρονται κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με τη σεζόν του φθινοπώρου και το πώς θα διαμορφωθεί.

Οι ανησυχίες για τη νέα σεζόν

Το πρώτο πράγμα που ανησυχεί τους ιθύνοντες του Netflix έγκειται στην αναγκαστική μείωση των εσόδων τους, που θα έρθει αναπόφευκτα λόγω της τεράστιας διαφοράς στη ζήτηση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Αυτό είναι κάτι που περιμένουν, ούτως ή άλλως, να συμβεί, όπως δήλωσαν οι ίδιο σε πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της πλατφόρμας.

Δεύτερο φόβο του Netflix αποτελεί η ενδεχόμενη μείωση των συνδρομών του, καθώς με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο κόσμος δεν θα έχει τον ίδιο χρόνο με πριν για να παρακολουθεί ανελλιπώς τα προϊόντα του. Αφενός, πολλοί συνδρομητές ίσως αποφασίσουν να σταματήσουν εντελώς τη συνδρομή τους ή να επιλέξουν ένα φθηνότερο πακέτο και, αφετέρου, αρκετοί λογαριασμοί μπορεί να μείνουν ανενεργοί για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που σίγουρα δεν είναι επιθυμητό.

Το τρίτο και κυριότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το Netflix και τα συνδρομητικά κανάλια εν γένει, αφορά τον προγραμματισμό του φθινοπώρου και την καθυστέρηση στην κυκλοφορία των παραγωγών, αφού αυτές είχαν διακοπεί μέσα στον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρει και το Axios.com.

Στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα

Στο θέμα των παραγωγών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΗΠΑ, καθώς η δραστηριότητα των στούντιο και τα γυρίσματα δεν έχουν ανακάμψει. Το χρονοδιάγραμμα των συνδρομητικών καναλιών και των online πλατφόρμων μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί κατά ένα μέρος του, αλλά το βαρύ πλήγμα στις ΗΠΑ δημιουργεί εμπόδια για το τελικό πρόγραμμα.

Netflix Shutterstock

Το Netflix, συγκεκριμένα, στην πρόσφατη επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε πως οι παραγωγές του έχουν ξεκινήσει δειλά – δειλά σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις παραγωγές των ΗΠΑ, αφού η ίδια η χώρα βρίσκεται ακόμη σε μια αβεβαιότητα.

«Συνεχίζουμε αργά τις παραγωγές σε πολλά μέρη του κόσμου και επιστρέφουμε σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ξεκινήσαμε πρόσφατα παραγωγή σε δύο ταινίες στην Καλιφόρνια και σε δύο έργα κινουμένων σχεδίων στο Όρεγκον, ενώ μερικές από τις παραγωγές μας στις ΗΠΑ αναμένονται να ξεκινήσουν αυτό το τρίμηνο, αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις των κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τις παραγωγές μας στις ΗΠΑ. Για την Ινδία και τη Λατινική Αμερική είναι, επίσης, δύσκολο. Ελπίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιοχές θα ξαναρχίσουμε στα τέλη του τρέχοντος έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κύρια επιχειρηματική μας προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση των παραγωγών μας με ασφάλεια και με τρόπο συμβατό στους τοπικούς κανονισμούς υγείας και ασφάλειας. Δεδομένων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των χωρών, ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της, η προσέγγισή μας αλλάζει από χώρα σε χώρα και προσαρμοζόμαστε στις τοπικές συνθήκες», γράφει το Netflix σε άλλο σημείο της δήλωσής του.

Στην ποικιλία και τις έτοιμες παραγωγές οι ελπίδες

Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το Netflix παρουσιάζεται αισιόδοξο για τη νέα σεζόν, στηρίζοντας τις ελπίδες του στο ποικιλόμορφο περιεχόμενό του, πιστεύοντας πως το καταναλωτικό του κοινό θα βρει προγράμματα που ταιριάζουν στα διαφορετικά γούστα του και πως η υψηλή ποιότητα των παραγωγών δεν θα αφήσει τον κόσμο ανικανοποίητο.

Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο που τρέφει ελπίδες για το ότι θα πάει καλά η φθινοπωρινή σεζόν, αποτελεί το γεγονός πως το Netflix ήταν αρκετά μπροστά στα γυρίσματα κάποιων σειρών και ταινιών του, με αποτέλεσμα οι εν λόγω παραγωγές να πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν το γενικό “shut-down” και να έμειναν ανεπηρέαστες από τη διακοπή ολόκληρης της βιομηχανίας που επέφερε η πανδημία.

Έτσι, ναι μεν κάποιες παραγωγές έχουν μείνει πίσω και αναγκαστικά θα καθυστερήσουν να κυκλοφορήσουν, αλλά το Netflix διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό και ευρεία γκάμα επιλογών, που φαίνεται πως θα συνεχίσει δυναμικά τη λειτουργία του.

Ενδεικτικά τι ξεκινά τον Σεπτέμβριο:

Away (1η σεζόν) – 4 Σεπτεμβρίου 2020

I’m Thinking of Ending Things – 4 Σεπτεμβρίου 2020

Undercover (2η σεζόν) – 6 Σεπτεμβρίου 2020

Julie and the Phantoms (1η σεζόν) – 10 Σεπτεμβρίου 2020

Family Business (2η σεζόν) – 11 Σεπτεμβρίου 2020

Welcome to Sudden Death – 29 Σεπτεμβρίου 2020

Τι έκαναν άλλα δίκτυα

Σύμφωνα με το το Axios.com, αρκετά από τα μεγάλα δίκτυα, όπως το NBC και το ABC, κυκλοφόρησαν τα πρόγραμμά τους αργότερα από το συνηθισμένο φέτος, ενώ άλλα δίκτυα χρειάστηκε να αφαιρέσουν προγράμματα από τον προγραμματισμό τους λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή. Το “Survivor”, για παράδειγμα, δεν θα εμφανιστεί στο CBS αυτό το φθινόπωρο για πρώτη φορά σε σχεδόν 20 χρόνια.

Η Fox ήταν το πρώτο δίκτυο που ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του τον Μάιο και επέλεξε μια πιο ασφαλή οδό, συμπεριλαμβάνοντας σειρές κινουμένων σχεδίων, ριάλιτι και μαγειρικές εκπομπές. Το CW είχε προετοιμαστεί από νωρίς για την εν λόγω κατάσταση και, έτσι, επέλεξε ήδη από τον περασμένο Μάιο να ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει την «φθινοπωρινή σεζόν» μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, αναφέροντας καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω της πανδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα