Δικηγόρος WikiLeaks: “Ο Ασάνζ μάς έδειξε τον δρόμο του αγώνα”

Δικηγόρος WikiLeaks: “Ο Ασάνζ μάς έδειξε τον δρόμο του αγώνα”
Υποστηρικτής του Τζούλιαν Ασάνζ AP

Δύο ακτιβιστές που ρισκάρουν καθημερινά για τον αγώνα υπέρ του Ασάνζ. Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ και Μαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφος και ακτιβιστής, βρέθηκαν στην Αθήνα.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο Καρέζη διοργανώθηκε από την εφημερίδα Εποχή και την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα-Compagnie Erinna (με έδρα το Παρίσι) ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με τους Δρ. Χουάν Μπράνκο και Μαξίμ Νικόλ.

Ο Γαλλοισπανός Χουάν Μπράνκο, πέρα από δικηγόρος του Τζούλιαν Ασανζ, είναι διδάκτορας νομικών σπουδών, συγγραφέας και μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δυναμικό διανοούμενο, που δεν διστάζει να πάει κόντρα στο κατεστημένο υπερασπιζόμενος τον ιδρυτή του WikiLeaks σε μία μάχη που πολλοί θα χαρακτήριζαν “άνιση”. Συνομιλητής του ο Μαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφος και επίσης μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την υπόθεση Ασάνζ, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Γαλλία, στα κινήματά της και τις προοπτικές τους.

Γκράφιτι σε τοίχο του Λονδίνου που γράφει "Ελευθερία στον Ασάνζ" AP

Προσπάθεια ηθικής εξόντωσης Ασάνζ

Παίρνοντας τον λόγο, ο ακτιβιστής Μπράνκο χωρίς εισαγωγές μπήκε κατευθείαν στο θέμα που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια ηθικής εξόντωσης από τις κυβερνήσεις του Τζουλιάν Ασάνζ, ενός από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. “Η σιωπή μας δεν είναι πλέον ανοχή, είναι συνενοχή”, ήταν η πρώτη φράση που ξεστόμισε.

Χουάν Μπράνκο AP

Ο ιδρυτής του Wikileaks βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο περιμένοντας τη δική του στις 24 Φεβρουαρίου, όπου θα κριθεί εάν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή της κατασκοπείας και εάν καταδικαστεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 175 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και βασανιστήρια.

Ο άνθρωπος που τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, που έλαβε το Index on Censorship το 2008 από το περιοδικό Economist, που κατέλαβε την 23η θέση ανάμεσα στα “50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο το 2010”, ενώ την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Άνταμς. Εκείνος που ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο», που ανακηρύχθηκε ως “άνδρας της χρονιάς” για το 2010 από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, που υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010, θεωρείται πλέον “τεράστιος κίνδυνος” και σύντομα έγινε ένας άνθρωπος που “πρέπει να εξοντωθεί”, για τις κυβερνήσεις.

“Η υγεία του Ασάνζ έχει κλονιστεί στη φυλακή, είναι κλεισμένος σε ένα κελί 7 τετραγωνικών μέτρων 23 ώρες το 24ωρο, βρίσκεται ουσιαστικά σε απομόνωση, αφού του επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις μόνο 3 φορές την εβδομάδα και η φυλακή όπου κρατείται προορίζεται για τρομοκράτες”, τόνισε ο δικηγόρος του αυστραλιανού ακτιβιστή.

“Οι ισχυροί τον τρέμουν”

Χουάν Μπράνκο Copyright protected, facebook

“Το δίκαιο δεν παίζει κανέναν ρόλο στην υπόθεση Ασάνζ, πρόκειται για ένα απλό θέμα πολιτικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό οι ισχυροί τρέμουν μπροστά του. Και αυτό δεν θα του το συγχωρέσουν ποτέ”, συμπλήρωσε.

“Ο Τζουλιάν Ασάνζ κρατείται παράνομα”, επεσήμανε ο Χ. Μπράνκο. “Όλες οι κατηγορίες εις βάρος του έχουν καταρρεύσει, ουσιαστικά επρόκειτο για μία καμπάνια δυσφήμησης του ίδιου, με σκοπό τη διεθνή απομόνωσή του -πράγμα που το κατάφεραν εν μέρει, καθώς ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία είχε απομακρυνθεί από το ζήτημα για κάποιο καιρό (πλέον έχει επανέλθει, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης)”.

Τζούλιαν Ασάνζ Facebook

Οι φάσεις της ακρόασης

Στη συνέχεια ο Δρ. Χουάν μας πληροφόρησε για τα τυπικά της υπόθεσης. “Η ακρόαση της υπόθεσης για την έκδοσή του θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου. Το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο Γούλγουιτς, θα αφορά επιχειρήματα ότι η έκδοση έχει πολιτικά κίνητρα και συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Το άμεσό μας αίτημα είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησής του. Πολλοί του έχουν γράψει γράμματα, σας παροτρύνω και εσάς να το κάνετε. Η διεύθυνση υπάρχει στο διαδίκτυο. Κάθε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο τον βοηθάει”.

Τζούλιαν Ασάνζ Facebook

Στην ερώτηση ποια πιστεύει πως θα είναι η έκβαση της δίκης, ο δικηγόρος του Τζουλιάν Ασάνζ απάντησε: “Ποιες οι πιθανότητες ένα παιδί γεννημένο στην Αυστραλία, που μεγάλωσε στα χωράφια, να καταφέρει μόνο του να αλλάξει τον κόσμο; Δεν πηγαίνουμε με τις πιθανότητες. Ο υπολογισμός των πιθανοτήτων δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μπροστά σε τόσο μοναδικές περιπτώσεις σαν αυτή του Ασάνζ”.

“Είμαστε σε αγώνα. Ο Ασάνζ μας έδειξε τον δρόμο. Είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε”.

Και με αυτά τα λόγια, ο νομικός σύμβουλος ενός κ των ιδρυτών του WikiLeaks έκλεισε την ομιλία του. Όχι με απαισιοδοξία, ούτε απελπισία. Αλλά με τόλμη και αποφασιστικότητα, θάρρος και επαναστατικότητα. Εξάλλου αυτό ταιριάζει στην παρούσα περίπτωση.

Μαξίμ Νικόλ, τα Κίτρινα Γιλέκα δίπλα στον Ασάνζ

Μαξίμ Νικόλ AP

Δίπλα του ο Χουάν Μπράνκο είχε ένα από τα πιο μαχητικά και προβεβλημένα Κίτρινα Γιλέκα (τον οποίο εκπροσωπεί και νομικά), τον Μαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο του Quartier Général και πρωτοστάτη στην καμπάνια αλληλεγγύης υπέρ του Ασάνζ, που έχει βρεθεί τρεις φορές, παρέα με 130 ακόμη κιτρινογιλεκάδες συντρόφους του, έξω από τα βρετανικά δικαστήρια για συμπαράσταση στον Αυστραλό ακτιβιστή.

“Μάχομαι εδώ και 14 μήνες τη γαλλική κυβέρνηση, τη διαφθορά, τη χειραγώγηση των θεσμών από την ελίτ”, αρχίζει παίρνοντας τη σκυτάλη ο Μαξίμ Νικόλ.

Ο Γάλλος ακτιβιστής έχοντας ως μότο “μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”, παρουσίασε στην οθόνη εικόνες από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να προβάλει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. “Σχεδόν 1 εκατομμύριο κόσμος κατέβηκε σήμερα στο Παρίσι μόνο”, μας πληροφόρησε με εμφανή ενθουσιασμό.

Είναι γνωστό άλλωστε πως τη Γαλλία κλονίζουν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Μαξίμ Νικόλ AP

“Η γαλλική κυβέρνηση από την αρχή που ξέσπασε το κίνημα των γιλέκων αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί μας. Αντιθέτως παρήγαγε περισσότερα δακρυγόνα”, ανέφερε, ενώ ταυτόχρονα, πίσω του εικόνες βίαιες, με αίματα και θύματα της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, η εικόνα μίας γυναίκας που την τραβούσαν από τα μαλλιά αστυνομικοί, καρέ από διαδηλωτή που έχασε το μάτι του από δακρυγόνα και άλλες έπαιρναν έπαιρναν θέση η μία μετά την άλλη.

“Έχουμε συνδέσει τις δύο περιπτώσεις (των Κίτρινων γιλέκων με αυτή του συνιδρυτή του WikiLeaks), καθώς όταν η προπαγάνδα κατά των γιλέκων ξεκίνησε, την ίδια περίπου περίοδο πήρε θέση και η έντονη εκστρατεία από τα μέσα κατά του Ασάνζ”,δήλωσε ο ακτιβιστής.

Μαξίμ Νικόλ, Χουάν Μπράνκο Facebook

“Μπορεί να είναι δύσκολο το έργο μας, όμως η μόνη αποτυχία είναι να εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Όταν είμαστε ενωμένοι όλα είναι δυνατά. Εσείς οι Έλληνες κυρίως το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα μας”, κατέληξε με αποφασιστικότητα ο Μαξίμ Νικόλ.

Ακολούθησε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της υπογραφής τους, στο πλαίσιο παγκόσμιας αλληλεγγύης για τον Τζουλιάς Ασάνζ.

Η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την 25η Φεβρουαρίου 2020.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα