Σχεδόν ένας μήνας απεργίας στη Χαλυβουργία

Σχεδόν ένας μήνας απεργίας στη Χαλυβουργία

Εικοστή πέμπτη ημέρα η Πέμπτη απεργίας για τους εργάτες εργαζόμενους της "Χαλυβουργίας Ελλάδος". Οι απεργοί απαιτούν όχι μόνο την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους αλλά και να μην περάσει η επιθυμία της εργοδοσίας για την εκ περιτροπής εργασία

Μία κυριολεκτικά μάχη βγαλμένη από τους παλιούς εργατικούς αγώνες δίνεται στη “Χαλυβουργία Ελλάδος”.

Από τη μία πλευρά στέκονται 400 εργάτες της επιχείρησης, σε μία απεργία η οποία μπήκε την Πέμπτη στην 25η ημέρα της.

Από την άλλη βρίσκεται η εργοδοσία και ιδιοκτησία η οποία όχι μόνο προχώρησε σε απολύσεις 34 εργαζομένων, αλλά επιπλέον επιμένει στην εκ περιτροπής εργασία αλλά και στη μείωση του μισθού.

Οι απεργοί απαιτούν την επαναπρόσληψη των 34 απολυμένων συναδέλφων τους, οι ίδιοι καταγγέλουν πως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Μάνεσης τους απέλυσε “για να τρομοκρατήσει” τους υπόλοιπους και να δεχθούν να δουλεύουν 5ωρα και εκ περιτροπής με μείωση των μισθών τους 40%.

“Δεν μπορούμε να δουλεύουμε στη φωτιά και το ατσάλι για πενταροδεκάρες”, λέει εργαζόμενος στους φούρνους.

Τι έχει συμβεί όμως πραγματικά, ποιά είναι η αλήθεια;

Η ιδιοκτησία του κ. Μάνεση επικαλείται οικονομικά προβλήματα ώστε να εφαρμόσει τα δυσβάστακτα μέτρα στο εργοστάσιό του.

Όμως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της δικής του εταιρείας, κατά τα προηγούμενα χρόνια τα υλικά της επιχείρησής του έχουν χρησιμοποιηθεί στα μεγαλύτερα έργα της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της εταιρείας, το 2010 η εταιρεία παρουσίαζε αύξηση του τζίρου της, αλλά και εκτίναξη του μικτού κέρδους της, αν και ζημιογόνα.

Τούτο φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει την περίοδο 2008-2009.

Ακόμη, οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν  την εταιρεία ως μία από τις πενήντα μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ίσως τη μεγαλύτερη μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Είναι μάλιστα γνωστό σε όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο κλάδο πως η “Χαλυβουργία Ελλάδος” ήταν από τους βασικούς ενδιαφερόμενους στην τελευταία προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Τα νούμερα είναι αφοπλιστικά.

Δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά σακατευτεί στα εργοστάσια του ομίλου, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια η δουλειά πήγαινε πολύ καλά, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να κόβει ακόμα και μέρος από τις άδειες των εργαζόμενων, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Αλληλεγγύη το όπλο των εργαζομένων

Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 25 ημέρες απεργίας. Απομένουν ελάχιστες ημέρες για να κλείσει ο μήνας, ένας μήνας ο οποίος το πως βγαίνει, το πως περνά το ξέρουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και οι οικογένειές τους.

Ευτυχώς δεν είναι μόνοι τους.

Το κύμα αλληλεγγύης άρχισε από το Θριάσιο, μετά το ξεπέρασε, μετά ξεπέρασε και την Αττική και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε δεκτή η είδηση πως μαθητές συγκέντρωσαν χιλιάδες ευρώ τα οποία έδωσαν στους απεργούς.

Σημείωση. Τα περισσότερα χρήματα ήταν σε κέρματα! 

Τέλος, να επισημανθεί πως συνδικαλιστές ακόμα και από τη Μαλαισία και την Ινδία βρέθηκαν στο χώρο του εργοστασίου για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα