Δυστοκία για ενταξιακή ημερομηνία σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία – Η δεκάωρη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ

Δυστοκία για ενταξιακή ημερομηνία σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία – Η δεκάωρη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ
Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με σημαίες της χώρας (Φωτογραφία αρχείου) AP

Την Τρίτη συζητείται ξανά το θέμα, στη συνεδρίαση –με τηλεδιάσκεψη- του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, που θα προετοιμάσει την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη

Πολύ δύσκολα, όπως όλα δείχνουν, θα χορηγηθεί ημερομηνία ενταξιακής διαπραγμάτευσης σε Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 26 Μαρτίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε μια δραματική και πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ), την περασμένη Παρασκευή. Η συνεδρίαση ξεπέρασε τις εννέα ώρες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, με τις έξι να ασχολείται με την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Τίρανα και Σκόπια, αλλά και πάλι χωρίς να καταλήξει σε εισήγηση.

Θέμα με τη Βόρειο Μακεδονία δεν υπάρχει, αλλά με τα Τίρανα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο παραχώρησης ημερομηνίας στην Αλβανία. Το πρόβλημα, ωστόσο, καθίσταται περισσότερο περίπλοκο, καθώς σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη την Ολλανδία, αλλά και άλλες κυβερνήσεις που κινούνται γύρω από το Βερολίνο, θέλουν να υπάρξει λύση-πακέτο ή και οι δυο χώρες ή καμία!

Την ίδια στιγμή και η Ελλάδα, που τάσσεται υπέρ της ενταξιακής ημερομηνίας στις δυο χώρες, θέτει σειρά προϋποθέσεων για τα Τίρανα, προϋποθέσεις που στηρίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Όσο άλλωστε και αν επιθυμεί να δοθεί ημερομηνία για τη Βόρειο Μακεδονία, ώστε η χώρα αυτή να μην αποσταθεροποιηθεί, δεν μπορείνα θέσει ως προϋπόθεση για τα Τίρανα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Υπενθυμίζεται ότι η Βόρειος Μακεδονία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ γιατί οι ευρωπαίοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους στα Σκόπια για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών αναβλήθηκε για το φθινόπωρο, λόγω του κορονοϊού.

Το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών, που θα συνεδριάσει –με τηλεδιάσκεψη-την Τρίτη, προκειμένου να καθορίσει και να συγκεκριμενοποιήσει την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη. Δύσκολα, πάντως, θα υπάρξει συμφωνία και δύσκολα θα συζητηθεί θετικά το θέμα στο Συμβούλιο. Ο κορονοϊός, άλλωστε, αποτελεί πάντα μια θαυμάσια δικαιολογία για την αναβολή!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα