Η επιστολή Κοτζιά για προοδευτικό μέτωπο φέρνει αμηχανία στα κόμματα πέραν της ΝΔ

Η επιστολή Κοτζιά για προοδευτικό μέτωπο φέρνει αμηχανία στα κόμματα πέραν της ΝΔ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 προσανατολίζονται σε θετική απάντηση, το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο, ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα απαντήσουν Φώφη και Γιώργος

Αμηχανία προκαλεί στα κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας η επιστολή που απέστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, ως επικεφαλής του “Πράττω”, για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Κοτζιάς, συγκεκριμένα απέστειλε επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, με τις οποίες ζητά συνάντηση μαζί τους, την επεξεργασία ενός κοινού προγράμματος και στόχων δράσης, καθώς και τη δημιουργία ενός Φόρουμ για το συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και προοπτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για τη συνάντηση, αν και θα προτιμούσε να έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Το ενδιαφέρον είναι εάν τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά θα την πραγματοποιήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποκατασταθούν και οι σχέσεις των δυο ανδρών μετά την παραίτηση Κοτζιά από την τότε κυβέρνηση λόγω της κάλυψης σε Καμμένο, ή θα την πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη.

Συνάντηση θα υπάρξει και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος προεκλογικά φέρεται να ήθελε στα ψηφοδέλτια του κόμματός του τον Νίκο Κοτζιά. Οι σχέσεις των δυο ανδρών παραμένουν θερμές, παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται αρνητικός προς την πρόταση του “Πράττω”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι απολύτως αρνητικός με την πρόταση του προοδευτικού μετώπου, καθώς πρόσφατα, με άρθρο του στον Ριζοσπάστη, αντιπρότεινε σε περίπτωση αδιεξόδου, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τονίζοντας πως τα δυο κόμματα έχουν συμπτώσεις σε όλα τα βασικά θέματα. Ασφαλώς,όμως, θα αποτελεί είδηση να περάσει τα σκαλιά του Περισσού ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς έως το 1989 υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον έχει πώς θα αντιδράσει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή, πολύ περισσότερο που ο Ν. Κοτζιάς απέστειλε επιστολή και στον Γιώργο Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου όμως, το ΚΙΔΗΣΟ, αποτελεί οργανικό μέρος του ΚΙΝΑΛ.

Η επιστολή του Προέδρου του ΠΡΑΤΤΩ, Ν. Κοτζιά και της Πολιτικής Γραμματείς της Κίνησης, προς τα κόμματα ,πέραν της ΝΔ, έχει ως εξής: Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, Ζούμε σε μια εποχή ισχυρών τεχνολογικών αλλαγών, μεγάλης αβεβαιότητας και ευκαιριών, έντονης ρευστότητας που περικλείει αφενός ισχυρές δυνατότητες για τη χώρα και τον λαό μας, αφετέρου σειρά κινδύνων.

Ο μεγαλύτερος εξωτερικός κίνδυνος σήμερα είναι αυτός της υποβάθμισης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει, με επάρκεια, μια δημοκρατική ενεργητική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ΕΕ και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο εσωτερικό είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια εποχή που, διεθνώς, βρίσκεται μια τέτοια πολιτική, σε μεγάλη αμφισβήτηση και απόρριψη. Η οικονομική πολιτική είναι ταυτόχρονα αντι-οικολογική. Το λεγόμενο αόρατο χέρι της αγοράς δημιουργεί καταστροφές στη φύση, κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.

Η δημοκρατία υπονομεύεται καθημερινά στο όνομα της τάξης ανεξέλεγκτων μηχανισμών καταστολής, παραδικαστικών κυκλωμάτων και αντιδραστικών ιδεολογικών μηχανισμών. Ο νεοφιλελευθερισμός συνοδεύεται από αυταρχισμό και μια μεθοδευμένη πολιτική της τυραννίας της άλλης άποψης. Το δημοκρατικό ζήτημα επανέρχεται με μεγάλη ένταση. Είναι επείγον οι δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουν και προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στην υγεία, στη λειτουργία και δομή των ΜΜΕ, στην αναβάθμιση και ενίσχυση του Πολιτισμού και των κοινωνικών παροχών, του ίδιου του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα η ανάγκη για μια πολιτική με όραμα, στρατηγική και δημοκρατικό πάθος είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας όλων των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικές-προοδευτικές και πατριωτικές. Κοινωνικές και Πολιτικές. Οφείλουμε όλοι μαζί να παρουσιάσουμε στον Ελληνικό λαό μια ελπίδα, ένα μέτωπο, μια διέξοδο και ένα σχέδιο για το αύριο.

Προς τον σκοπό αυτό προτείνουμε άμεσα:

Α) Τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΡΑΤΤΩ μαζί σας και εφόσον συμφωνείται και επιθυμείτε

Β) Την από κοινού επεξεργασία ενός κοινού προγράμματος στόχων και δράσης.

Γ) τη δημιουργία φόρουμ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τον συντονισμό σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προοπτικής.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα