Κων. Μητσοτάκης: Ο Ανδρέας δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε για τη “17 Νοέμβρη” – Ήταν άξιος για όλα!

Κων. Μητσοτάκης: Ο Ανδρέας δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε για τη “17 Νοέμβρη” – Ήταν άξιος για όλα!

Παραδέχεται όμως ότι δεν ήταν... αρχηγός της 17Ν! “Η αρρώστια του Ανδρέα συντέλεσε πολύ στην πτώση του ΠΑΣΟΚ” εκτιμά. “Ο Χρυσοχοΐδης ήταν πολύ αποτελεσματικός, καλύτερος από τους δικούς μας υπουργούς” αναφέρει

Έως το τέλος επέμενε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη 17 Νοέμβρη, αν και παραδέχεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπήρξε… αρχηγός της, όπως είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

“Είμαι 100% πεπεισμένος ότι πίσω από τη 17 Νοέμβρη υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού” αφηγείται στον Αλέξη Παπαχελά, όπως αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια -τόμος Β: 1974-2016” που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις εκδόσεις “Παπαδόπουλος”. “Ο Ανδρέας δεν ήταν αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Πιθανώς , και γι’ αυτό δεν είμαι βέβαιος, να είχε απλώς ανεχθεί, χωρίς να θέλει να πολυξέρει τι γίνεται” αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: “Δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε. Ο Ανδρέας ήταν άξιος για όλα”. Παράλληλα, είχε πολύ καλά λόγια για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και χαρακτηρίζει “καλύτερο από τους δικούς μας υπουργούς”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά:

“Ως κυβέρνηση δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη “17 Νοέμβρη” και στην τρομοκρατία γενικότερα και στο ΠΑΣΟΚ.

“Όχι, ούτε ψάξαμε, εδώ που τα λέμε. Ούτε ψάξαμε. Εγώ αυτό το θέμα το έχω αφήσει να περάσει, ούτε με απασχόλησε. Λογικό δεν θα ήταν να δω ποιος επιχείρησε να μας τινάξει στον αέρα; Τουλάχιστον στην Κατεχάκη να κάνω έρευνα; Δεν έκανα, δεν έκανα ποτέ έρευνα. Δεν ωφελεί. Ορισμένα πράγματα πρέπει η λήθη να τα σκεπάζει. Εγώ είχα και πληροφορίες βέβαια, είχα και πολλές πληροφορίες. Και ξέρω και ποιοι από το ΠΑΣΟΚ ήταν ανακατεμένοι”.

Αμφισβητεί ότι η Ελληνική Αστυνομία ή οι Αμερικανοί διερεύνησαν ποτέ πραγματικά το ενδεχόμενο διασύνδεσης της “17 Νοέμβρη” με πολιτικούς χώρους.

“Έψαξε κανείς για πολιτική διασύνδεση; Ποιος έψαξε; Δηλαδή είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη και ο [Μιχάλης] Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ήταν εξαίρετος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, πολέμησε πραγματικά. Ο Χρυσοχοΐδης ήταν πολύ αποτελεσματικός, καλύτερος από τους δικούς μας υπουργούς στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι έφτασε σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν πήγε παραπέρα. Το έχω πει και δημόσια αυτό που σου λέω τώρα. Έχω πει: ¨Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει παραπέρα, άμα θα ‘ρθουμε εμείς θα πάμε παραπέρα¨. Ε, δεν πήγαμε ούτε εμείς. Ποιος έψαξε για να βρει; Και δεν ξέρω κιόλας αν αξίζει τον κόπο να ψάξουμε. Τι θα ωφελήσει;”

Από την άλλη πλευρά δεν υιοθετεί τη θεωρία, που συζητήθηκε ευρύτερα επειδή την εξέφρασε σε κατάθεσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν δίπλα στη “17 Νοέμβρη”.

“Ο Ανδρέας δεν ήταν ο αρχηγός της ¨17 Νοέμβρη¨. Ο Ανδρέας πιθανώς, και για αυτό δεν είμαι βέβαιος, να είχε απλώς ανεχθεί, χωρίς να θέλει να πολυ-ξέρει τι γίνεται. Για τον Ανδρέα δεν το ξέρω, δεν έχω γνώμη για τον Ανδρέα. Δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε. Γιατί ο Ανδρέας ήταν άξιος για όλα στη δική μου την εκτίμηση. Αλλά, δεν το ξέρω και δεν το λέω. Αλλά είμαι 100% πεπεισμένος ότι πίσω από τη ¨17 Νοέμβρη¨ υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη φάση. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού. Αν το ένα εκατοστό από όσα έγιναν εναντίον της ΝΔ είχε συμβεί κατά της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, της Αριστεράς ή και του ΠΑΣΟΚ κατ’ επέκταση, η Ελλάδα θα είχε γυρίσει ανάποδα. Δεν θέλει κουβέντα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει, ήταν και αυτό ένα από τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να γίνει καθεστώς, μην το συζητείτε καθόλου. Μεταχειρίστηκαν όλα τα μέσα. Αν δεν δίναμε αυτόν τον σκληρότατο αγώνα ζωής ή θανάτου στη δεκαετία του ‘80, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπεφτε ποτέ. Και αν δεν αρρώσταινε ο Ανδρέας. Η αρρώστια του Ανδρέα συντέλεσε και αυτή πολύ στην πτώση του ΠΑΣΟΚ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα