Ο κίνδυνος μετατροπής της κρίσης του κορονοϊού σε κρίση της δημοκρατίας

Ο κίνδυνος μετατροπής της κρίσης του κορονοϊού σε κρίση της δημοκρατίας
Το ελληνικό κοινοβούλιο Eurokinissi

Ο Όρμπαν κλείνει το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας! Υπολειτουργεί η Βουλή στη χώρα μας, ουσιαστικά κυρώνει τις ΠΝΠ. Με τηλεδιασκέψεις ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Ενισχύονται οι απόψεις ότι η κρίση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με αυταρχικό τρόπο!

Η κρίση του κορονοϊού αλλάζει σε πολλά επίπεδα όσα γνωρίζαμε έως τώρα –απειλείται η ζωή των ανθρώπων, καταρρέει η οικονομία, μπαίνει σε μεγάλη δοκιμασία η κοινωνία. Επιπλέον, όμως, με βάση και τα παραπάνω, η κρίση του κορονοϊού κινδυνεύει να μετατραπεί και σε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κυβέρνηση του ξενοφοβικού και ακροδεξιού Όρμπαν στην Ουγγαρία, που για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα του αποφάσισε να κλείσει το …Κοινοβούλιο. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα 4/5 των βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα για την αναστολή των ψηφοφοριών του Κοινοβουλίου της χώρας, την επόμενη εβδομάδα ωστόσο θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, όπου προβλέπεται ο αριθμός των 3/4 των βουλευτών, αριθμό που διαθέτει- και συνεπώς το Κοινοβούλιο, μιας ευρωπαϊκής κατά τα άλλα χώρας, θα αναστείλει τη λειτουργία του λόγω του …κορονοϊού!

Μπορεί δε η περίπτωση Όρμπαν να είναι ακραία, αλλά η δημοκρατία έχει οπισθοχωρήσει σε όλες τις χώρες. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής με τηλεδιάσκεψη και κατά τα λοιπά – για να το πούμε …κομψά- υπολειτουργεί!

Στην Ελλάδα το Κοινοβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, συγκαλεί την Ολομέλεια μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, με τη συμμετοχή ενός βουλευτή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου από κάθε κόμμα, ενός μέλους του Προεδρείου, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και ενός υπαλλήλου. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθεί με την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που για να έχουν ισχύ θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή εντός σαράντα ημερών από την έκδοσή τους. Την Πέμπτη κυρώθηκε η ΠΝΠ για το προσφυγικό και την επομένη Πέμπτη θα κυρωθούν οι τρεις ΠΝΠ με τις προβλέψεις για τα μέτρα για τον κορονοϊό. Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται συνεδρίαση μιας εκ των επιτροπών, δυο φορές την εβδομάδα απαντώνται ερωτήσεις από τον υπουργό ενός βουλευτή, στις συνεδριάσεις του Προεδρείου συμμετέχει ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Υπάρχει δε παρασκηνιακή συμφωνία το διάστημα που διαρκεί η κρίση και η καραντίνα η κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση σοβαρά νομοσχέδια, παρά, εάν είναι δυνατόν συναφή με την κρίση του κορονοϊού.

Πραγματικός κίνδυνος για τη δημοκρατία είναι οι απόψεις που καλλιεργούνται από συγκεκριμένους κύκλους και ενισχύονται το τελευταίο διάστημα και όσο η νόσος δείχνει τα δόντια της και ο φόβος μεγαλώνει. Απόψεις που βρίσκουν έδαφος και από την κινδυνολογία κάποιων τηλεοπτικών μέσων σε όλη την Ευρώπη. Και που θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο όσο θα εντείνονται οι επιπτώσεις στο πεδίο της εργασίας και δεν υπάρχει πολιτική διέξοδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα