Τα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα για το Γραμματέα του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Τα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα για το Γραμματέα του νέου ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τα “μείον” και τα “συν” των “πασοκογενών” , το “φαβορί” Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δήμος Αθηναίων. Αναζητείται αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Το Συνέδριο θα αποφασίσει για το εάν από την μεθεπόμενη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέγεται από τη βάση του κόμματος.

Ο γραμματέας του νέου ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσωπο δηλαδή που μετά το Συνέδριο θα αναλάβει τη θέση που κατέχει σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης -η θητεία του οποίου, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, έως τώρα κρίνεται επιτυχής- αποτελεί έναν από τους βασικούς γρίφους που έχει να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα γενικότερο ανακαταμερισμό αρμοδιοτήτων στην Κουμουνδούρου.

Η επιλογή ενός στελέχους που προέρχεται από το χώρο της διεύρυνσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, εξακολουθεί να βρίσκεται στο μυαλό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, για παράδειγμα, θεωρούνται πολύ καλές περιπτώσεις, έχουν ωστόσο ως “μείον” ότι προϋπήρξαν και οι δυο Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ- και οι δυο, μάλιστα, επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου.

Φαβορί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι αποδεκτός και από όλες τις τάσεις του κόμματος, έστω και αν μερικοί υποστηρίζουν ότι στηρίζει μεν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την διεύρυνση. Το πρόβλημα, ωστόσο, της ηγεσίας της Κουμουνδούρου δεν είναι αυτό, καθώς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Ν. Ηλιόπουλο, αλλά επειδή εκτιμά ότι με αυτόν υποψήφιο θα μπορέσει στις προσεχείς εκλογές να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Κάποιοι, βεβαίως, επιμένουν πως μπορεί να διεκδικήσει τον Δήμο όντας Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι όμως θεωρούν πως μια τέτοια θεσμική ιδιότητα είναι ασυμβίβαστη με την υποψηφιότητα για το Δήμο. Ο Ν. Ηλιόπουλος, πάντως, στις παρούσες συνθήκες παραμένει το μεγάλο φαβορί για τη θέση του Γραμματέα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα πρέπει να περιμένουμε το πώς θα δημιουργηθεί συνολικά ο συσχετισμός δυνάμεων μετά το Συνέδριο.

Την ίδια στιγμή αναζητείται αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, που πιθανότατα θα είναι δημοσιογράφος. Στην ηγεσία της Κουμουνδούρου υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση για το ήθος, τη συλλογικότητα και την απόδοση του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος πολλές φορές, μαζί με άλλα στελέχη όπως ο εκπρόσωπος του Προέδρου Νίκος Ανδριόπουλος, διαμορφώνουν και πολιτικές θέσεις, καθώς αρκετοί “σκιώδεις υπουργοί” δεν έχουν βρει ακόμα τον συντονισμό τους.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, από τη μεθεπόμενη φορά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να εκλέγεται από τη βάση του κόμματος. “Οι σύνεδροι θα εκλεγούν από τη βάση του κόμματος. Το Συνέδριο θα αποφασίσει τον Πρόεδρο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται στο εξής ο Πρόεδρος”. Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει-και- στο εξής πολλές συζητήσεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα