“Δώστε μας γκιουλενιστές για να ψηφίσουμε την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ”

“Δώστε μας γκιουλενιστές για να ψηφίσουμε την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ”
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα AP

Εκβιάζει την κυβέρνηση Ζάεφ ο Ταγίπ Ερντογάν. Ενοχλημένη η Τουρκία από την προσέγγιση Βορείου Μακεδονίας και Ελλάδας.

Εκβιάζει τα Σκόπια η Άγκυρα με μοχλό την ψήφιση από το τουρκικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ένταξης της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Το καθεστώς Ερντογάν ζητά ως πρώτο αντάλλαγμα από την κυβέρνηση Ζάεφ την παράδοση «γκιουλενιστών» που εκτιμά ότι βρίσκονται στα Σκόπια, ενώ δευτερευόντως πιέζει προκειμένου να μην προχωρήσει περαιτέρω η στενή συνεργασία της Βορείου Μακεδονίας με την Ελλάδα, συνεργασία που έχει κορυφωθεί με τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπογραφεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, που συνοδεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών, από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάτι που πρώτο έπραξε το Κοινοβούλιο της Ελλάδας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Φαρούκ Καϊμακσί, υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, βρέθηκε στα Σκόπια και σε συνέντευξη που παραχώρησε απέδωσε την καθυστέρηση της έγκρισης της εισόδου της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στις …τουρκικές εκλογές, οι οποίες ωστόσο είχαν διεξαχθεί …πέρυσι το καλοκαίρι! Ο Φ. Καϊμακσί, ωστόσο, έδειξε και τον πραγματικό λόγο της καθυστέρησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε όλες όλες οι αδελφικές και φιλικές χώρες των Βαλκανίων, με επικεφαλής την Βόρεια Μακεδονία, να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στον αγώνα εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα εναντίον της FETO. Αυτό θα είναι μια σημαντική απόδειξη της φιλίας μας. Τα σχολεία της FETO θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο τουρκικό κρατικό ίδρυμα MAARIF και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περαιτέρω ως σχολεία, τα οποία θα συνεισφέρουν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, αν δεν πάρει αυτούς που η ίδια θεωρεί «γκιουλενιστές» από τα Σκόπια δεν θα υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα