Εκλογές τον Οκτώβριο προετοιμάζει ο Ζάεφ, εάν δεν δοθεί στα Σκόπια ενταξιακή ημερομηνία

Εκλογές τον Οκτώβριο προετοιμάζει ο Ζάεφ, εάν δεν δοθεί στα Σκόπια ενταξιακή ημερομηνία
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη βουλή των Σκοπίων AP

Η Δύση δείχνει ως να είχε σκοπό με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών την ένταξη της Βορείου-πλέον- Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και δεν πολυνοιάζεται στο εξής για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Απογοήτευση επικρατεί στα Σκόπια, μετά τις δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ και την άρνηση να δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία ενταξιακή ημερομηνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως όλα δείχνουν, ο Ζόραν Ζάεφ έχει αποφασίσει, σε περίπτωση που δεν δει “πράσινο φως” για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, “εκβιάζοντας” κατ΄αυτόν τον τρόπο, πρωτίστως το Βερολίνο, με την επιστροφή του κόμματος Γκρουέφσκι στην εξουσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, δείχνει σαν να είχε πραγματικό στόχο με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών την ένταξη της Βορείου-πλέον- Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και να μην ενδιαφέρεται για την ενταξιακή τους πορεία. Κάτι που φάνηκε εξ αρχής, όταν η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων συνδέθηκε απόλυτα (“πακέτο” χαρακτηρίζουν τις δυο χώρες στις Βρυξέλλες) με την προοπτική της Αλβανίας. Ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία, ωστόσο, δεν υπάρχει, ιδίως μετά την πολιτική κρίση που από προχθές μαστίζει τη χώρα με άγνωστη προς το παρόν την κατάληξή της, πολύ περισσότερο όταν δεν υπήρχε και πριν τα γεγονότα, αφού το Παρίσι ούτε καν συζητά για ενταξιακή ημερομηνία στα Τίρανα.

Η Αθήνα πιέζει με βάση τις δυνατότητές της ώστε να διαχωριστεί η υπόθεση της Βορείου Μακεδονίας από την Αλβανία και να δοθεί ενταξιακή ημερομηνία στον Ζάεφ, πολύ περισσότερο καθώς με την αναταραχή που επικρατεί στα Τίρανα, η κατάσταση στα Σκόπια (λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών) αποτελεί “όαση” για τα βόρεια σύνορά μας.

Το Βερολίνο, πάντως, δεν αποκλείει να δώσει “κάτι” στον Ζάεφ το φθινόπωρο, ώστε να μην πάει σε πρόωρες εκλογές, αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες όμως είναι πολύ λίγες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα