Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες του Προκόπη Παυλόπουλου για δεύτερη θητεία

Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες του Προκόπη Παυλόπουλου για δεύτερη θητεία
Προκόπης Παυλόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κρίσιμα εθνικά θέματα και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν σε μια δεύτερη θητεία του νυν Προέδρου.

Παρότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η νέα κατάσταση που δημιουργείται στην πολιτική ζωή της χώρας “φωτογραφίζει” πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το θεσμό και αποκλείει πλέον άλλα που τα ονόματά τους συζητήθηκαν για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα το διάστημα αυτό.

Τα καυτά εθνικά θέματα, που έρχονται με δυναμική διαρκείας στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας της χώρας, πρωτίστως οι σχέσεις με την Τουρκία, μάλλον αποδυναμώνουν –και μάλιστα αισθητά- τις σκέψεις για επιλογή μη πολιτικού προσώπου. Αντιθέτως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ενισχύουν τις πιθανότητες του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας για μια δεύτερη θητεία.

Πολύ περισσότερο που ο Προκόπης Παυλόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει άριστη συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαμόρφωση και υπεράσπιση των θέσεων της χώρας στην προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων από την πλευρά της Άγκυρας στην περιοχή και ειδικότερα στο Αιγαίο. Τις πιθανότητες του νυν Προέδρου αυξάνει και η ανάγκη συνοχής και ενότητας της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την σχετική ψηφοφορία. Μην ξεχνούμε πως με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου το 2015 είχε συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να προταθεί ο ίδιος (ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι φωτογραφίζει τον Αντώνη Σαμαρά όταν αναφέρει πως δεν θα επιλέξει διχαστικές υποψηφιότητες), θα προτιμούσε τον Προκόπη Παυλόπουλο από κάποιον κεντροαριστερό, πχ, τεχνοκράτη.

Οι πιθανότητες επιλογής κεντρικού πολιτικού προσώπου από την κεντροαριστερά, όπως των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου θα πρέπει να αποκλειστούν, ενώ οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή γέρνουν περισσότερο σε πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη παρά από την κεντροαριστερά. “Ο Μητσοτάκης είναι σαφές πως δεν έχει ..έρωτα με τον Προκόπη, πως θα ήθελε ένα πρόσωπο όπως η Αρβελέρ είκοσι χρόνια νεότερη, αλλά τέτοιο πρόσωπο δεν φαίνεται να υπάρχει”, εκτιμούσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του χώρου, που συνομίλησε με τα “Παιχνίδια Εξουσίας” και που πιστεύει ότι οι πιθανότητες Παυλόπουλου όχι απλά “είναι Ζωντανές”, αλλά και ότι τελευταίως αυξάνονται.

Όλα, πάντως δείχνουν, αν πιστέψουμε και τις δηλώσεις Γεραπετρίτη την Τετάρτη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται πως το απώτατο όριο είναι η 10η Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα