Η ανοιχτή γραμμή Τσίπρα-Ζάεφ…

Η ανοιχτή γραμμή Τσίπρα-Ζάεφ…
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ eurokinissi

…Και η πλήρης εμπιστοσύνη του έλληνα πρωθυπουργού στον Νίκο Κοτζιά. Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις. Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι όποιες συζητήσεις, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού ξεκίνησε επισήμως με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και μια νέα συνάντηση των δυο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί μόνο και μόνο για να επισφραγίσει τη συμφωνία που θα έχει φέρει σε πέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που «αγωνίζεται» με τον ομόλογό του της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μια συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ, βεβαίως, μοιάζει να είναι μακριά ακόμα καθώς, τα Σκόπια ναι μεν αφήνουν τελευταία ανοιχτό το θέμα της συνταγματικής αλλαγής του ονόματος, αλλά να μην συζητούν («προς το παρόν» λέει η Αθήνα) το erga omnes. Ωστόσο οι δυο πρωθυπουργοί, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Παιχνίδια Εξουσίας» -και δεν δέχονται …διάψευση- διατηρούν ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους. Όχι μόνο μέσω συνεργατών τους, αλλά και συνομιλώντας μυστικά οι δυο τους κατά τακτά διαστήματα- άλλωστε πολλοί πιστεύουν πως ο Ζ. Ζάεφ είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής για λύση του προβλήματος με την Ελλάδα απ’ ότι ο υπουργός του επί των Εξωτερικών.

Η Αθήνα, πάντως, εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα φανεί αν καταλήγουν προς την επιτυχία ή την αποτυχία το προσεχές διάστημα. Από τις 17 Μαΐου που είναι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 29 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι όποιες διαπραγματεύσεις, ωστόσο, εάν δεν υπάρξει λύση, θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους, γιατί η χώρα μας αμέσως μετά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος –σύμφωνα και με το Μαξίμου- διαχειρίζεται άριστα την υπόθεση της FYROM, αλλά και τα υπόλοιπα μείζονα (και δύσκολα) θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αποτελεί την «ασπίδα» στις όποιες επιθέσεις έχει δεχθεί στο παρασκήνιο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- κυρίως από τους «53+»- ο υπουργός Εξωτερικών…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα