Η τελευταία (;) κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ;

Η τελευταία (;) κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ;
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Σύριζα Eurokinissi

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), που θα συμμετέχουν και οι σύμμαχοι, θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του Συνεδρίου του νέου φορέα, ενώ θα εκλεγεί και Πολιτική Γραμματεία, θα οριστεί Οργανωτικό Γραφείο και θα συμπληρωθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές. Ένα νέο, δηλαδή, εσωκομματικό τοπίο αρχίζει να δημιουργείται στην Κουμουνδούρου, ενώ με τις εγγραφές νέων μελών οι σημερινοί συσχετισμοί θα αναδιαμορφωθούν πλήρως.

Ίσως η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παρασκευή και Σάββατο, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, να ήταν και η τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου αυτού. Όπως και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -που ούτως ή άλλως ήταν σε αναντιστοιχία ακόμα και με τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης- της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου.

Η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί την απαρχή αναδιάταξης των εσωκομματικών συσχετισμών και της υπάρχουσας ιεραρχίας στην Κουμουνδούρου- και ίσως γι’ αυτό να υπάρχουν (και είναι θεμιτό και εξηγήσιμο με ανθρώπινους όρους) οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών για το νέο που έρχεται, καθώς ανησυχούν μήπως χάσουν το ρόλο τους.

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) θα αποτελείται από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές που πρωτοεκλέχθηκαν και δεν είναι μέλη της ΚΠΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και νέα πρόσωπα, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης και που ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη αναζητούν.

Η ΚΟΕΑ, που θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο Συνέδριό του, που προγραμματίζεται κατ’ αρχήν για αρχές Μαρτίου, θα εκλέξει και Πολιτική Γραμματεία, ενώ θα ορίσει και Οργανωτικό Γραφείο που θα τρέχει σε καθημερινή βάση την οργανωτική δουλειά της εγγραφής νέων μελών και της υλοποίησης των προβλέψεων του οδικού χάρτη προς το Συνέδριο.

Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, ασχέτως εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί, ο ρόλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας, θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι Νομαρχιακές Επιτροπές θα διευρυνθούν με πρόσωπα από το χώρο των “συμμάχων”.

Η πραγματική εξουσία, με άλλα λόγια, περνάει λοιπόν στην ΚΟΕΑ -με πρωταγωνιστικό βεβαίως, ρόλο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν και την κύρια δύναμη, γι΄αυτό και μάλλον ανασφάλεια δείχνουν οι επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα όσων ανησυχούν για τον προσωπικό τους ρόλο.

Και αυτό είναι η αρχή. Γιατί εάν επιτευχθεί -έστω και σε έως κάποιο βαθμό- ο στόχος για την εγγραφή νέων μελών, το εσωκομματικό τοπίο μετά το Συνέδριο θα είναι απολύτως διαφορετικό. Όπως και οι “τάσεις-μηχανισμοί” που υπάρχουν σήμερα οδηγηθούν σε ένα δευτερεύοντα ρόλο, στον -και τυπικό- “θάνατό” τους ή στην πλήρη αναδιαμόρφωση τους!

Η μάχη, με άλλα λόγια, για τους νέους συσχετισμούς στην Κουμουνδούρου, μόλις ξεκινάει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα