Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας στη Σύνοδο κορυφής του ΕΣΚ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητάει ο Τσίπρας στη Σύνοδο κορυφής του ΕΣΚ
Ο Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Επιμένει να υπάρξουν και κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε ενέργειες που καλύπτει η ανυπόστατη συμφωνία της Άγκυρας με την Λιβύη.

Να υπάρξουν και κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που θα εμπλακούν σε ενέργειες που καλύπτει η προφανώς παράνομη Συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Και αυτό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει, παρότι τις έχει αποφασίσει,  τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, στην ενεργοποίηση των κυρώσεων για το θέμα της Κύπρου αντιδρά κυρίως το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί ένα ακόμα μέτωπο με την άγκυρα, με την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αν μην πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως παρατηρητής

Με την εκ νέου συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνει το ρόλο του ως ενός εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη για την προσέγγιση της αριστεράς με τους σοσιαλιστές και τους πράσινους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του ΕΣΚ, αλλά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, παρά τις αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη,καθώς το ΚΙΝΑΛ είναι μέλος του ΕΣΚ, καλείται πλέον και μετά την απώλεια της πρωθυπουργίας στις Συνόδους Κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΣΚ συμμετέχει βεβαίως και η Φώφη Γεννηματά, που την Πέμπτη θα θέσει τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ στους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσέρχεται, πάντως,  στη συνεδρίαση του οργάνου την Τρίτη, με εννέα θέσεις, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση:

-Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

-Να εργαστεί ώστε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

-Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

-Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

-Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

-Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

-Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018.

-Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη που έγιναν προχθές. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.

-Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα