Μετά τη Ρουμάνα και τον Ούγγρο τώρα “κόβεται” και η Γαλλίδα Επίτροπος;

Μετά τη Ρουμάνα και τον Ούγγρο τώρα “κόβεται” και η Γαλλίδα Επίτροπος;
Ευρωκοινοβούλιο 123rf.com

Μηνύματα του Ευρωκοινοβουλίου προς Μέρκελ και Μακρόν (καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται “μαριονέτα” τους) πως διεκδικεί μέρος της εξουσίας. Την Πέμπτη η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά

Η έναρξη της ακρόασης των νέων Επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο εξελίσσεται σε …παιχνίδια εξουσίας μεταξύ του Στρασβούργου και της ηγεσίας του γαλλογερμανικού άξονα, της Άγκελας Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, των οποίων “αχυράνθρωπος” θεωρείται η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι γνωρίζοντες, μάλιστα, επιμένουν πως ακόμα και ο ίδιος ο Μαξ Βέμπερ, που θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίτ Σασόλι σε δυόμισυ χρόνια, φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που επιμένουν πως “πρέπει τώρα να στείλουμε το μήνυμα σε Βερολίνο και Παρίσι, πως η νέα Επιτροπή θα πρέπει να μας υπολογίζει και όχι να μας έχει στη γωνία”.

Ήδη το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τους υποψηφίους επιτρόπους από την Ρουμανία και την Ουγγαρία, για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων. Ως γνωστόν, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής έκρινε ότι η σοσιαλίστρια Ρουμάνα υποψήφια Ροβάνα Πλουμπ και ο Ούγγρος Λάζλο Τροτσάνι του Βίκτορ Όρμπαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να συμμετάσχουν ως Επίτροποι στη νέα σύνθεση της ΕΕ, καθώς εκτιμήθηκε ότι έχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που θα κληθούν από τη θέση τους να υπερασπισθούν προς όφελος της ΕΕ.

Μια τέτοια απόρριψη δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί σαφώς πλήγμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πολύ περισσότερο που για τον Ούγγρο “έπεσαν θεοί και δαίμονες” για να παραμείνει στη θέση του, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μάλιστα να δίνει πολύ μεγάλο αγώνα.

Στο Στρασβούργο, ωστόσο, θεωρούν πως το μήνυμα προς την νέα Πρόεδρο της Κομισιόν (κατ’ ουσίαν προς Μέρκελ και Μακρόν) δεν αρκεί και στο στόχαστρο κυρίαρχων πλευρών του Ευρωκοινοβουλίου προσανατολίζεται να δώσει νέο μήνυμα, κόβοντας -ή “ψαλιδίζοντας”- τη Γαλλίδα Επίτροπο Σιλβί Γκουλάρ. Η “εκλεκτή του Μακρόν” έχει προταθεί, μάλιστα, για πολύ “βαρύ” χαρτοφυλάκιο, ως αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανική πολιτική και ενιαία ψηφιακή αγορά, ενώ θα είναι αρμόδια και για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανικής και Διαστήματος.

Η Σιλβί Γκουλάρ, ωστόσο, έχει παραιτηθεί (κατ’ ουσίαν απομακρυνθεί) από την κυβέρνηση Μακρόν, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε σκάνδαλο, γεγονός που επιτρέπει στο Στρασβούργο να αναρωτιέται “πώς είναι δυνατόν να εκδιώχνεται από μια κυβέρνηση για σκάνδαλα και να μας την προτείνουν για Επίτροπο και μάλιστα σε τόσο υψηλό χαρτοφυλάκιο”. Οι πιέσεις, βεβαίως, για να περάσει η υποψηφιότητα Γκουλάρ είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ωστόσο, η μάχη δεν έχει κριθεί. Αν δεν περάσει, θα είναι μια μεγάλη ήττα για Μακρόν και ένα ακόμα πλήγμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν περάσει θα αποτελεί μια ήττα για το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο κλίμα αυτό η ακρόαση του έλληνα Επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου.

Η αποδοχή του Μαργαρίτη Σχοινά είναι καθολική, ωστόσο εφόσον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιμείνει να μην αλλάζει το όνομα στο χαρτοφυλάκιό του, ο έλληνας αντιπρόεδρος ενδέχεται να “γρατσουνιστεί”, χωρίς να φταίει.

Κύκλοι, πάντως, που γνωρίζουν επιμένουν πως τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναγκαστεί, κάτω από τις πιέσεις, να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά, ωστόσο σιγουριά δεν μπορούν να εκφράσουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα