Ο Μητσοτάκης πιέζει το Κίνημα Αλλαγής για το νέο εκλογικό νόμο – Τι θα πράξει η Φώφη

Ο Μητσοτάκης πιέζει το Κίνημα Αλλαγής για το νέο εκλογικό νόμο – Τι θα πράξει η Φώφη
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά τον Μάρτιο του 2017 Eurokinissi

Κλιμακωτό μπόνους και αυτοδυναμία με ποσοστά αντίστοιχα του ποσοστού της ΝΔ στις περασμένες εκλογές προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός. Ερώτημα εάν η πρόταση θα είναι «πακέτο ή όχι» με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κίνδυνος να αυτοεγκλωβιστεί η Χαριλάου Τρικούπη με τις προτάσεις που είχε καταθέσει.

Σε δύσκολη θέση φέρνει το Κίνημα Αλλαγής με την πρόταση για τον εκλογικό νόμο που καταθέτει ο πρωθυπουργός, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και τη συνάδελφο Δήμητρα Κρουστάλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε έναν εκλογικό νόμο με κλιμακωτό μπόνους, που –όπως τονίζει στη συνέντευξη-«το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα». Η ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου, ως γνωστόν, 39,85%, αν και οι πληροφορίες λένε πως ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό 37%, ίσως και με 36%, όπως από το Σάββατο-και πριν να γίνει γνωστή η συνέντευξη του πρωθυπουργού- είχαν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει κάνει μια αντίστοιχη πρόταση, αφού προηγουμένως είχε απαρνηθεί την πρότασή του με υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για καθιέρωση της απλής αναλογικής(!), που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους και αυτοδυναμία με ποσοστό κοντά στο 40%.

Συνεπώς, αν ο νέος εκλογικός νόμος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αν έχει ποσοστά κοντά στο 40%, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή από το να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Αν δίνει αυτοδυναμία με ποσοστά κάτω του 37%, έστω και αν το μπόνους είναι κλιμακωτό, οι –διασταυρωμένες- πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» επιμένουν πως το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σε περίπτωση που το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυτοδυναμία με ποσοστά μεταξύ 37% και 39%, με δεδομένες και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για το θέμα και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Το πρόβλημα θα καταστεί ακόμα δυσκολότερο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε κίνηση που αυτή τη στιγμή φαντάζει έκπληξη και προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο πέραν του νυν Προέδρου, προσώπου από το χώρο της κεντροαριστεράς. Η Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του κόμματος στα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να ψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο από την κεντροαριστερά προτείνει ο πρωθυπουργός, αφού το έχει επανειλημμένως ζητήσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Έτσι, όμως, ψηφίζοντας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νέο εκλογικό νόμο το ΚΙΝΑΛ μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία, θα επιτρέψει «νομίμως» στον ΣΥΡΙΖΑ να το κατηγορεί για «ουρά της ΝΔ’ ακόμα και τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και η Χαριλάου Τρικούπη στην ελάσσονα αντιπολίτευση, ενώ αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις θα εκδηλωθούν και στο εσωτερικό του.

Ο κίνδυνος συνεπώς αυτοεγκλωβισμού του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον εκλογικό νόμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι υπαρκτός αυτή τη στιγμή και όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που κρατάει πλέον και το μαχαίρι και το πεπόνι!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα