Η δυσαρέσκεια της δεξιάς πτέρυγας για την πρωτοβουλία Κυριάκου για τον Όρμπαν

Η δυσαρέσκεια της δεξιάς πτέρυγας για την πρωτοβουλία Κυριάκου για τον Όρμπαν
Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Γιατί φοβούνται ότι με τον αέρα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις η ηγεσία της ΝΔ μπορεί να κάνει προεκλογικά κινήσεις που θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις προς ακροδεξιά κόμματα.

Με δυσαρέσκεια υποδέχτηκαν στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει το κόμμα επιστολή και να ζητά αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΕΛΚ για το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν.

Τα στελέχη αυτά δεν πρόκειται να μιλήσουν δημοσίως, καθώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν για υπονόμευση του κλίματος νίκης που έχει καλλιεργηθεί για τη Νέα Δημοκρατία ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, σημειώνουν πως είναι άκαιρα τα ανοίγματα προς το κέντρο πριν τις εκλογές, καθώς ο κίνδυνος των διαρροών προς την ακροδεξιά είναι υπαρκτός, παρά την σκληρή στάση που κράτησε το κόμμα στο μακεδονικό και που εκ των πραγμάτων συνέβαλε στη μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στα δεξιότερα.

Επισημαίνουν μάλιστα τον κίνδυνο τέτοιες κινήσεις να οδηγήσουν ακροδεξιό κόμμα-πιθανότατα το κόμμα Βελόπουλου- σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση , με ότι αυτό σημαίνει για τον διεμβολισμό της ΝΔ από τα δεξιά, ιδίως σε περίπτωση που η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και για το ποσοστό αυτοδυναμίας που απαιτείται για το πρώτο κόμμα, σε περίπτωση που και έκτο κόμμα εισέλθει στη Βουλή.

Η ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο, με την κίνηση για τον Όρμπαν, επιδιώκει ενόψει των εκλογών να εξεύρει «αντιστάθμισμα» για τη στάση της στο μακεδονικό, αλλά να μεταπείσει και ευρωπαίους εταίρους πως δεν είναι ένα «βαλκανικό» κόμμα, όπως έδειξε με τη στάση του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα