Οι ηγέτες του Νότου αποφασίζουν κοινή στάση για την εκλογή των επικεφαλής της Ευρώπης

Οι ηγέτες του Νότου αποφασίζουν κοινή στάση για την εκλογή των επικεφαλής της Ευρώπης
Μισέλ Μπαρνιέ AP

Τσίπρας, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόστα, Μουσκάτ, ενδέχεται να προτείνουν Μπαρνιέ για επικεφαλής της Κομισιόν, εφόσον απορριφθεί ο Τίμερμανς.

“Μέτωπο των χωρών του νότου” για την εκλογή των νέων ηγετών των ευρωπαϊκών θεσμών δημιουργείται ενόψει της 6ης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του νότου, που διεξάγεται στη Βαλέττα της Μάλτας στις 14 Ιουνίου.

Αλέξης Τσίπρας, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ αναμένεται να συζητήσουν για ένα μεγάλο συμβιβασμό στην ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, την κοινωνική Ευρώπη και το συμφέρον των χωρών της, αλλά και τη δημιουργία μιας συμμαχίας και ενός μετώπου κατά του Μ. Βέμπερ.

Η Αθήνα στηρίζει για διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, ενδέχεται όμως στη Σύνοδο της Μάλτας οι χώρες να επιλέξουν τον Μισέλ Μπαρνιέ, πιέζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κάνει πίσω και να μην επιμείνει στην υποψηφιότητα του ακραίου Βαυαρού χριστιανοκοινωνιστή Μ. Βέμπερ. Σε μια τέτοια περίπτωση και καθώς ο Μ. Μπαρνιέ ανήκει στο ΕΛΚ, οι Φιλελεύθεροι του Εμ. Μακρόν θα διεκδικήσουν τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ, είτε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, είτε με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

Ενδιαφέρον εμφανίζει, μάλιστα, εάν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συμμαχήσει τελικά με τυχόν μέτωπο υπέρ του Μ. Μπαρνιέ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η τετ α τετ συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20 και 21 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν και τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα προχωρήσει έως τότε σε νέες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα