Όλα τα μάτια στρέφονται στις συμφωνίες που θα υπογράψει η Αθήνα με τον Πομπέο

Όλα τα μάτια στρέφονται στις συμφωνίες που θα υπογράψει η Αθήνα με τον Πομπέο
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP

Καθοριστικής σημασίας η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας 5 και 6 Οκτωβρίου , στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη είναι η υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις, η οποία γίνεται αορίστου διαρκείας και επεκτείνεται και πέραν της Σούδας. Στο τραπέζι και σημαντικά ανταλλάγματα εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πρόκειται να είναι η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Β΄ Γύρου του “Στρατηγικού Διαλόγου” των δυο χωρών, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη μάλιστα επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έγραψε προ ημερών η “Καθημερινή” και επιβεβαίωσε με συνεντεύξεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ήδη έτοιμη η συμφωνία για τις βάσεις, η οποία και θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Πομπέο.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, είναι ότι αυτή θα είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ενώ πέραν της βάσης της Σούδας αναβαθμίζεται η βάση της Λάρισας με την παγίωση της χρήσης της από αμερικανικά μη επανδρωμένα και όχι μόνο αεροσκάφη, αξιοποιείται πλήρως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εγκαθίστανται μόνιμα πλέον αμερικανικά αεροσκάφη στην Κεντρική Ελλάδα.

Η Αθήνα έχει σειρά αιτημάτων για ανταλλάγματα εκ μέρους της Ουάσιγκτον για τις παραχωρήσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή. Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, ασφαλώς και θα καταδείξουν τον ρόλο αυτό, ενώ -εκ των πραγμάτων- θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και η συμφωνία που υπογράφεται προκαλεί τις αντιδράσεις του ΚΚΕ που ετοιμάζει κινητοποιήσεις, ενώ θετικός αναμένεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας, καθώς προετοιμάστηκε επί των ημερών του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα