Παραμένει ο Γιάννης Παναγόπουλος Πρόεδρος και μετά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ...

Ο Γιάννης Παναγόπουλος
Ο Γιάννης Παναγόπουλος EUROKINISSI

...Τουλάχιστον για ένα χρόνο, αφού τυχόν αποχώρησή του θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ΠΑΣΚΕ. Δεσμεύεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη -εν αντιθέσει με την προκάτοχό του- ότι θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Με δυσκολίες το συλλαλητήριο στη συμπρωτεύουσα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς πλησιάζει ο χρόνος που θα επιχειρηθεί να διεξαχθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται, παρά την περίοδο χάριτος που διαθέτει η νέα κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος, μάλιστα, ανακάλεσε την αρχική απόφαση που είχε λάβει, να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου της ΓΣΕΕ, θέση στην οποία βρίσκεται επί 13 συναπτά έτη, εκτιμώντας ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την εκλογή του διαδόχου του.

Στην ΠΑΣΚΕ, ωστόσο, που διαθέτει αυτοδυναμία στην Διοίκηση της ΓΣΕΕ, εκφράστηκαν αρκετές φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τη θέση του διαδόχου του Γ. Παναγόπουλου ενδιαφέρθηκαν όχι δυο ή τρία, αλλά πάνω από τέσσερα στελέχη, με αποτέλεσμα-κυρίως επειδή κανείς δεν μπορούσε να επιβληθεί, η κυρίαρχη παράταξη στον χώρο να κινδυνεύει όχι απλώς με διάσπαση, αλλά και με διαλυτικές τάσεις, ενώ δύσκολα θα συγκροτούνταν και Προεδρείο στη ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, προγραμματίζεται να διεξαχθεί από τα μέσα έως τα τέλη του φθινοπώρου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, εν αντιθέσει με τη συμπεριφορά της Όλγας Γεροβασίλη που δήλωνε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος, φέρεται να έχει δεσμευτεί στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας ότι η ΕΛΑΣ θα περιφρουρήσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, σε περίπτωση που το ΠΑΜΕ επιχειρήσει (για λόγους που έχει εξηγήσει) να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη. Ούτως ή άλλως η στάση του ΠΑΜΕ -και- στην επόμενη προσπάθεια που επιχειρηθεί η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το ΚΚΕ φέρεται αποφασισμένο να επιμείνει στη στρατηγική που έχει χαράξει στον συνδικαλιστικό χώρο.

Την ίδια στιγμή προβλήματα αντιμετωπίζει το συλλαλητήριο που οργανώνει στη συμπρωτεύουσα το Εργατικό Κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, καθώς η διορισμένη Διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν διαθέτει δικαίωμα διοργάνωσης, αφού η αποστολή της από το δικαστήριο είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου. Η περίοδος χάριτος, μάλιστα, που διαθέτει η κυβέρνηση από τη νωπή λαϊκή εντολή, επιτείνει τα προβλήματα. Αντιθέτως, επιτυχημένο θεωρείται ότι θα είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ίδια ημέρα, ενώ άγνωστο ακόμα είναι πώς θα κινηθούν οι αριστεριστές-αναρχικοί και οι “μακεδονομάχοι”.

SHARE:

24Media Network