Πού βάζει τον πήχη για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας

Πού βάζει τον πήχη για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας AP

Σε ποια περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θεωρήσει επιτυχημένο το ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Οι τρεις προϋποθέσεις, η συνέντευξη που δεν έχει προγραμματιστεί να δοθεί και η Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας.

Τρις προϋποθέσεις θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να θεωρήσει επιτυχημένο το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών το βράδυ της Τρίτης.

Πρώτον, την καταδίκη από τον Ντόναλντ Τραμπ της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί σαφώς ως προς την πιο προκλητική ενέργεια της άγκυρας έναντι της χώρας μας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Δεύτερον, την στήριξη του αγωγού EastMed.

Και τρίτον, τη δέσμευση για συνέχιση του σχήματος συνεργασίας «3+1», δηλαδή του σχήματος που συμμετέχουν Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, συν οι Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, η στήριξη στον αγωγό και το σχήμα «3+1» όπως αναδείχτηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2018 (τριμερής στο Ισραήλ στο Μπερ Σεβά) και τον Μάρτιο του 2019 (συνάντηση «3+1) στα Ιεροσόλυμα), σε συνδυασμό με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας (Δεκέμβριος του 2018 στην Ουάσιγκτον), την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την εξαιρετικά επιτυχή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον , Οκτώβριο του 2018.

«Ο βαθμός της επιτυχίας ή όχι του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο βαθμός στήριξης των βασικών θέσεων της χώρας μας απέναντι σε όλο το πλέγμα των τουρκικών προκλήσεων» επιμένουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, σημειώνει με έκπληξη πως δεν έχει προγραμματιστεί να δοθεί συνέντευξη Τύπου μετά τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, κάτι που ίσως δεν είναι ενθαρρυντικό για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, όμως δεν το θεωρεί το σημαντικότερο. «Το θέμα είναι να γίνουν καθαρές υποστηρικτικές δηλώσεις των ελληνικών θέσεων που θα καταδικάζουν την προκλητικότητα της Τουρκίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να συνδέσει και την Συμφωνία που συνήψε η Αθήνα με την Ουάσιγκτον για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας με τη στήριξη που θα παράσχει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ελληνικές θέσεις.

Πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν για τη χώρα μας πιο επικίνδυνη τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και κυρίως την ανανέωση της συμφωνίας την παρούσα στιγμή και συνεπώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με την Κουμουνδούρου να ζητήσει περισσότερη στήριξη από την Ουάσιγκτον..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα