Ψήφιση από τη Βουλή ή κάλπες αρχές Δεκεμβρίου

Ψήφιση από τη Βουλή ή κάλπες αρχές Δεκεμβρίου
Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ AP

Αποφασισμένος αλλά και μπροστά σε αδιέξοδα ο Ζόραν Ζάεφ.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αλλά πιθανόν και η συνοχή της FYROM μετά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, που δέχθηκε χθες το τηλεφώνημα συμπαράστασης του Αλέξη Τσίπρα, αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και φέρνει νωρίτερα στη Βουλή τη Συμφωνία στη Βουλή της FYROM, αναζητώντας 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να την υπερψηφίσουν, έστω και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Αν δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ, όπως έχει ενημερώσει συνομιλητές του από τη διεθνή κοινότητα, θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες. Στην FYROM οι κάλπες στήνονται εκατό ημέρες μετά την προκήρυξή τους,ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει διάταξη που επιτρέπει κατ εξαίρεση την άμεση διεξαγωγή τους. Πρόθεση του Ζάεφ είναι να οι πρόωρες κάλπες να διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς πιέζεται από τις ημερομηνίες ενώ δεν θέλει να επιτρέψει τη νεκρανάσταση της εθνικιστικής του αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές, ωστόσο, αποτελούν δίκοπο μαχαίρι για τον Ζόραν Ζάεφ. Πρωτίστως γιατί θεωρείται αδύνατον να κερδίσει τα δυο τρίτα των βουλευτών που απαιτούντα για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του. Ο μόνος τρόπος επιμένουν οι γνωρίζοντες προκειμένου να περάσει η Συμφωνία είναι να διασπαστεί το κόμμα του Γκρουέφσκι, εξέλιξη προς την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις τις επόμενες ημέρες από τον διεθνή παράγοντα!!! Εναν διεθνή παράγοντα που για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ό τι δεν μπορεί πάντα να επιβάλλει τη θέλησή του σε λαούς.

Το ερώτημα, πάντως, που είναι κυρίαρχο είναι πώς θα αντιδράσουν οι Αλβανοί της FYROM στη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ηδη τα κηρύγματα περί ενοποίησης με την Αλβανία ξεκίνησαν…

Το News 24/7 βρίσκεται στα Σκόπια με τον απεσταλμένο του Μάνο Φραγκιουδάκη να στέλνει το κλίμα από την πρωτεύουσα της πΓΔΜ . Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω της Live Blogging πλατφόρμας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα