Σε κλίμα προπαγάνδας η υποδοχή Αβραμόπουλου – Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Σε κλίμα προπαγάνδας η υποδοχή Αβραμόπουλου – Κουμουτσάκου στην Τουρκία
Δημήτρης Αβραμόπουλος - Γιώργος Κουμουτσάκος Eurokinissi

Εντυπωσιακά στοιχεία και προπαγάνδα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αναλυτική καταγραφεί με όσα αναφέρουν.

«Από τις αρχές του έτους έχουμε συλλάβει 315 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες. Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός ανερχόταν σε 268 χιλιάδες. Αναμέναμε ότι ο αριθμός, για φέτος, θα ανερχόταν σε περίπου 301 χιλιάδες, αλλά θα ‘κλείσουμε το έτος’ στις 400 χιλιάδες. Εδώ και 3-4 έτη, προσπαθούμε να πούμε στην Ευρώπη ότι οι παράτυποι μετανάστες έρχονται από το Αφγανιστάν και την Αφρική. Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν. Το 45,5% των μεταναστών που μετέβησαν στην άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, είναι Αφγανοί».

Τα παραπάνω δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, μια ημέρα πριν συναντηθεί με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, αλλά και λίγο πριν κάνει δεκτούς τον Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας. Το κλίμα, ωστόσο, αποτυπώνουν πληρέστερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Πρακτορείο Ανατολού, για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, τα ελληνικά νησιά φιλοξενούν, επί του παρόντος, 30.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 10.258 αφίχθησαν τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων σε μηνιαία βάση από το 2016.

Τονίζεται ότι στη Μόρια φιλοξενούνται 12.600 άτομα, δηλαδή πενταπλάσιος αριθμός των δυνατοτήτων του κέντρου φιλοξενίας, όπως και ότι σε ‘παρακείμενο ανεπίσημο σημείο εγκατάστασης υπάρχει μία τουαλέτα για 100 άτομα’, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στη Μόρια, μετά το περιστατικό της Κυριακής.

Στο Ανατολού αναφέρεται ότι ‘επείγει η λήψη άμεσων μέτρων’ όπως και ότι ‘παροτρύνονται’ οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη μεταφορά 5.000 αναζητούντων άσυλο, για τους οποίους έχει εγκριθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου, στην ενδοχώρα, όπου θα συνεχισθεί η διαδικασία. Παράλληλα, εκφράζεται η βούληση της Ύπατης Αρμοστείας να συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και στη μεταφορά των προσφύγων προς την ενδοχώρα κατά τον Οκτώβριο.

Υπογραμμίζεται δε ότι ‘απαιτούνται μακροπρόθεσμες λύσεις’, σε ό,τι αφορά τη στήριξη των προσφύγων, προκειμένου να γίνουν αυτόνομοι και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, όπως και ότι, τουλάχιστον 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Ανατολού 77.400 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη δια της Μεσογείου το 2019, εκ των οποίων οι 45.600 πέρασαν την Ελλάδα, δηλαδή περισσότεροι απ’ ότι στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την ‘Ε/Κ’ διοίκηση μαζί, ενώ, σύμφωνα, με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, τουλάχιστον 15.000 ‘θύματα’ έχασαν τη ζωή τους στα ‘περάσματα της Μεσογείου’ από το 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Anadolu από πηγές των αρχών ασφαλείας, 4.428 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας την περασμένη εβδομάδα.

Επισημαίνονται,μάλιστα, τα εξής περιστατικά:

Στην Αδριανούπολη, στο πλαίσιο πολλαπλών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής συνελήφθησαν 911 μετανάστες. Όπως σχολιάζεται, στο σημείο αυτό του ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην Αδριανούπολη, η Ελλάδα «έχει εντείνει πρόσφατα τις προσπάθειες για την αποστολή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων».

Στις παράκτιες επαρχίες των Δαρδανελίων, του Balikesir, του Αϊδινίου, της Σμύρνης και των Μούγλων, οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και της Στρατοχωροφυλακής εντόπισαν 2.858 συνολικά μετανάστες, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Τονίζεται ότι η Τουρκία συνιστά ένα βασικό σημείο διέλευσης για τους παράτυπους μετανάστες που επιδιώκουν να μεταβούν στην Ευρώπη για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή, ειδικά εκείνοι που διαφεύγουν από τον πόλεμο και την καταδίωξη.

Στις επαρχίες Kirklareli και Tekirdag, δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής συνέλαβαν συνολικά 276 μετανάστες.

Στην επαρχία του Hatay, οι δυνάμεις στα σύνορα συνέλαβαν 200 μετανάστες, οι οποίοι φέρεται να εισήλθαν στην Τουρκία, από τη Συρία, με παράνομα μέσα.

Στις επαρχίες Erzurum και Sivas, οι τοπικές δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής έθεσαν υπό κράτηση 29 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν στην Τουρκία παράνομα.

Στα Άδανα και στο Gaziantep, η Αστυνομία συνέλαβε, την περασμένη εβδομάδα, 101 μετανάστες ενώ στις επαρχίες Nigde και Kirikkale συνελήφθησαν από την Αστυνομία άλλοι 53 περίπου παράτυποι μετανάστες.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Birgün υπογραμμίζεται ότι η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων που εμποδίστηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν, ανέρχεται σε 20.823 για τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων οι 11.405 συνελήφθησαν από άντρες της ακτοφυλακής, 9418 συνελήφθησαν σε χερσαία εδάφη από την ακτοφυλακή, στρατοχωροφυλακή και την αστυνομία.

Αναφέρεται ότι από της αρχής του έτους 29 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους όπως και ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ακτοφυλακής, 3.407 πρόσφυγες συνελήφθησαν στη θάλασσα το Σεπτέμβριο 2017, 3.019 τον αντίστοιχο μήνα 2018, ενώ ο αριθμός την τρέχουσα χρονιά έχει τετραπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 11.405.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των προσφύγων που συνελήφθησαν στη θάλασσα τον Μάιο ήταν 2.605, 3.206 τον Ιούνιο, 5.409 τον Ιούλιο και 8.430 τον Αύγουστο, και, αντιστοίχως, στα χερσαία σύνορα ήταν 2.287 τον Μάιο, 2.247 τον Ιούνιο,, 4.632 τον Ιούλιο και 5.769 τον Αύγουστο. Ο αριθμός των διακινητών ανέρχεται σε 4985.

Υπό το κλίμα αυτό θα συνεχιστούν οι ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές συζητήσεις για το προσφυγικό…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα