Στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα κριθεί η συναίνεση ή όχι

Στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα κριθεί η συναίνεση ή όχι
Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Τα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουν ως επίσημο αντικείμενο την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα είναι όμως εφ’ όλης της ύλης.

Ιδιαίτερα κρίσιμα για την επόμενη ημέρα θα είναι τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

Η επίσημη ατζέντα τους θα είναι βεβαίως η ψήφος των ομογενών, νομοσχέδιο που όπως όλα δείχνουν δεν θα περάσει από τη στιγμή που απαιτούνται 200 ψήφοι για την ισχύ του και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που ήδη διαφωνούν διαθέτουν 101 στους 300.

Είναι σαφές, μάλιστα, πως οι συναντήσεις θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με τα ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα κληθεί να επιλέξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί σε μείζονα διλήμματα για το μέλλον του πολιτικού συστήματος.

Οι γνωρίζοντες, πάντως, επιμένουν πως τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα κριθεί και η τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να σηματοδοτήσει τη συναίνεση στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ή εάν θα επιλέξει ένα πρόσωπο που θα οδηγεί σε υπερψήφισή του και από το Κίνημα Αλλαγής φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Κουμουνδούρου, εάν θα επιλέξει ένα πρόσωπο που θα το ψηφίσει μόνο η ΝΔ.

Η δημιουργία κλίματος συναίνεσης ή όχι στα θεσμικά ζητήματα (γιατί στα άλλα, πλην των εθνικών θεμάτων, είναι αδύνατον να υπάρχει) θα κρίνει, βεβαίως, και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, των διπλών εκλογών- και, πιθανότατα, εκ του χρόνου που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Δίλημμα, επίσης, για τον πρωθυπουργό θα είναι προφανώς εάν θα επιλέξει στα θέματα αυτά να θεσπιστούν κανόνες από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση ή κόντρα σε αυτή, με πιθανό σύμμαχο το Κίνημα Αλλαγής.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω θέματα θα κρίνουν την τύχη του πολιτικού συστήματος και πιθανόν κομμάτων και προσώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα