Ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει το ΚΙΝΑΛ με συμμετοχή “πασοκογενών” στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει το ΚΙΝΑΛ με συμμετοχή “πασοκογενών” στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης
Εικόνα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και στελέχη της αυτοδιοίκησης από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και πανεπιστημιακοί, μεταξύ των 600 περίπου ονομάτων που θα αποτελούν το πολιτικό όργανο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα.

Διεμβολίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ, με την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, που θα ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, πιθανότερο την προσεχή Πέμπτη.

Στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, θα συμμετέχουν ακόμα και μέλη πρώην κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και της τελευταίας κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ενεργοί συνδικαλιστές και πρώην στελέχη της αυτοδιοίκησης, “πράσινοι” πρώην δήμαρχοι ή υποψήφιοι για δήμους και ‘πανεπιστημιακοί”. Οι “πασοκογενείς”, άλλωστε, όπως και ορισμένα ανένταχτα στελέχη της κεντροαριστεράς, είναι αυτά που θα δώσουν το στίγμα του “νέου ΣΥΡΙΖΑ” με την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, παρότι αυτή θα αριθμεί 600 περίπου μέλη, καθώς θα συμμετέχει όλη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστοιχο όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, δεν θα έχει μόνο πολιτική διεμβολισμού απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά θα χρησιμοποιεί την πολιτική του “καρότου και του μαστίγιου”, καθώς αναζητούνται τομείς πάνω στους οποίους θα πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό, καθώς και τα δυο μεγάλα κόμματα αναζητούν συμμαχίες κυρίως για τον εκλογικό νόμο που θα έλθει προς ψήφιση μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πιθανότατα την άνοιξη, αλλά και ενόψει των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, καθώς η επόμενη κάλπη θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και ουδείς γνωρίζει τι συνδυασμοί αποτελεσμάτων θα προκύψουν και υπό ποίες προϋποθέσεις θα σχηματίζεται κυβέρνηση. Σε Ισπανία και Πορτογαλία, άλλωστε, έτσι προέκυψε αρχικά κυβέρνηση συνεργασίας, με τα σοσιαλιστικά κόμματα, αν και δεύτερα, να σχηματίζουν κυβέρνηση με την αριστερά. Η Κουμουνδούρου αναμένει, πάντως, δείγματα από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη που θα επιτρέπουν κινήσεις συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων σε ορισμένους τομείς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τη συνολικότερη πρωτοβουλία των κινήσεων και σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να κάνει κίνηση προς το ΚΙΝΑΛ με την εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας από την κεντροαριστερά.

Σημεία εκκίνησης των διαδικασιών, πάντως, μετά το πέρας της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και, κυρίως, με τι είδους συμμαχίες θα ψηφιστεί ή όχι ο νέος εκλογικός νόμος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα