Η σύσκεψη των αρχηγών εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν

Η σύσκεψη των αρχηγών εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης, το ενδεχόμενο ενημέρωσης των αρχηγών από τον πρωθυπουργό, η σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής,

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν εξαρτάται το είδος της ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Η σύσκεψη, άλλωστε, των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επιμένει να ζητά η Φώφη Γεννηματά και δεν αποκλείει προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Πρώτον, γιατί εφόσον πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να βγάλει ενωμένη την πολιτική ηγεσία από αυτή, χωρίς καν …αστερίσκους, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο, με δεδομένη τη στρατηγική διαφωνία του ΚΚΕ και τις ακραίες θέσεις της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δεύτερον, θα πρέπει να βγάλει αποτέλεσμα. Στο ανακοινωθέν που θα εκδώσει θα πρέπει να υπάρχει, πέραν της αποφασιστικότητας και της ενότητας του πολιτικού κόσμου και θέσεις αντιμετώπισης της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το κενό στην εθνική στρατηγική, έστω και αν δεν ομολογείται δημοσίως, είναι παραδεκτό από όλους, όπως και η διαπίστωση να υπάρξει μια νέα στρατηγική, χωρίς όμως να είναι κανείς βέβαιος ότι μπορεί αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Αρχηγών θα μπορούσε να έχει έτοιμη τη λύση.

Θα ήταν, βεβαίως, άλλα τα δεδομένα εάν η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο κατέληγε σε πλήρες αδιέξοδο. Ούτως ή άλλως, οι αποφάσεις για τη σύγκλιση ή όχι του Συμβουλίου Αρχηγών ανήκουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και διαθέτει όλη τη μεγάλη εικόνα της κατάστασης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο, θα πρέπει να ενημερωθούν σε βάθος για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ίσως με κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού μαζί τους. Παράλληλα, χρειάζεται η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο κατ’ ουσίαν ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα