Τι οικονομικό πακέτο ρίχνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τι οικονομικό πακέτο ρίχνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Βαρκελώνη. AP

"Πακέτο" 9,2 δισ. από Πορτογαλία, 200 δισ. από Ισπανία, 25 δισ. από Ιταλία, 345 από Γαλλία. Και είναι ίσως η αρχή…

Πρωτοφανή οικονομικά πακέτα στήριξης ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

– Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πακέτο μέτρων ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και την παροχή ρευστότητας για τις εταιρίες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το πακέτο, που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, περιλαμβάνει 5,2 δισεκ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισεκατομμυρίων  κρατικών εγγυήσεων.

-«Ανευ προηγουμένου πακέτο», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με το ύψος του να ανέρχεται σε διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ «για την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην οικονομία». Το πακέτο δανείων, εγγυήσεων πιστώσεων και απευθείας οικονομικής βοήθειας αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε ο Π. Σάντσεθ. Η κυβέρνηση θα παράσχει 117 δισεκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις πιστώσεων και απεριόριστη βοήθεια ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.«Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η προσωρινή κρίση να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την απασχόληση και θέλουμε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα τις βοηθήσει» υπογράμμισε. «Είναι σαφές πως το ετήσιο ΑΕΠ θα μειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2020 δεν θα έχει 12 μήνες, αλλά 10, ακόμη και εννέα», είπε ο Π. Σάντσεθ σε μετέπειτα ομιλία του στο (σχεδόν άδειο, λόγω του κορονοϊού) ισπανικό κοινοβούλιο.

-Σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται έως τώρα το ύψος των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ιταλική κυβέρνηση και στο οποίο προβλέπονται ακόμα και αναβολή πληρωμών των λογαριασμών των πολιτών, όπως φως, νερό, τηλέφωνο κοκ! Χαρακτηριστικό των μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, είναι ότι αναβάλλεται για τους πολίτες με οικονομικά προβλήματα η αποπληρωμή των στεγαστικών και άλλων δανείων που έχουν ληφθεί από τις τράπεζες, ενώ δεν θα γίνεται αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης. Παράλληλα, η Ρώμη ανακοίνωση την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την Alitalia, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερη δυσμενή θέση!

-Πακέτο ύψους 345 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε για τη γαλλική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων που  απειλούνται με κατάρρευση. Τα μέτρα Λεμέρ έχουν ως επίκεντρο τις επιχειρήσεις, ενώ τα 45 από τα 345 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για ασφαλιστικές εισφορές και τη στήριξη των εργαζομένων.

Ανάλογα μέτρα αρχίζουν και λαμβάνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η πανδημία αλλάζει τα πάντα, ακόμα και τις ιδεοληψίες πολλών κυβερνήσεων και κυρίαρχων κύκλων…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα