Τι σηματοδοτεί η παρουσία των Αποστολάκη-Τσιριγώτη σε σύσκεψη για το προσφυγικό – Τι μήνυμα στέλνει ο Τσίπρας

Τι σηματοδοτεί η παρουσία των Αποστολάκη-Τσιριγώτη σε σύσκεψη για το προσφυγικό – Τι μήνυμα στέλνει ο Τσίπρας
Ευάγγελος Αποστολάκης Eurokinissi

Η αναβολή, όπως όλα δείχνουν του Συνεδρίου, καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα που έχουν άποψη και αποδοχή από την κοινωνία.

Πέρασε απαρατήρητο, αλλά στην πρώτη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή πριν τις Απόκριες, εκλήθησαν και συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά και η πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, με ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία στην διαχείριση του προσφυγικού και μάλιστα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές.

«Οι παρατηρήσεις τους υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές. Αν τις υιοθετούσαμε αμέσως, δεν θα είχαμε το καταστροφικό σαββατοκύριακο για την εικόνα μας, ούτε θα χρειαζόταν οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για να μαζέψουμε τα …ασυμμάζευτα, ιδίως με την ανακοίνωση της Νεολαίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου που ήταν παρόν στη σύσκεψη, αλλά χειρίστηκε και στη συνέχεια σε πρωταγωνιστικό ρόλο για το κόμμα του το προσφυγικό και την κρίση με την Τουρκία.

Με δεδομένη και την πλήρη σχεδόν απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα όργανα των θεσμών των κοινωνικών θεσμών (αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επιμελητήρια, think tanks κλπ), το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε καταξιωμένα πρόσωπα της κοινωνίας, ακόμα και αν δεν είναι μέλη του ή ψηφοφόροι του, είναι μονόδρομος. Πολύ περισσότερο που ένα από τα πρώτα στοιχήματα που έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα του, είναι το στοίχημα της κυβερνησιμότητας, που συνδέεται ευθέως με τα πρόσωπα που αναδεικνύονται. Επιπλέον, η αναβολή, όπως όλα δείχνουν του Συνεδρίου λόγω του κορονοϊού, καθιστά πιο αναγκαίο το άνοιγμα αυτό, ακόμα και αν κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου το βλέπουν με καχυποψία ή και με άρνηση, εντάσσοντάς το στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Η πρόσκληση στον Ευάγγελο Αποστολάκη και στη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη να συμμετάσχουν στη σύσκεψη για το προσφυγικό, πάντως, φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει, να ακούσει και να αξιοποιήσει στη συνέχεια προσωπικότητες. Όσοι, άλλωστε, γνωρίζουν επιμένουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή γραμμή με πολλές προσωπικότητες που είχαν αξιοποιηθεί στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πέραν από αυτές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα