Το νέο αξίωμα Στουρνάρα, που επιβεβαιώνει τη συμφωνία του με τον Μητσοτάκη για μια νέα θητεία

Το νέο αξίωμα Στουρνάρα, που επιβεβαιώνει τη συμφωνία του με τον Μητσοτάκη για μια νέα θητεία
Ο Γιάννης Στουρνάρας Eurokinissi

Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι έγραφαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 20 Ιανουαρίου.

Πέρασε στα …πολύ ψιλά η πληροφορία, αλλά πίσω από αυτή κρύβεται μια σημαντική είδηση, που είναι η ανανέωση της θητείας για τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Τα απόγευμα της Παρασκευής, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε: «Αναβαθμίζεται ο ρόλος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Ewald Nowotny, πρώην Διοικητή της Oesterreichische Nationalbank.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εκλεγεί μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης το Σεπτέμβριο του 2018.

Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επιθεώρησης περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης».

Η συγκεκριμένη θητεία, ωστόσο, είναι τετραετής και όπως επισημαίνουν  αρμόδιες πηγές στα «Παιχνίδια Εξουσίας», το διάστημα αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας θα βρίσκεται επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, ανεξαρτήτως εάν αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί συντόμως.

Υπενθυμίζεται ότι τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραφαν στις 20 Ιανουαρίου:

«Ολοταχώς προς μια θητεία στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος οδεύει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό (πολλοί πρώην συνεργάτες του, άλλωστε, εργάζονται ήδη στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου), ενώ την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή στηρίζει και η ηγεσία της Φρανκφούρτης και άλλων θεσμών από το εξωτερικό.

Τόσο ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, όσο κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγουν να που το παραμικρό στην παρούσα φάση, καθώς οι σχετικές συνεννοήσεις θα ξεκινήσουν το πιθανότερο μετά το Πάσχα, όλα δείχνουν πως οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί. Και –σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας»- για Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα προταθεί εκ νέου ο Γιάννης Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Γιάννη Στουρνάρα είχε επιλέξει για Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πειστεί για την αντικατάσταση του τότε Διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, του οποίου θα επιθυμούσε την επανεκλογή, τελικά όμως συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά στην επιλογή Στουρνάρα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν τότε ολοταχώς στην εξουσία διαφωνούσε απολύτως με την επιλογή Στουρνάρα, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του και στον τότε Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα που συνοδευόταν από τον Γιάννη Δραγασάκη. Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, άφηνε να εννοηθεί πως θα αντικαθιστούσε τον Γιάννη Στουρνάρα, με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η κυβέρνηση της Κύπρου υπό τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να πετύχει την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη- κάτι που προφανώς δεν κατόρθωσε. Η υπόθεση Novartis, μάλιστα, μεγάλωσε την αντιπαράθεση της Κουμουνδούρου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως και οι εκτιμήσεις του τελευταίου για την πορεία της οικονομίας, που υπήρξαν διαφορετικές επί κυβέρνησης Τσίπρα και άλλαξαν όταν κυβέρνηση έγινε η ΝΔ.

Η απόφαση, όμως, για τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, θεσμικά δε την εισηγείται το Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο επικυρώνει απλώς  την απόφαση του πρωθυπουργού.

Και όπως επιμένουν οι πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», η σχετική απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλλον έχει ήδη ληφθεί…»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα