Βαρύνουσας σημασίας για την εθνική συνεννόηση οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς

Βαρύνουσας σημασίας για την εθνική συνεννόηση οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και η κλιμάκωση της επιθετικότητας από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν τα τετ α τετ καθοριστικά για τις εξελίξεις.

Σε ιδιαίτερα καθοριστικές για το πολιτικό κλίμα, αλλά και για το επίπεδο της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για τα εθνικά θέματα, αναδεικνύονται οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που είναι κατ’ αρχήν προγραμματισμένες για την προσεχή Παρασκευή.

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με ηπιότερη στάση αυτή του Κινήματος Αλλαγής, ενώ και η απάντηση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξίσου σκληρή. Το κλίμα που αίφνης δημιουργείται, μπορεί να μην εμποδίζει μια σε βάθος ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και για τη γενικότερη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δεν συμβάλει στην απαιτούμενη εθνική ομοψυχία, στο βαθμό που αυτή μπορεί να υπάρξει- και εντός της οποίας δεν αποκλείεται φυσικά η κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ έχει μια τελείως διαφορετική γραμμή στις στρατηγικές επιλογές που ακολουθούνται στην εξωτερική πολιτική, ενώ πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελούν οι εθνικιστικές θέσεις της Χρυσής Αυγής.

Το σκηνικό ενόψει των συναντήσεων καθίσταται περισσότερο δύσκολο από τη στιγμή που στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι και μείζονα για το μέλλον του πολιτικού συστήματος θέματα, που επηρεάζουν άμεσα τη συναίνεση, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο νέος εκλογικός νόμος.

Το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα που θα προταθεί από τον πρωθυπουργό αποτελεί εξ αντικειμένου συνιστώσα μιας εθνικής συνεννόησης με την αντιπολίτευση και δη με την αξιωματική που εν δυνάμει αποτελεί σε ένα πολίτευμα τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας- και έχει ενδιαφέρον εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα πρόσωπο σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ ή ένα πρόσωπο που θα ψηφίσει μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ίδιο καθοριστικό για τις συναινέσεις είναι και ο εκλογικός νόμος, η επιλογή του οποίου από τον πρωθυπουργό θα επιδράσει καταλυτικά στην πορεία του πολιτικού συστήματος.

Για όλα αυτά -και για πολλά όλα ακόμα- οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, πιθανότατα την Παρασκευή, θα είναι καθοριστικές για πολλά πράγματα στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα