Βέβαιες πλέον οι διπλές εκλογές – Η δικαίωση των “Παιχνιδιών Εξουσίας”

Βέβαιες πλέον οι διπλές εκλογές – Η δικαίωση των “Παιχνιδιών Εξουσίας”
Κάλπη στις εκλογές Eurokinissi

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκτός και αν συναινέσει και η ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Το ερώτημα πλέον είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, με την κυβέρνηση να επιμένει για εξάντληση της τετραετίας και με την αντιπολίτευση να αναμένει εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές φθινόπωρο.

Από τις μεθεπόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – εκτός και αν συναινέσει και η ελληνική λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όλα συνεπώς οδηγούν σε διπλές εκλογές, , όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, με εξαίρεση την –πολύ δύσκολη περίπτωση, τουλάχιστον με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων- μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι διπλές κάλπες. Η κυβέρνηση επιμένει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, είναι όμως φανερό πως με το ύψος της αυτοδυναμίας να ξεκινάει ακόμα και από το 37,5% μια τέτοια επιλογή θα αποτελεί μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη απόφαση. Η αντιπολίτευση, βεβαίως, δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εκτιμώντας στην πλειοψηφία της πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει την πολιτική του με ορίζοντα και με στόχο έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές φθινόπωρο.

Οι εξελίξεις με τον νέο εκλογικό νόμο δικαιώνουν απολύτως τα ρεπορτάζ του προηγούμενου διαστήματος των «Παιχνιδιών Εξουσίας» και τα όσα ανέφεραν για τον νέο εκλογικό νόμο, την άρνηση της Φώφης Γεννηματά να τον ψηφίσει (έστω και αν και με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ αριθμητικά δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τις δυνατότητες εφαρμογής του νέου νόμου από τις μεθεπόμενες κάλπες), το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ κατά τα πρότυπα της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα «Παιχνίδια Εξουσίας», από τα τέλη καλοκαιριού ακόμα, έφεραν στη δημοσιότητα τον «κωδικό» του Μαξίμου «2+4», εκλογές δηλαδή κοντά στη διετία για το «κάψιμο» της απλής αναλογικής και την εξασφάλιση μιας νέας τετραετίας με αυτοδυναμία του Κυριάκου. Εκλογές, που αν οριστικοποιηθεί η επιλογή τους , θα διεξαχθούν στο διάστημα από τις αρχές φθινοπώρου(αν διεξαχθούν νωρίτερα θα πρέπει να συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών) έως τον προσεχή Ιανουάριο, οπότε και λήγει το δεκαοχτάμηνο της λίστας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα