Ξαναϊδρύεται το υπουργείο, αναζητείται η πολιτική για ένα μείζον πρόβλημα

Ο Νότης Μηταράκης
Ο Νότης Μηταράκης EUROKINISSI

Σε έξι μήνες άλλαξαν τουλάχιστον τέσσερις φορές οι υπεύθυνοι. Η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη -που δεν χωρούσε στο υπουργείο Εργασίας- μάλλον αφήνει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η απόφαση της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τον περασμένο Ιούλιο, χαιρετίστηκε από πολλούς ως περίτρανη απόδειξη της ίδρυσης ενός “επιτελικού κράτους”.

Οι αρμοδιότητες πέρασαν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου προφανώς να δείξει η νέα κυβέρνηση πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με πυγμή, κάτι που για ιδεοληπτικούς λόγους αρνούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τα μέτρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό τα ανακοίνωσε το ...ΚΥΣΕΑ, αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε να συντονίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών κέντρων στο εσωτερικό της χώρας (κάτι που συναντά παντού αντιδράσεις), ενώ στο τέλος ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργών ανατέθηκε στον υπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, εμπλέκοντας και τον στρατό στο επιχειρησιακό σώμα αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος.

Η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη -μετά τα επεισόδια και τον προπηλακισμό του στη Χίο, την ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, ως επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που επανασυστήνεται, είναι η τέταρτη ή η πέμπτη προσπάθεια συγκρότησης μιας διοικητικής δομής για την αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος, που μέχρι στιγμής είναι το κύριο θέμα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει τη βάση της ΝΔ απέναντί του. Οι συχνές αλλαγές καταδεικνύουν φυσικά πως το πρόβλημα δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικής. Και ο Νότης Μηταράκης αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή, η οποία δεν περιλαμβάνει απλώς τον χειρισμό του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και την διαχείριση των “γαλάζιων στελεχών” που έχουν “βγει στα κάγκελα”, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και τον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου.

Επιπλέον, η μετακίνηση του Νότη Μηταράκη ως επικεφαλής στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (αν και κατά τη γνώμη μας αδικεί για μια ακόμα φορά τον Γιώργο Κουμουτσάκο), αντιμετωπίζει και ένα ακόμα εσωτερικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ομαλοποιεί την κατάσταση στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι σχέσεις Βρούτση-Μηταράκη είχαν φτάσει στο μηδέν, μπορεί και ...παρακάτω! Και όπως όλα δείχνουν, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που μετά πάθους προωθούσε ο Νότης Μηταράκης, κινδυνεύει να μείνει στον αέρα, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης καθίσταται απόλυτα κυρίαρχος, χωρίς ...ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Άσυλο
SHARE: